17/03/2010
«Να είναι δυνατή στο μέλλον η αποπομπή κράτους – μέλους από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν πληροί τις προϋποθέσεις», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.
«Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει μια ρήτρα στο Σύμφωνο, η οποία θα καθιστά δυνατή, ως ύστατη λύση, την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, αν οι όροι δεν τηρούνται επανειλημμένως, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», είπε συγκεκριμένα.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε επίσης ότι το ευρώ βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης στην ιστορία του και ξεκαθάρισε ότι κανένα κράτος – μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να απομονωθεί.
«Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης ωστόσο δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση για την Ελλάδα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Αντίθετα, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, δηλαδή η χώρα να βάλει μόνη της τάξη στα δημόσια οικονομικά της», πρόσθεσε η κα Μέρκελ.
«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν μοιραίο», σύμφωνα με την ίδια.
Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, δήλωσε επίσης η κα Μέρκελ, «στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα».
25/05/2009
Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ («ΒΗΜΑ»): Η άποψή σας είναι ότι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ζωή των Ελλήνων κι άλλων λαών της Ευρώπης, θα είναι καλύτερη. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα σε σχέση με αυτή την άποψη;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Για να ξεκαθαρίσουμε το εξής ζήτημα: κι άλλες χώρες είναι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες είναι καλύτερα κι άλλες χειρότερα από την Ελλάδα. Δεν λέει τίποτε αυτό.
Να σας πω γιατί θα είμαστε καλύτερα. Κατ’ αρχήν εμείς το έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση το συνδυάζουμε οπωσδήποτε με ένα διαφορετικό συσχετισμό δύναμης, με μια διαφορετική κατάσταση στην Ελλάδα και με την άσκηση μιας φιλολαϊκής πολιτικής ανάπτυξης, ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης. Με αυτή την επιλογή σίγουρα αυτό που του παίρνει η πλουτοκρατία νόμιμα και παράνομα, θα ανήκε στο λαό.
Δεύτερον. Θα γίνονταν επενδύσεις παραγωγικές από τον κοινωνικοποιημένο τομέα, σε τομείς και κλάδους που σήμερα υποαναπτύσσονται ή δεν αναπτύσσονται, γιατί δεν συμφέρει το κεφάλαιο. Γιατί ο σκοπός και το κίνητρο δεν θα ήταν το κέρδος. Δηλαδή ο λαός θα ανακτούσε αυτά που του παίρνουν.
Βεβαίως όσο περισσότερες χώρες είναι σε τροχιά έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο πιο εύκολη θα είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, γιατί θα μπορεί να αναπτυχθεί αυτόματα και μια συνεργασία και μια αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες. Αυτό είναι βέβαιο.
Αλλά να σας πω: Ακόμη κι αν βρισκόταν η Ελλάδα έξω χωρίς εν πάση περιπτώσει να έχει μπει στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τουλάχιστον δεν θα είχε τον ασφυκτικό κλοιό του Συμφώνου Σταθερότητας με τους δείκτες, θα μπορούσε να κρατήσει δημόσια την Ολυμπιακή, δεν θα υπήρχε το ευρωδικαστήριο, θα μπορούσε να κρατήσει τη διαφορά 5 χρόνων στη συνταξιοδότηση γυναικών γιατί δεν θα υπήρχε το ευρωδικαστήριο το οποίο εμείς δεν του δίνουμε και καμία σημασία όταν έχει αντιλαϊκές αποφάσεις και γι’ αυτό λέμε ότι δεν πειθαρχούμε. Επομένως δεν θα είχε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την επιτήρηση κλπ. Βεβαίως θα είχε το κεφάλαιο, θα είχε την πλουτοκρατία, αλλά και η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία θα ήταν πιο αδύναμες απέναντι στο λαϊκό Κίνημα, σε σχέση με το σήμερα πού είναι οργανωμένο μέρος της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μην ξεχνάτε ότι έγινε για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αστική τάξη, το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και όχι για να βοηθηθούν οι λαοί. Μόνο από πόνο για τους λαούς δεν έγινε!
ΑΘΗΝΑ 25/5/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πηγή 1
Πηγή 2
Hellas Web News