Παγκόσμιος διασυρμός με τον πύραυλο στην Πολωνια: Ήταν τελικά Ουκρανικός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πολωνός πρόεδρος και ο Στόλτενμπεργκ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται για χτύπημα των Ρώσων.

Έληξε ο συναγερμός για τον πύραυλο που έπεσε χθες σε πολωνικό έδαφος, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για την αρχή ενός νέου Παγκόσμιου Πολέμου.

Μετά από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της ΠολωνίαςΑντρέι Ντούντα παραδέχθηκε ότι ο πύραυλος που έπεσε στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, ανήκει στην ουκρανική αεράμυνα.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες ο πύραυλος, ο οποίος έπεσε στα εδάφη μας, να χρησίμευε ως αντιπυραυλική άμυνα και να χρησιμοποιήθηκε από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής πύραυλο S-300», δήλωσε ο Ντούντα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σκόπιμη επίθεση κατά της χώρας του, αλλά ότι ο πύραυλος ήταν «πιθανότατα ένα ατύχημα από την ουκρανική πλευρά κατά την αναχαίτιση εισερχόμενων ρωσικών πυραύλων».

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, ο Γενς Στολτενμπεργκ σε δηλώσεις του μετά το την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, επανέλαβε τα όσα ανέφεραν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, ότι δεν υφίσταται επίθεση της Μόσχας στη Συμμαχία, αλλά πρόκειται για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Τζο Μπάιντεν: Ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας υπεύθυνος για την έκρηξη στην Πολωνία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είπε στην G7 και στους εταίρους του ΝΑΤΟ που συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα, ότι η χθεσινή έκρηξη πυραύλου στην Πολωνία που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, προκλήθηκε από ουκρανικόπύραυλο αεράμυνας (σ.σ. έναν, ενώ εχθές οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο).

Αυτό δήλωσε στο Reuters πηγή του ΝΑΤΟ, την ώρα που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες.

Στη… γραμμή Μπάιντεν και η Υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντόντερ: «Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, τα χτυπήματα στην Πολωνία φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της ουκρανικής αεράμυνας. Κομμάτια ρωσικών πυραύλων και ένας ουκρανικός πύραυλος αναχαίτισης φέρεται να προσγειώθηκαν στην Πολωνία. Αναμένουμε να επιβεβαιωθεί από έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η Βελγίδα Υπουργός είπε ακόμα ότι «οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση».

Σχεδόν άπαντες έσπευσαν από χθες να επιρρίψουν την ευθύνη για το χτύπημα στη Ρωσία, με τη Μόσχα να απαντά πως πρόκειται για προβοκάτσια.

Ρωσία: Ο πύραυλος που κατέπεσε στην Πολωνία εκτοξεύθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως μια έκρηξη σε πολωνικό έδαφος που σημειώθηκε χθες Τρίτη προκλήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο και πως τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία δεν έφθασαν πιο κοντά από 35 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.

«Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο χωριό Σεβόντοφταυτοποιήθηκαν αδιαμφισβήτητα από ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ως στοιχεία ενός κατευθυνόμενου αντιαεροπορικού πυραύλου του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ