Κατάρ: Χρηματοδοτεί την ισλαμιστική τρομοκρατία, εκμαυλίζει δυτικούς πολιτικούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πίσω από το πανηγύρι των ανεγκέφαλων που χοροπηδούν πάνω στους τάφους χιλιάδων εργατών, κρύβεται το σκοτεινό πρόσωπο του Κατάρ που αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη των μεγαλύτερων ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων.

Το αμερικανικό εμβληματικό ινστιτούτο Gatestone ξεσκεπάζει το σκοτεινό ρόλο του Κατάρ με μία έρευνα – κόλαφο.

Οι ηγέτες της Χαμάς [που έχουν μετεγκατασταθεί στη Ντόχα]… χρησιμοποιούν το Κατάρ ως βάση για να ζητήσουν την καταστροφή του Ισραήλ. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τους ηγέτες του Κατάρ ή τους συμμάχους του στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Είναι το «ίδιο Κατάρ» του οποίου οι ηγέτες ισχυρίζονται ότι καταδικάζουν όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και τον βίαιο εξτρεμισμό.

Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό, το γεγονός ότι μια κομητεία που φιλοξενεί την ηγεσία μιας παλαιστινιακής ομάδας που πραγματοποίησε χιλιάδες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, μιλά για την επιθυμία του Κατάρ να βοηθήσει στην εξάλειψη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι το Κατάρ συνεχίζει να ρίχνει εκατομμύρια δολάρια στη Λωρίδα της Γάζας, ενθαρρύνοντας έτσι τη Χαμάς, της οποίας οι ηγέτες υπερασπίζονται τη βία και ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ.

Ο Haniyeh δεν είναι ο μόνος ηγέτης της Χαμάς που ζει υπό την αιγίδα του Κατάρ. Αρκετοί άλλοι ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Khaled Mashaal, Hussam Badran, Izzat al-Rishek και Sami Khater, έχουν επίσης καλωσοριστεί για να μεταφέρουν τα γραφεία και τα σπίτια τους στο αραβικό κράτος του Κόλπου.

Εκτός από τη φιλοξενία των ηγετών της Χαμάς και των οικογενειών τους, το Κατάρ παρέχει εκατομμύρια δολάρια σε φιλότουρκους στη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς…

Η βοήθεια του Κατάρ βοηθά έμμεσα τη Χαμάς να διατηρήσει την εξουσία. Η ευεργεσία του Κατάρ απαλλάσσει τη Χαμάς από τις ευθύνες της έναντι των Παλαιστινίων που ζουν υπό την κυριαρχία της στη Λωρίδα της Γάζας και επιτρέπει στην τρομοκρατική ομάδα να κατευθύνει τους πόρους και τις ενέργειές της προς την κατασκευή σηράγγων για επίθεση στο Ισραήλ και την κατασκευή όπλων, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών, προετοιμάζοντας τον επόμενο πόλεμο.

Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν συχνά επικριθεί από Παλαιστίνιους και άλλους Άραβες για την άνετη ζωή που ζουν στο Κατάρ καλώντας παράλληλα τους ανθρώπους τους στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίσουν τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) εναντίον του Ισραήλ.

Το Κατάρ, ωστόσο, προφανώς δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των απλών Παλαιστινίων, όπως η ενίσχυση της οικονομίας τους και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Αυτό που το νοιάζει είναι να αγκαλιάσει τους ηγέτες της Χαμάς για να κάνει το Κατάρ να φαίνεται στους Άραβες και στους Μουσουλμάνους ως ο κύριος υποστηρικτής της παλαιστινιακής «αντίστασης» – ένας ευφημισμός για τον «ένοπλο αγώνα» εναντίον του Ισραήλ.

Παρά τη δημόσια υποστήριξη του Καραντάουι για την τρομοκρατία και την εμπρηστική ρητορική, οι ηγέτες του Κατάρ συνέχισαν να φιλοξενούν αυτόν και πολλούς από τους οπαδούς του, καθώς και τους ηγέτες της Χαμάς, μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο το εμιράτο σε κέντρο εξάπλωσης της παγκόσμιας τζιχάντ και τρομοκρατίας.

Αυτός ο επιζήμιος ρόλος είναι που, το 2017, ώθησε τέσσερις αραβικές χώρες, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Οι τέσσερις χώρες απαγόρευσαν επίσης την είσοδο στους πολίτες του Κατάρ και έκλεισαν όλα τα σύνορά τους προς το Κατάρ.

Οι Σαουδάραβες κατηγόρησαν το Κατάρ ότι «αγκάλιασε διάφορες τρομοκρατικές και σεχταριστικές ομάδες που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Αδελφών Μουσουλμανικών, του Daesh (ISIS) και της Αλ Κάιντα…» — (Επίσημη ανακοίνωση από την Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον, 5 Ιουνίου 2017)

Το Κατάρ φιλοξενεί εδώ και καιρό τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά το Κατάρ δεν φιλοξενεί τη βάση από αγάπη για τους Αμερικανούς. Αντίθετα, είναι ένας τρόπος αποσπάσεως της προσοχής από την υποστήριξή της προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.

Το Κατάρ έπεισε ορισμένους Αμερικανούς ότι κάνει τη χάρη στις ΗΠΑ επιτρέποντας στην αεροπορική βάση να βρίσκεται εκεί. Πόσο οξύμωρο είναι να εξάγεις τρομοκρατία ενώ έχεις την προστασία του αμερικανικού στρατού στο δικό σου έδαφος.

Το Κατάρ, ωστόσο, δεν είναι φίλος των ΗΠΑ ή των Άραβων συμμάχων τους. Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη του Κατάρ για την παγκόσμια τζιχάντ παραμένει πηγή έντονης ανησυχίας για πολλούς Άραβες, οι οποίοι ρωτούν πότε οι ΗΠΑ θα ξυπνήσουν και θα δουν πώς το Κατάρ χρησιμοποιεί τον πλούτο του για να υπονομεύσουν την Αμερική πλημμυρίζοντας την με δώρα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών συνεισφορών σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και δεξαμενές σκέψης.

Όσο το Κατάρ συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να φιλοξενεί την ηγεσία της Χαμάς, και όσο συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Al-Jazeera για να ενθαρρύνει την τζιχάντ και τον εξτρεμισμό, το μόνο πραγματικό παιχνίδι που παίζει το εμιράτο, εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι να εξαπατά τους Αμερικανούς και ολόκληρη τη Δύση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ