Ρωσοτουρκική «σύγκρουση» με αφορμή αναφορά του ρωσικού ΥΠΕΞ στην ναυμαχία του Ναυαρίνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ρωσικού υπουργείου εξωτερικώνγια την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, προκάλεσε πλήθος οργισμένων αντιδράσεων από τους Τούρκους.

Η ανάρτηση έγραφε τα ακόλουθα:

«Σαν σήμερα, το 1827, συμμαχικές δυνάμεις από τη Ρωσία, τη Βρετανία και τη Γαλλία νίκησαν αποφασιστικά τις Οθωμανικές δυνάμεις σε μια επική ναυμαχία στον κόλπο του Ναβαρίνου, στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η νίκη οδήγησε την Ελλάδα να αποκτήσει τελικά την ανεξαρτησία της».

Η συγκεκριμένη ενέργεια του ρωσικού ΥΠΕΞ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από Τούρκους χρήστες, οι οποίοι απάντησαν με προσβλητικά έως και υβριστικά σχόλια.

Ακολούθησε όμως μία ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στο ελληνικό κοινό.

Η ανάρτηση κατήγγειλε την Ελλάδα για παραχάραξη της ιστορίας, ενώ αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καλέσει τους εκπροσώπους της ρωσικής πρεσβείας στον εορτασμό!

Έγραφε συγκεκριμένα:

«Για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Πρεσβείας δεν προσκλήθηκαν στους εορτασμούς της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Τίθεται συχνά το ερώτημα: τι είναι «η παραχάραξη της ιστορίας»; Μας έδειξαν σήμερα ένα καλό παράδειγμα».

Εάν όντως ισχύει η καταγγελία της ρωσικής πρεσβείας, τότε η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί. Είναι αδιανόητο να παραχαράσσουμε την ιστορική αλήθεια για λόγους εφήμερου και αμφιλεγόμενου συμφέροντος. Ειδικά η Ελλάδα, δεν έχει κανένα λόγο και κανένα συμφέρον να αλλοιώνει την ίδια της την ιστορία, διότι απλούστατα δεν έχει να ντρέπεται για τίποτα. Αντίθετα, κάθε έλληνας και κάθε ελληνίδα είναι υπερήφανοι για κάθε πτυχή της.

Όποιες πάντως κι αν είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες, είναι απαράδεκτο να ρίχνουμε με αυτό τον τρόπο την Ρωσία στην αγκαλιά της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ