Νέες διευκρινίσεις για το αφορολόγητο που αφορά τις Γονικές παροχές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο καθεστώς για το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και χρηματικές δωρεές που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου αποκωδικοποιεί με αναλυτική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ.

Όπως προκύπτει, το αφορολόγητο όριο ισχύει μόνο για μία φορά, καθώς για κάθε επόμενη παροχή θα αφαιρείται το αφορολόγητο όριο που έχει εφαρμοστεί στην πρώτη παροχή. Παράλληλα, η Εφορία θα ελέγχει όλες τις περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών, ιδιαίτερα εκείνων που δωρίζονται μεταξύ αδερφών με ενδιάμεσο τον έναν γονέα, καθώς για αυτές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο. Όπως υπογραμμίζεται, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε εκκαθάριση όλων των δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών που πραγματοποιήθηκαν με ανάληψη μετρητών από την τράπεζα μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Αναλυτικά, προβλέπονται τα εξής:

– Αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές με δικαιούχους – πρόσωπα της α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας του άρθρου 29 που πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο του 2021. Δηλαδή το ποσό των 800.000 ευρώ υπόκειται σε φόρο ο οποίος υπολογίζεται με μηδενικό συντελεστή και δεν αποτελεί απαλλασσόμενο ποσό. Εφόσον η φορολογητέα αξία του περιουσιακού στοιχείου το οποίο αφορά η γονική παροχή υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ, επιβάλλεται φόρος με ενιαίο συντελεστή 10% για την υπερβάλλουσα αξία μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού.

– Το αφορολόγητο εφαρμόζεται στις γονικές παροχές και δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας (κινητής, ακίνητης, απαίτησης) με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της α’ κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς) και στις χρηματικές γονικές παροχές ή χρηματικές δωρεές προς τα ανωτέρω πρόσωπα, εφόσον αυτές αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

– Οι γονικές παροχές και δωρεές για τις οποίες θεσπίζεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου για κτήση περιουσίας μεταξύ αυτών των προσώπων. Συνεπώς, για την απόκτηση από 1η/10/2021 και μετά οποιασδήποτε περιουσίας με κληρονομιά συνυπολογίζονται μόνο οι γονικές παροχές και οι δωρεές του κληρονομουμένου προς τον κληρονόμο που έχουν γίνει μέχρι και τις 30/9/2021 (πλην των χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών που φορολογούνταν αυτοτελώς). Επίσης, στις γονικές παροχές και δωρεές αυτές, που συνιστώνται από την 1η-10-2021 και φορολογούνται με τον πιο πάνω τρόπο, δεν συνυπολογίζονται οι γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των ιδίων προσώπων που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι και την 30ή/9/2021, αλλά συνυπολογίζονται οι γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των ιδίων προσώπων που έχουν γίνει από τις αρχές Οκτωβρίου 2021 και ο φόρος υπολογίζεται μετά την αφαίρεση συνολικά (εφάπαξ) 800.000 ευρώ γιʼ αυτές.

Δηλαδή, το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ παρέχεται μία φορά, ανεξάρτητα αν αυτό συμπληρωθεί με μία ή περισσότερες γονικές παροχές ή δωρεές από τον Οκτώβριο του 2021.

Οι χρηματικές γονικές παροχές και οι χρηματικές δωρεές με δωρεοδόχους πρόσωπα της α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας οι οποίες δεν διενεργούνται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10% χωρίς αφορολόγητο όριο.

Τονίζεται ότι και για τις γονικές παροχές και δωρεές προς τους φορολογουμένους της α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας, για τις οποίες θεσπίζεται το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, φόρος προκύπτει εφόσον η φορολογητέα αξία του περιουσιακού στοιχείου το οποίο αποτελεί αντικείμενο της γονικής παροχής υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ.

Η μείωση του φόρου κατά ποσοστό 10% λόγω αναπηρίας εφαρμόζεται στις γονικές παροχές και δωρεές προς τα πρόσωπα της α’ κατηγορίας και δεν εφαρμόζεται στις γονικές παροχές και δωρεές που φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10% (χωρίς αφορολόγητο ποσό). Υπενθυμίζεται ότι, αν στο ίδιο πρόσωπο συντρέχουν οι προϋποθέσεις μείωσης του φόρου λόγω αναπηρίας και απαλλαγής πρώτης κατοικίας, οφείλεται ο μικρότερος φόρος μεταξύ των δύο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ