Η αποδυνάμωση του Ιράν θα ενισχύσει την Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο την Αρμενία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από λίγες ώρες στο Ιράν επισημοποίησε την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αρμενία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να θέσει την εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα της Αρμενίας, με την εθνική ασφάλεια του Ιράν. Η πράξη αυτή βέβαια ξεσήκωσε πολλούς ισλαμιστές του Αζερμπαϊτζάν, που κάνουν λόγο για θρησκευτική προδοσία από το Ιράν, υπέρ της χριστιανικής Αρμενίας.

Οι εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πραξικόπημα στο Ιράν. Οι προσπάθειες να γίνει η Τεχεράνη συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το CNN αναφέρει:

«Μετά την Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν στρέφεται στο δορυφορικό Διαδίκτυο του Μασκ για το Ιράν».

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Έλον Μασκ για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας δορυφορικής υπηρεσίας Διαδικτύου με την ονομασία Starlink στο Ιράν.

«Αυτό έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά τρόπους να στηρίξει το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν».

Τώρα αναπτύσσεται το θέμα με την Ιρανή αθλήτρια Elnaz Rekabi, η οποία έπαιξε σε αγώνες χωρίς χιτζάμπ. Το κάνουν σημαία το Euronews και το BBC. Γράφουν ότι η Ρεκάμπι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και δέχεται πιέσεις από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η “μόχλευση” του Ιράν εκ των έσω είναι ένα μακροχρόνιο όνειρο του Λευκού Οίκου. Αλλά μόλις τώρα άρχισαν να εργάζονται σοβαρά για αυτό. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψεις σε τι βασίζονται.

1. Η Ρωσία είναι πολύ απασχολημένη στην Ουκρανία για να ανταποκριθεί γρήγορα

2. Οι ελπίδες της ΕΕ για προμήθειες φυσικού αερίου από το Ιράν πρέπει επιτέλους να ταφούν όχι απλά να σταματήσουν.

3. Ένα μη ισορροπημένο Ιράν θα ενισχύσει την περιφερειακή θέση της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα παιχνίδι για τα οθωμανικά νεύρα. Η Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένη (και δικαίως) ότι όσο περισσότερα χέρια έχει λυμένα ο Ερντογάν, τόσο πιο γρήγορα θα διακόψει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

4. Αυτό θα επηρεάσει τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Μπορεί να προκαλέσει νέα κλιμάκωση, με αποτέλεσμα ο Πασινιάν (προσωπικά ή μέσω ακτιβιστών) να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι έχασε και να απαιτήσει να απομακρύνει τη στρατιωτική βάση από το Γιούμρι.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, παρεμπιπτόντως, καλεί ήδη τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στο Ιράν.

CLINKER CM

ΔΗΜΟΦΙΛΗ