Έσβησε στο Μανχαταν ο billionaire ομογενης εφοπλιστής, Σπυρος Μυλωνάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θλίψη στο Μανχάταν για τον θάνατο του billionaire ομογενούς.
Το θρίλερ με τη διαθήκη του, οι δικαστικές διαμάχες με φόντο εκατομμύρια δολάρια και οι πίνακες του Πικάσο.

Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Ο Σπύρος Μυλωνάς, ένας από τους πλουσιότερους ομογενείς των ΗΠΑ των τελευταίων δεκαετιών, που ενσάρκωσε με περηφάνια το ναυτικό δαιμόνιο των Ελλήνων, καταφέρνοντας από το μηδέν να αναδείξει τον στόλο του σε πρώτη ναυτιλιακή δύναμη, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου πλήρης ημερών, στα 94 του χρόνια, χορτασμένος από επιτυχίες, δόξα, τιμητικές διακρίσεις και αγάπη. Η σορός του τέθηκε σε προσκύνημα στο νεκροπομπείο Frank Cambrell στο Μανχάταν και η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Τον αποχαιρέτησαν οι θυγατέρες του του από τον πρώτο γάμο Σοφία και Κλαίρη Μυλωνά, η δεύτερη σύζυγός του Αντωνία Μυλωνά με τις θετές του κόρες Νικόλ και Κορίν Κοτοβός, η αδερφή του Ρενέ Χορν, τα εγγόνια του Αλεξάνδρα, Νικόλαος, Dingle και Ζωή Μυλωνά. Η φήμη του έφθασε πολλές φορές ως τον Λευκό Οίκο και η ζωή του παραπέμπει σίγουρα σε μυθιστόρημα, με την τεράστια περιουσία του και τη διαθήκη του να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους gossip κύκλους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εspresso». Γνήσιος Σκορπιός στο ζώδιο, δίκαιος, πεισματάρης, με τρομερή διαίσθηση, έξυπνος και χαρισματικός, γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 1928 στη Ζάκυνθο, γιος του Νικολάου και της Σοφίας Μυλωνά, οικογένειας εμπόρων και αγροτών.

Η πρώτη μεγάλη ανατροπή ήρθε στη ζωή του σε ηλικία μόλις 12 ετών, όταν ο πατέρας του, που λάτρευε και είχε πρότυπο, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Δεύτερο τραγικό γεγονός στη μυθιστορηματική ζωή του, ο καταστροφικός σεισμός τον Αύγουστο του 1953, που ισοπέδωσε τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Σπούδασε με υποτροφία Οικονομικά, αλλά στα 25 του χρόνια δεν είχε χρόνο για χάσιμο. Αποχαιρέτισε τη χήρα μητέρα του και τις δύο αγαπημένες του αδελφές του, τη Λίλη και τη Ρενέ, και μπάρκαρε σε πλοίο του Μίμη και του Αντώνη Χανδρή. Χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι δεν ήταν άνθρωπος της θάλασσας, κι έτσι κατέβηκε στο πρώτο λιμάνι. Με εφόδια το πτυχίο, τη διαίσθησή του και την τόλμη του δούλεψε ως λογιστής στον Παναμά, στέλνοντας τον μισθό του στη μάνα του και στις αδερφές του. Εκεί κατάφερε να γίνει πολύτιμος σύμμαχος ελληνικών εταιριών, φυσικά και της οικογένειας Χανδρή, καθώς ξέμπλεκε από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας όλα τα ελληνικά πλοία που περνούσαν τη διώρυγα. Η επιτυχία του τον ώθησε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε στην Εθνική Ναυτιλιακή Εταιρία, την οποία είχε ιδρύσει ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος.

Το 1966 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ιδρύοντας την πρώτη δική του ναυτιλιακή, την Ionian Transport. Λέγεται, μάλιστα, ότι αγόρασε αμερικανικά πλοία, τα οποία του απέδωσαν πολλά χρήματα, καθώς τα ναύλωσε η αμερικανική κυβέρνηση για να μεταφέρουν πολεμοφόδια και στρατιώτες στο Βιετνάμ. Ο Σπύρος Μυλωνάς έχει συνδέσει το όνομά του με οκτώ ναυτιλιακές εταιρίες, που ιδρύθηκαν σε διάστημα 23 ετών, με την πιο πρόσφατη πριν από 17 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2005. Τρεις από τις εταιρίες εξακολουθούν να είναι ενεργές, ενώ πέντε είναι πλέον καταχωρισμένες ως ανενεργές. Αργότερα επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στα ακίνητα, στα πετρελαιοειδή και την ενέργεια.

Ηταν μέλος του Δ. Σ. της Navigator Gas, του διοικητικού συμβουλίου της New York Shipping Corporation, μέλος της Ηγεσίας των 100, αλλά και ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Atlantic Bank, ενώ είχε τιμηθεί με το μετάλλιο Ellis Island Medal. Απλός, σεμνός, δίκαιος όπως όλοι οι αυτοδημιούργητοι, το γραφείο του στο Columbus Circle, με θέα στο Σέντραλ Παρκ στο Μανχάταν, ήταν ανοιχτό για όλους.

Γάμοι και οικογενειακές διαμάχες με φόντο εκατομμύρια δολάρια

Λίγο πριν από την ίδρυση της πρώτης ναυτιλιακής, το 1965, παντρεύτηκε την Αναστασία Τατιάνα Μυλωνά, όπου λέγεται ότι του έφερε μεγάλη τύχη στις δουλειές του, καθώς έμειναν μαζί 21 ολόκληρα χρόνια και απέκτησαν τεράστια περιουσία και δύο κόρες, τη Σοφία και την Κλαίρη. Πολλά χρόνια μετά τον χωρισμό τους, το 2001, άνοιξε το δεύτερο κεφάλαιο στην προσωπική του ζωή, όταν παντρεύτηκε την Ελληνοαμερικανίδα Αντωνία Κοτοβός, η οποία είχε δύο θυγατέρες από τον πρώτο της γάμο, τη Νικόλ και την Κορίν, που ο εφοπλιστής μεγάλωσε σαν δικές του κόρες. Με τη δεύτερη σύζυγό του επισκεπτόταν τα καλοκαίρια την Ελλάδα και έμενε στην υπερπαραγωγή βίλα τους στα Λεγραινά, με ιδιωτική παραλία, μοναδικά έργα τέχνης και έπιπλα του Σαρίδη, όπου ο εφοπλιστής είχε αγοράσει από την παλιά εφοπλιστική οικογένεια της Κεφαλλονιάς, την οικογένεια Βεργωτή. Μυθικά όμως έργα, όπως οι «Μπλε εποχές» του Πικάσο, στόλιζαν το σπίτι του ζεύγους Μυλωνά στο Μανχάταν, όπου τώρα γίνεται λόγος σε ποιον τα έχει αφήσει στη διαθήκη του!

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Σπύρος Μυλωνάς απέφευγε τη δημοσιότητα και τις συνεντεύξεις, και κρατούσε τη ζωή του μακριά από τα ταμπλόιντ, όπου συχνά φιγουράριζε στο πρωτοσέλιδο. Ολα άρχισαν από μια αγωγή που κατατέθηκε από τον ίδιο εναντίον της εν διαστάσει -όπως φημολογείται- δεύτερης συζύγου του! Στην αγωγή ζητούσε 10.000.000 δολάρια ως αποζημίωση από τη σύζυγό του, την οποία κατηγορούσε ότι τον κακομεταχειριζόταν και τον κακοποιούσε, προσδοκώντας να επέλθει ο θάνατός του και να οικειοποιηθεί την περιουσία του! Σοκ όμως προκάλεσε η μετέπειτα άρνησή του ότι είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ισχυρίστηκε ότι έμαθε για την αγωγή όταν τυχαία άνοιξε την εφημερίδα «New York Post». Κατηγόρησε τις δύο του κόρες, λέγοντας ότι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τη δεύτερη σύζυγό του. Πράγματι, ήταν κοινό μυστικό ότι η Σοφία Ντινγκλ και η Kλερ Mυλωνά δεν διατηρούσαν σχέσεις με τη μητριά τους. Η επίσημη δήλωσή του, όμως, ότι «πιθανότατα οι κόρες μου έπεισαν τον δικηγόρο μας Τζαντ Μπερστίν να κάνουν αγωγή πίσω από την πλάτη μου» σόκαρε και πάλι τους πάντες. Πρόσθεσε ότι, αφού οι κόρες του εργάζονταν στη ναυτιλιακή εταιρία του πατέρα τους, χρησιμοποίησαν την αγωγή ως έναν τρόπο για να αποκτήσουν τον έλεγχο της επιχείρησης, με το ευρύ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας 500.000.000 δολαρίων. Στη συνέχεια, όμως, ξεκαθάρισε ότι «τις αγαπάω και δεν επιθυμώ τη διαίρεση της οικογένειας στα δύο». Το τελευταίο πλήγμα ήταν όταν οι αμερικανικές Αρχές έβαλαν στο στόχαστρο την Ionian Management, μαζί με τις Ionian Shipping & Trading και Lily Shipping, εμπλέκοντάς τες σε υπόθεση παραβίασης των κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ. Οι Ionian Shipping και Lily Shipping βρέθηκαν ένοχες κι έτσι αμερικανικό δικαστήριο τους επέβαλε πρόστιμα ύψους 3.000.000 δολαρίων, θέτοντάς τες σε τετραετή εποπτεία, οπότε και θα εφάρμοζαν σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης…

Η θετή κόρη του, Νικόλ Κοτοβός, που βαδίζει στα…χνάρια του

Αν και προγονή του billionaire εφοπλιστή, η Νικόλ Κοτοβός -κόρη της δεύτερης γυναίκας του Μυλωνά- φαίνεται ότι βαδίζει στα χνάρια του… Η Νικόλ Κοτόβος έγινε γνωστή, όταν επέστρεψε για να μείνει μόνιμα στην Αθήνα, λόγω της σχέσης της με τον τηλεπαρουσιαστή Γρηγόρη Αρναούτογλου, καθώς το ερωτευμένο ζευγάρι αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζευγάρια της χρονιάς του 2012. Μάλιστα, το hot ειδύλλιό τους έγινε και θέμα συζήτησης σε πρωινάδικα και κουτσομπολίστικες εκπομπές, καθώς ο δημοφιλής και αγαπητός τηλεπαρουσιαστής περνούσε σχεδόν καθημερινά αρκετές ώρες στο μαγαζί της, με τα cupcakes στην Κηφισιά, απολαμβάνοντας τα γλυκά, αλλά και τη συντροφιά της αγαπημένης του! Ο χωρισμός τους έγινε και πάλι θέμα στα κανάλια, με την Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματία να δηλώνει τότε: «Απλά ήταν μια σχέση με έναν γνωστό και πήρε δημοσιότητα. Ηταν μια ωραία σχέση και κράτησε όσο κράτησε. Τώρα και οι δύο έχουμε τραβήξει τον δικό μας δρόμο. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο…».

H Νικόλ Κοτοβός υπήρξε ιδιοκτήτρια γνωστού καταστήματος με cupcakes (τα μικρά αμερικανικά κεκάκια, που ήταν της μόδας) στην Κηφισιά. Εχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, που άλλοι θέλουν τον αείμνηστο Κοτοβό πετυχημένο στο real estate και άλλοι σε σουβλατζίδικα της Αστόρια, η καλλονή μητέρα της παντρεύτηκε τον Ελληνοαμερικανό εφοπλιστή Σπύρο Μυλωνά, όπου εκείνος, σύμφωνα με τα λεγόμενα φίλων τους, στάθηκε ως πραγματικός πατέρας τόσο στη Νικόλ όσο και στην αδερφή της. Μετά τα επεισόδια της 11η Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νικόλ Κοτοβός επέστρεψε στην Ελλάδα και άνοιξε στην Κηφισιά τα Hamptons Cupcakes. Το όνομά της, όμως, έγινε γνωστό όχι μόνο λόγω της σχέσης της με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, αλλά και για μία δικαστική διαμάχη που είχε με με τη διασημότερη εταιρία cupcakes στον κόσμο. Ο Steve και η Tyra Abrams, ιδρυτές του Magnolia Bakery, μήνυσαν την Κοτοβός αλλά και τη στενή της συνεργάτιδα Jennifer Appel, η οποία τη βοήθησε να ανοίξει μαγαζί με cupcakes στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μήνυση, η Appel εσκεμμένα έμαθε στην Κοτοβός «τα μυστικά της Magnolia και των προϊόντων της, γνωρίζοντας ότι η Κοτοβός σκόπευε να ανοίξει ένα αντίστοιχο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας στην Αθήνα». Η Appel, μάλιστα, την κατηγόρησε μέσα από τη «New York Post» ότι την εκμεταλλεύτηκε και της έκλεψε τις συνταγές. Ομως σύντομα η διαμάχη λύθηκε και οι δύο πλευρές τα ξαναβρήκαν…

Η γνωριμία με τον πρώην σύζυγό της, τον γνωστό και αγαπητό στην Αθήνα φαρμακοβιομήχανο Αχιλλέα Βιγκόπουλο έγινε μέσω κοινών τους φίλων στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν, τότε, ο Σάκης Ρουβάς. Ο έρωτάς τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, που κατέληξε πολύ σύντομα στα σκαλιά της εκκλησίας. Παντρεύτηκαν στις 16 Μαρτίου του 2013, σε κλειστό κύκλο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι, με κουμπάρα την κοινή τους φίλη, σχεδιάστρια κοσμημάτων Φαίη Καρέλλα, κόρη του βιομηχάνου-θρύλου Δημήτρη Καρέλλα. Ομως όπως ξαφνικά παντρεύτηκαν, έτσι γρήγορα χώρισαν, ήρεμα και φιλικά, χαράζοντας νέους δρόμους στην προσωπική τους ζωή. Στους κοσμικούς κύκλους έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι η Νικόλ Κοτοβός έγινε μητέρα, υπό άκρα μυστικότητα, χωρίς να έχει αποκαλύψει σε κανέναν μέχρι σήμερα τον πατέρα του παιδιού της. Σύμφωνα με τις φήμες, έπειτα από διάφορους περιστασιακούς δεσμούς, περιόρισε τις κοσμικές της εμφανίσεις και αφοσιώθηκε στην ανατροφή του παιδιού της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ