Ταφόπλακα στα απογευματινά χειρουργεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο της κατεδάφισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από το δίδυμο Πλεύρη – Γκάγκα.

Χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε γνωστό σε πανηγυρικό τόνο πως αρχίζουν πιλοτικά τα απογευματινά χειρουργεία… αντί αμοιβής στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας κι έτσι, επίσημα πια, δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να ζητούν χρήματα από τους ασθενείς.

Η ίδια, μάλιστα, χωρίς αιδώ δήλωσε πως οι λίστες των τακτικών χειρουργείων είναι απόλυτα ελεγχόμενες, όταν είναι γνωστό πως στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε γιατρούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Αντιδράσεις και κριτική

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση διάλυσης οι γιατροί του ΕΣΥ είναι «πυρ και μανία» κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, της οποίας την υπογραφή φέρει και το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα και περιλαμβάνει το δικαίωμα παράλληλης απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ με εργασία μερικής απασχόλησης.

Στη δημόσια διαβούλευση τα σχόλια που ασκούν δριμεία κριτική στο νέο νομοσχέδιο είναι ενδεικτικά της αγανάκτησης των γιατρών.

«Με το άρθρο 10 του παρόντος νομοσχεδίου και τις αλλαγές που φέρνει, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση και νόμιμη διασύνδεση των δημόσιων δόμων Υγείας με τις ιδιωτικές δομές και τη μετατροπή των εργαζομένων του Δημοσίου σε εμπορικά συναλλασσόμενους με τον ιδιωτικό τομέα, κανονικά και με τον νόμο…» έγραψε γιατρός σε σχόλιο, ενώ άλλος πρόσθεσε «πάλι καινούργιο μπάλωμα για να αυγατίσει ο μισθός πείνας. Να επιτρέψουμε την άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος στους γιατρούς του ΕΣΥ».

Ανατριχίλα…

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η ανάρτηση νοσηλεύτριας από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, η οποία παραιτήθηκε έπειτα από 13 χρόνια δουλειάς, μην αντέχοντας τον μεσαίωνα που επικρατεί.

«Όχι άλλες βάρδιες που δεν προλαβαίνεις να πιεις νερό ή να κατουρήσεις. Να περπατάς στον διάδρομο και να σε φωνάζουν από παντού κι εσύ να τρέχεις να τα προλάβεις όλα. Πάνε και οι βάρδιες που ντύνεσαι με κακής ποιότητας πλαστικά και λιώνεις μέσα στις στολές. Οχι πια κουδούνια. Ποτέ ξανά δύο χρόνια συνεχόμενα με 15 και 15 ημέρες άδεια. Τέλος στην απαξίωση και τη σωματική και ψυχική απόγνωση» έγραψε η ίδια, δείχνοντας την εικόνα διάλυσης που επικρατεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ