Ανατροπή στην Μεγάλη Βρετανία: Ο Μπορις Τζόνσον προτίμησε τη φυγή από την ταπείνωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρεται από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογράμμισε ότι, παρά το γεγονός ότι απαιτείται η υποστήριξη των βουλευτών για να είναι υποψήφιος, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα «απλώς δεν θα ήταν το σωστό» καθώς «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στη Βουλή». .

Λέει ότι είχε την υποστήριξη 102 βουλευτών, αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέισον.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επικράτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, η παραίτηση του οποίου τον Ιούνιο, οδήγησε σε ένα μπαράζ παραιτήσεων από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον, μέχρι την αποχώρηση και του ίδιου του κ. Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών.

Ο κ. Σούνακ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος σε μία που πυροδοτήθηκε από την ταραχώδη παραίτηση της Λιζ Τρας μετά από 44 ημέρες ως πρωθυπουργός που θα μείνουν -αρνητικά- στην ιστορία. «Θέλω να φτιάξουμε την οικονομία μας, να ενώσουμε το κόμμα μας και να αποδώσουμε για τη χώρα μας», είπε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική κρίση. Γι’ αυτό διεκδικώ να γίνω ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός σας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Σούνακ υποστήριξε ότι μπορεί «να διορθώσει την οικονομία , να ενώσει το κόμμα και να προσφέρει στη χώρα », προσθέτοντας ότι αν και «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες» από αυτές που θέτει η πανδημία, «οι ευκαιρίες – αν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εξαιρετικές».

Πάντως, η Πένι Μόρντοντ δεν είναι τελείως εκτός παιχνιδιού. Το BBC εκτιμά πως θα προσπαθήσει να πάρει με το μέρος της τους υποστηρικτές του Τζόνσον. «Είμαι πολύ βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω», δήλωσε η Μόρντοντ σήμεραμ νωρίτερα όμως, στο BBC.

Άλλωστε έχει ήδη πει πως εάν εκλεγεί θα κρατήσει τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ