Αυτός είναι ο κατάσκοπος των Τούρκων στην Ελλάδα! Δρα ανενόχλητος…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σοβαρότατη αποκάλυψη από το κορυφαίο σουηδικό μέσο, με ονοματεπώνυμα. Πρόκειται για μία ζοφερή υπόθεση που συνιστά κατασκοπεία εις βάρος της πατρίδας μας από την Τουρκία, η οποία όμως έμεινε ατιμώρητοι όπως και ο δράστης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και πληθώρα άλλων άσχετων προσώπων, αντί να φροντίζει για την ασφάλεια της χώρας.

Το στοιχείο ότι ο δράστης – αρχιπράκτορας που δρούσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι κολλητός της οικογένειας Ερντογάν, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθιστώντας την άμεση και σκληρή ελληνική αντίδραση, αυτονόητη αναγκαιότητα.

Ένας αξιωματικός – σύνδεσμος της αστυνομίας τοποθετημένος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα διεξήγαγε μυστική επιχείρηση συλλογής πληροφοριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως αποκαλύπτει ένα απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που φέρνει στη δημοσιότητα το σουηδικό Nordic Monitor.

Η αποκάλυψη προκαλεί οργή και αγανάκτηση, διότι την ίδια στιγμή Έλληνας υπήκοος έπεφτε θύμα απαγωγής από το τουρκικό καθεστώς μέσα στην Τουρκία, και έπειτα παρουσιαζόταν ως κατάσκοπος, ο οποίος μάλιστα καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση!

Το έγγραφο, που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε σχεδόν δώδεκα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα, ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που συγκέντρωσε «ένας αστυνομικός που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία».

Το ανακοινωθέν, που χαρακτηρίστηκε απόρρητο, ανέφερε έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 13 κατοίκους που φέρεται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, την οργάνωση που επικρίνει την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα άτομα που τέθηκαν υπό τουρκική παρακολούθηση ήταν ιδιοκτήτες και διαχειριστές διαφόρων επιχειρήσεων, όπως ένα εστιατόριο, μια εμπορική επιχείρηση, μια μεσιτεία ακινήτων και ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις στοχοποιήθηκαν και σύζυγοι των ιδιοκτητών.

Το έγγραφο σημείωσε ότι οι πληροφορίες ήταν μέρος μιας ευρύτερης μυστικής επιχείρησης που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό στόχων από την ομάδα Γκιουλέν, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν σε κατασκοπεία σε ξένο έδαφος.

Η κατασκοπευτική δραστηριότητα δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο αγνοεί το νόμο σε μια σύμμαχο του ΝΑΤΟ με την ενασχόληση με επιθετικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, αλλά επίσης δεν αισθάνεται δεσμευμένη από τους τουρκικούς νόμους που απαγορεύουν στην τουρκική αστυνομία να διεξάγει τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το νόμο, η τουρκική αστυνομία, μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών, απαγορεύεται να συλλέγει πληροφορίες πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας. Μόνο η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ) είναι εξουσιοδοτημένη να συλλέγει τέτοιες πληροφορίες σε ξένες χώρες, ενώ η αστυνομία επιτρέπεται να συλλέγει πληροφορίες εντός της Τουρκίας.

Επιπλέον, η αστυνομία που έχει αναπτυχθεί στο εξωτερικό σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία είναι επιφορτισμένη με την παροχή ασφάλειας για τα κτίρια των αποστολών καθώς και για τις κατοικίες των πρεσβευτών. Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συλλέγουν πληροφορίες ενώ τους ανατίθενται καθήκοντα προστασίας για την πρεσβεία και τα προσαρτημένα κτίρια στο διπλωματικό συγκρότημα.

11F17B38 CEC2 482E A3F0 EAAC41E7BF22
Ο τούρκος κατάσκοπος – δεξιά, μαζί με τον γαμπρό του Ερντογάν – αριστερά

Μάλιστα, οι αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν για αυτό που χαρακτηρίστηκε «προστασία της αποστολής» στο εξωτερικό τέθηκαν προσωρινά στην απασχόληση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Με άλλα λόγια, δεν περιλαμβάνονταν ως «αστυνομικοί» στη διπλωματική λίστα, αλλά τόσο τα κράτη αποστολής όσο και τα κράτη υποδοχής γνώριζαν ποιοι ήταν και τι έκαναν. Το κύριο καθήκον τους ήταν να συντονιστούν με τοπικούς αξιωματούχους επιβολής του νόμου.

 

Το 2017 η κυβέρνηση Ερντογάν δημιούργησε μια νέα θέση για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές: ειδικά επιλεγμένα άτομα από το Υπουργείο Εσωτερικών για να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι. Εργάζονται με τον τίτλο συμβούλων του Υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri müşaviri) σε πρεσβείες και ακόλουθους του Υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri ataşesi) στα προξενεία. Επιβλέπουν αστυνομικούς και στις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί.

Τη θέση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα καλύπτει αυτή τη στιγμή ο αρχηγός της αστυνομίας Uygar Elmastaşı (δεξιά στη φωτό), ο οποίος μέχρι πέρυσι διηύθυνε το τμήμα αεροπορίας στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, η οποία διαθέτει πολλαπλά αεροσκάφη, από αεροσκάφη παρακολούθησης και drones μέχρι επιθετικά ελικόπτερα. Ο Elmastaşı είναι ακροδεξιός Τούρκος εθνικιστής. Είχε συνεργαστεί με τον Selçuk Bayraktar, τον γαμπρό του Erdoğan που διευθύνει την εταιρεία που κατασκευάζει drone Bayraktar.

 

Ο διορισμός του Elmastaşı δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι ήδη πρωταρχικός στόχος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT. Με άλλα λόγια, η Emniyet, με πολύ μεγαλύτερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από τη MIT, θα διευρύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα!

Η ολοένα και πιο πολεμική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων προς την Ελλάδα έχει σαφώς μεταφραστεί σε πολιτικές ενέργειες και επιχειρήσεις. Μυστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το Nordic Monitor επιβεβαιώνουν μια τέτοια δραστηριότητα.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 10 τουρκικές επαρχίες σε ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση κατά Τούρκων υπηκόων που στοχοποιούνται από τον αστυνομικό στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

 

Προφανώς ανησυχώντας για τυχόν διαρροή του εγγράφου που παραβίαζε τους τουρκικούς νόμους και πιθανές συνέπειες από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο Kartal αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V). Ο λατινικός αριθμός V είναι ο κωδικός αριθμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών (αλλιώς γνωστός ως τμήμα πληροφοριών ή Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά).

 

Προκειμένου να αποφευχθούν διπλωματικές αντιδράσεις και προβλήματα σε διμερές επίπεδο σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αστυνομίας Kartal προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την «ένδειξη του άκρως απορρήτου» και «δεν έπρεπε να κοινοποιηθεί σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/ιδρύματα».

 

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει μετατρέψει τους αστυνομικούς που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό για προστατευτικά καθήκοντα σε πράκτορες πληροφοριών που έχουν εντολή να κατασκοπεύουν επικριτές, αντιπάλους και αντιφρονούντες. Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τα στοιχεία για το πόσοι τέτοιοι πράκτορες εργάζονται στο εξωτερικό. Όμως το 2021 οι τουρκικές αρχές πήραν συνέντευξη από 1.400 αστυνομικούς για καθήκοντα προστασίας της αποστολής και 700 από αυτούς επελέγησαν στις 11 Φεβρουαρίου 2021 για ανάπτυξη σε διπλωματικές αποστολές.

 

Η επιλογή γίνεται βασικά μέσω μιας προφορικής συνέντευξης που διεξήχθη από πιστούς του Ερντογάν, η οποία υποδηλώνει ότι η ιδεολογία και οι πολιτικές απόψεις, και όχι η αξία, είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αξιολόγηση των υποψηφίων.

 

Η τουρκική αστυνομία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, είχε προσωπικό 328.719 από πέρυσι. Διευθύνθηκε από τον Süleyman Soylu, έναν ακροδεξιό πολιτικό που κάποτε είχε τεθεί υπό κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον ρόλο του στην παράνομη φυλάκιση ενός Αμερικανού πολίτη στην Τουρκία.

 

Η αστυνομία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από την κυβέρνηση Ερντογάν με εκκαθαρίσεις που ξεκίνησαν το 2014 και εντάθηκαν το 2016 και το 2017. Μεταξύ 43.648 ατόμων που εκκαθαρίστηκαν χωρίς αποτελεσματικές διοικητικές ή δικαστικές έρευνες, οι 14.000 ήταν βετεράνοι αρχηγοί της αστυνομίας. Η κίνηση θεωρήθηκε ως προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει την αστυνομική δύναμη σε ένα δικό του ιδιωτικό γραφείο ντετέκτιβ για να κυνηγά τους πολιτικούς του αντιπάλους, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία για τη διεξαγωγή ερευνών στην Τουρκία. Σε ανακοίνωσή του που στάλθηκε στην Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας στις 27 Ιανουαρίου 2021, ο Χουσεΐν Αγκίρ, ο εκτελών χρέη αρχηγού του αντιτρομοκρατικού γραφείου του αστυνομικού τμήματος της Άγκυρας, ζήτησε άδεια για τη διερεύνηση ατόμων που κατασκόπευαν στην Ελλάδα. Ανέφερε τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στην ανακοίνωσή του για να δικαιολογήσει την έρευνα.

 

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 ο δημόσιος εισαγγελέας Ali Tanil Gören έστειλε επιστολή στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες σε εννέα επαρχίες όπου τηρούνταν τα μητρώα πληθυσμού των ατόμων με προφίλ, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω νομικά μέτρα.

 

Η όλη διαδικασία δείχνει ότι το κράτος δικαίου έχει ουσιαστικά ανασταλεί στην Τουρκία υπό την προεδρία του Ερντογάν και ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου καταχράστηκαν για να τιμωρήσουν επικριτές και αντιπάλους με κατασκευασμένες κατηγορίες για τρομοκρατία.

 

Το έγγραφο πληροφοριών που εστάλη από το Υπουργείο Εξωτερικών και κοινοποιήθηκε στην εισαγγελία από το αστυνομικό τμήμα δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο αναφέρεται στο κάτω μέρος όλων αυτών των εγγράφων σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (CMUK). Τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να συλλέγονται μόνο αφού η αστυνομία λάβει εξουσιοδότηση από δικαστήριο υπό την επίβλεψη εισαγγελίας.

 

Η κατασκοπεία των επικριτών που ζουν στο εξωτερικό έχει τρομερές συνέπειες για εκείνους που έγιναν στόχος της τουρκικής κυβέρνησης. Όχι μόνο αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις με πολιτικά κίνητρα αλλά κινδυνεύουν επίσης με φυλάκιση των μελών της οικογένειάς τους στην Τουρκία και παράνομη κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Αναμένουμε να δούμε την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την τρομερή αποκάλυψη. ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

48χρονο παλικαράκι σκοτώθηκε σε τροχαίο με γουρούνα

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Αλεξανδρούπολη με έναν 48χρονο άνδρα να χάνει τη ζωή του σε περιστατικό με όχημα τύπου ATV.Σύμφωνα με...

Ηλεία: «Βροχή» τα πρόστιμα από την Πυροσβεστική για (παράνομες) καύσεις

Αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες σε Πύργο και Ήλιδα Διαδοχικά πρόστιμα επέβαλε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ηλεία για παράνομες καύσεις φυτικών υπολειμμάτων, στο...

Πατέρας εκτέλεσε τον 20χρονο που θεωρούσε υπεύθυνο για τον θάνατο του γιού του σε τροχαίο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στο Ηράκλειο Κρήτης, για περιστατικό με πυροβολισμούς στην περιοχή του Αμμουδάρας, καθώς ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα  Σύμφωνα με τις...

Συγκλονίζει στην κατάθεση της η μητέρα της 19χρονης Μυρτως

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στην κατάθεση της μητέρας της 19χρονης Μυρτούς η οποία περιγράφει όσα έγιναν το βράδυ της 14ης Απριλίου 2026 στο...

Αυτοκτόνησε αστυνομικός, πατέρας δύο παιδιών

Τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ στην Καβάλα, όταν αστυνομικός βρέθηκε νεκρός μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα όπου υπηρετούσε Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ένστολος φέρεται να...

Πακιστανός διανομέας πετούσε πέτρες σε γυναίκες

Στη δημοσιότητα ήρθαν βίντεο και ντοκουμέντα που καταγράφουν τη δράση ενός 28χρονου Πακιστανού διανομέα ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για σειρά επιθέσεων με πέτρες εναντίον ανυποψίαστων...

50χρονος Βούλγαρος μετέφερε μισό τόνο ναρκωτικά

Η ποσότητα των ναρκωτικών που κατασχέθηκε, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με την αξία της στη μαύρη αγορά να...

Ντελιβεράς στην Κηφισιά πετούσε πέτρες σε γυναίκες

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο άνδρας που είχε σπείρει φόβο τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Αττική καθώς φέρεται να επιτίθεται σε ανυποψίαστες γυναίκες...

11 συλλήψεις στις φυλακές Νιγρίτας για τη φονική συμπλοκή

Σε έντεκα συλλήψεις προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία για τη φονική συμπλοκή που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (3/5) στις φυλακές Νιγρίτας, στις Σέρρες, και...

54χρονη Αλβανη επιτέθηκε με μαχαίρι σε 42χρονη

Σοβαρό περιστατικό βίας σημειώθηκε σε κατοικία στη Ρόδο, όπου μια 42χρονη οικιακή βοηθός δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από 54χρονη Αλβανίδα, με την οποία φέρεται...

Σε… επιδημία εξελίσσονται τα τροχαία ατυχήματα με ανηλίκους που χρησιμοποιούν πατίνια

Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο 11χρονος Κωνσταντίνος από την Ηλεία που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα με ηλεκτρικό πατίνι δεν θα είναι το τελευταίο...

Ενας νεκρός στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών μετά από συμπλοκή

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών όταν ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, με τραγική κατάληξη τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άνδρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της...

Δολοφονία 36χρονου: Τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου

Στην εξιχνίαση της δολοφονίας ενός 36χρονου Αιγύπτιου το βράδυ της περασμένης Κυριακής (24/4) στη Νέα Μάκρη έφτασαν στελέχη του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Μαραθώνα,...

Η Ελλάδα επαναπάτρισε 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ μετά από συνεργασία των αμερικανικών αρχών

Στην Ελλάδα επέστρεψαν 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από έρευνες των αμερικανικών αρχών. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής...

Οικιακή βοηθός κακοποιούσε την 82χρονη γυναίκα που φρόντιζε

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων, με τη Χίο να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, λίγες ημέρες μετά τηνυπόθεση κακοποίησης 98χρονου που είχε συγκλονίσει...

Άγρια ληστεία σε σπίτι στη Λακωνια

Σκηνές απόλυτου τρόμου έζησε οικογένεια σε τοπική κοινότητα του δήμου Ευρώτα στη Λακωνία όταν άγνωστοι εισέβαλαν τα ξημερώματα μέσα στο σπίτι τους, τους ξυλοκόπησαν και...

Νταλίκα με τεράστιο φορτίο με ναρκωτικά

Σε μια από τις σημαντικότερες κατασχέσεις υδροπονικής κάνναβης (skunk) προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Μετά από έναν μήνα διακριτικής παρακολούθησης και αξιοποίησης...

Παράνομο γηροκομείο στους Αμπελοκήπους – Συνεληφθη η υπεύθυνη της δομής

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του παράνομου γηροκομείου στους Αμπελόκηπους όπου τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες φέρονται να ζούσαν σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης και εξαθλίωσης. Η 72χρονη, που...

Έσβησε στα 74 του ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ο Διονύσης Τσαμης

Θλίψη στον αθλητικό κόσμο προκάλεσε η είδηση πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και του Παναιτωλικού Διονύσης...

Απίστευτα Πράγματα: 5χρονο αγοράκι ακρωτηριάστηκε σε δάχτυλο του χεριού του σε νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης όταν ένας 5χρονος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια παιχνιδιού με συμμαθητές του, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ