Bloomberg: Κινδυνεύει να «στερέψει» από diesel η Ευρώπη – Λόγω των κυρώσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπροστά σε τεράστιο ρίσκο να ξεμείνει από καύσιμα και ειδικά από diesel βρίσκεται η Ευρώπη. Το πετρέλαιο είναι ζωτικής σημασίας για την Ε.Ε. και μετά τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία διαγράφεται ένα νέο τοπίο.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το εμπόριο ντίζελ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών ετησίως με τη Ρωσία και πρόκειται να σταματήσει τους επόμενους μήνες.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, με τις νέες κυρώσεις της ΕΕ θα απαγορεύεται η παράδοση δια θαλάσσης σχεδόν όλων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου — συμπεριλαμβανομένου του καυσίμου τύπου ντίζελ – από τη Ρωσία: Τον μοναδικό μεγαλύτερο εξωτερικό προμηθευτή της περιοχής.

Καθώς ο χρόνος τελειώνει, εν μέσω μιας περιόδου ακραίας στενότητας της αγοράς, οι έμποροι θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραματικές περικοπές.

Οι συνδυασμένες εισαγωγές καυσίμου τύπου ντίζελ στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο – το οποίο επίσης απαγορεύει τις ρωσικές αποστολές – μειώθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd. που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αλλά τώρα πρόκειται να αυξηθούν ξανά, περίπου κατά περίπου μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί για τον υπόλοιπο Οκτώβριο, οι αφίξεις θα πρέπει να μειωθούν κατά περισσότερα από 5.000 βαρέλια κάθε μέρα από την 1η Νοεμβρίου έως την προθεσμία του Φεβρουαρίου που έχει θέσει η Ε.Ε. Οποιαδήποτε επιβράδυνση σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα έκανε τον τερματισμό της προμήθειας από τη Ρωσία το 2023 ακόμη πιο έντονο.

Σε κάθε περίπτωση, η απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμων δεν θα είναι εύκολη. Η Γαλλία, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στην Ευρώπη, είχε πρόσφατα μειώσει τη δική της παραγωγή ντίζελ λόγω απεργιών στα διυλιστήρια πετρελαίου της και αναγκάστηκε να προμηθεύεται περισσότερα.

Η εγχώρια παραγωγή στη Γερμανία, χώρα όπου η ζήτηση ντίζελ στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη, κινδυνεύει επίσης επειδή το διυλιστήριο Schwedt πρόκειται να χάσει την πρόσβαση σε αργό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba.

0B8A0688 EEF5 426E 8079 4C36A1FCE3AD

Η ΕΕ αναμένεται να αντισταθμίσει τις ποσότητες με περισσότερες εισαγωγές από περιοχές παραγωγής όπως η Μέση Ανατολή. Αυτό συμβαίνει ήδη με τις εισαγωγές από άλλες χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει αυτόν τον μήνα στο υψηλότερο επίπεδό τους τουλάχιστον από την αρχή του 2016: Είναι κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

7617361C 6E4E 47F2 B1EF 03091900C2F4

Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερα, με την ανάπτυξη του γιγαντιαίου διυλιστηρίου Al-Zour του Κουβέιτ και των εγκαταστάσεων Jazan στη Σαουδική Αραβία. Η Κίνα προσφέρει επίσης περισσότερες εξαγωγές καυσίμων, ενισχύοντας ενδεχομένως τη συνολική προσφορά. Συνολικά, η προσφορά μπορεί να καταλήξει να είναι αρκετή για να καλύψει τις ρωσικές εισαγωγές.

Οι κυρώσεις θα αναγκάσουν επίσης τη Ρωσία να βρει νέους αγοραστές εκτός ΕΕ για τις εξαγωγές των καυσίμων της.

897F6420 38B5 41FC A9B0 ACEF253AAD9C

Η χώρα στέλνει εκατομμύρια βαρέλια μιας πρώτης ύλης για την πετροχημική βιομηχανία που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βενζίνης – καθώς και πετρέλαιο μαζούτ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας και στη ναυτιλία.

Ωστόσο, η απόκτηση όλου αυτού του καυσίμου στην αγορά μπορεί να καταστεί εξαιρετικά πολύπλοκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ