Καλάθι της νοικοκυράς και αέρας κοπανιστός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρεμιέρα κάνει στις 2 Νοεμβρίου ένα μέτρο αμφίβολο αλλά και ατελέσφορο, καθώς δεν οδηγεί καν σε πάγωμα τιμών, αλλά σε «μικρότερες αυξήσεις» για 50 βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην κατάθεση της τροπολογίας που θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να βάλουν στο καλάθι του νοικοκυριού τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα που αυτό θα περιλαμβάνει, ενώ υποχρεούνται να γνωστοποιούν τον κατάλογο. Αν δεν το κάνουν, αν δεν στείλουν κατάλογο με προϊόντα ή αν τον στείλουν ελλιπή, απειλούνται με πρόστιμο 5.000 για κάθε μέρα που καθυστερούν να στείλουν τον πλήρη κατάλογο. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, λίγο πριν τη πρεμιέρα του μέτρου, έκανε γνωστό πως δεν θα υπάρξει πλαφόν στον αριθμό προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές αλλά και πως το «καλάθι» θα αλλάζει κάθε εβδομάδα. Υπόχρεες συμμετοχής στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι «οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super market) των οποίων συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου.

Οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ψηφιακά καταστήματα τους, ως προς σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται κάθε πρόσφορό μέσο, ιδίως λίστες, φυλλάδια και ειδική επισήμανση επί των προϊόντων του χώρου πώλησής τους. Ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί αθέμιτης κερδοφορίας. Τα προϊόντα που εντάσσονται «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρφωση ανωτέρω διάταξη. Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους κατάλογος προς Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για καλάθι του κρεοπώλη και του αρτοποιού μετά τα σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα νοικοκυριά από τις συνεχείς αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί και το κρέας. Mέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στο ψωμί συζητούν Υπουργείο Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι των αρτοποιών καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση λόγω εκτόξευσης των πρώτων υλών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το καλάθι της νοικοκυράς στα σούπερ μάρκετ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και το «καλάθι του αρτοποιού» αλλά και το «καλάθι του κρεοπώλη». Μέχρι στιγμής, οι εργαζόμενοι και στους δύο κλάδους είναι θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ειδικά με τις αυξήσεις στα προϊόντα να συνεχίζουν αλλά και καταστήματα να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ