Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Η σκοτεινή πορεία των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς – Οι συστημικές Τράπεζες μαζεύουν τα ακίνητα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρυσές μπίζνες

ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΜΕ ΤΗ SIEMENS ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΜΕ ΤΗ SIEMENS ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Ρεπορτάζ:  Τζώρτζια Κοντράρου

Στις τράπεζες καταλήγουν τα ακίνητα που βγαίνουν στους πλειστηριασμούς, καθώς οι ίδιες ίδρυσαν real estate εταιρείες και αγοράζουν τα ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές, αφού μοιράσουν προμήθειες σε funds και servisers.

Η αποκάλυψη της τύχης  ενός ακινήτου που αποτελεί εγγύηση κόκκινου δανείου γίνεται μέσα από τις ίδιες τις δικαστικές αποφάσεις, στις οποίες καταγράφεται η τράπεζα που έδωσε το αρχικό δάνειο, το fund, με έδρα πάντοτε στο εξωτερικό, κυρίως, στην Ιρλανδία,  που το πήρε, και στη συνέχεια η εταιρεία που το «χτύπησε»  στον πλειστηριασμό, η οποία είναι θυγατρική της ίδιας της Τράπεζας.

Και ποιο είναι το κέρδος τους; Τα ακίνητα τιτλοποιούνται και αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για τις ίδιες τις Τράπεζες τα οποία αποτελούν εγγύηση για την έκδοση ομολόγων και την εισροή δισεκατομμυρίων στα ταμεία τους.    Έχουν τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης των  ακινήτων, τα οποία εφόσον τα εντάξουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανακαίνισης μπορούν να τα πουλήσουν  σε τιμή πολλαπλάσια από την τιμή που τα πήραν στους πλειστηριασμούς.

Με τη σκοτεινή αυτή διαδρομή, που ακολουθούν οι τράπεζες,  τα ακίνητα «ξεπλένονται» και βρίσκονται στην αγορά καθαρά από βάρη και δεσμεύσεις, έτοιμα να πολλαπλασιάσουν την οικονομική δυναμική των ίδιων των τραπεζών.

Συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν φτάσει στα δικαστήρια αποκαλύπτουν τις σκοτεινές διαδρομές που ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βάλουν στο χέρι τα ακίνητα και όχι να ρυθμίσουν τις ίδιες τις οφειλές.

  • Δανειολήπτης ετών 77 κατοικία στην Καλαμαριά 79 τ.μ. αξίας 177.000€. Το δάνειο μεταβίβασε η Eurobank στην εταιρία ειδικού σκοπού «Cairo No 2 FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY” με έδρα στο Δουβλίνο Ιρλανδίας, George Dock Συνάφθηκε σύμβαση διαχείρισης με την DoValue, επέβαλε κατάσχεση για ποσό 50.000€ από την συνολική οφειλή 162.243€ . Το ακίνητο πήρε από τον πλειστηριασμό η μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία «CAIRO ESTATE II » με μετοχικό κεφάλαιο 25.000€. Μοναδικός μέτοχος της ανώνυμης εταιρίας είναι η ιδρύτρια της  Τράπεζα Eurobank. Ο δανειολήπτης πρότεινε να παραμείνει στο σπίτι καταβάλλοντας μίσθωμα. Το fund αρνήθηκε.

  • Οικογένεια δανειοληπτών με δύο παιδιά 12 και 13 ετών, ακίνητο στην Θεσσαλονίκη 000€. Το δάνειο μεταβίβασε η Πειραιώς στην εταιρία ειδικού σκοπού επωνυμία «SUNRISE I NPL FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY» με έδρα στο Δουβλίνο Ιρλανδίας , George Dock 3. Συνάφθηκε σύμβαση διαχείρισης με την Ιntrum , η οποία  κατέσχεσε την οικία . Το ακίνητο πήρε από τον πλειστηριασμό η μονοπρόσωπη ανωνυμη εταιρία « SUNRISE I REAL ESTATE» με μετοχικό κεφάλαιο 25.000€. Μοναδικός μέτοχος της ανώνυμης εταιρίας είναι η ιδρύτρια της  Τράπεζα Πειραιώς. Σημειωτέον ότι tην προπαραμονή του πλειστηριασμού απαιτήθηκε εκ μέρους του fund το ποσό των 25.000€ για να σταματήσει o πλειστηριασμός χωρίς δέσμευση προς περαιτέρω ρύθμιση του υπολοίπου. Η οικογένεια μπορούσε με βοήθεια συγγενικών προσώπων να εξεύρει και να καταβάλει 10.000€, παίρνοντας το ρίσκο της μη γνώσης του τι μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο. Το fund δεν δέχτηκε.

  • Δανειολήπτρια με ακίντητο στην Κρήτη 105 τ.μ. ισόγειο και 75τ.μ. α΄όροφος αξίας 265.000€. Το δάνειο μεταβίβασε η Πειραιώς στην εταιρία ειδικού σκοπού «Phoenix NLP” με έδρα στο Δουβλίνο Ιρλανδίας , George Dock Συνάφθηκε σύμβαση διαχείρισης με την Ιntrum , η οποία  κατέσχεσε την οικία. Το ακίνητο πήρε από τον πλειστηριασμό η μονοπρόσωπη ανωνυμη εταιρία « PHL Phoenix Real Estate» με μετοχικό κεφάλαιο 25.000€. Μοναδικός μέτοχος της ανώνυμης εταιρίας είναι η ιδρύτρια της  Τράπεζα Πειραιώς.

  • Δανειολήπτης με ακίνητο-κατοικία στην Βέροια 79 τ.μ. αξίας 88.000€. Η διαδρομή του δανείου ήταν η εξής: το δάνειο πούλησε η τράπεζα Πειραιώς αρχικά στην εταιρία ειδικού σκοπού «PIRAEUS SNF D.A.C.” με έδρα στο Δουβλίνο Ιρλανδίας, Φένιαν, Πάλμερστον Χάουζ, β’ όροφος. Δουβλίνο 2 . Στην συνέχεια η «PIRAEUS SNF D.A.C.” επαναπουλά στην Πειραιώς. Τέλος η Πειραιώς μεταβιβάζει  το δάνειο στην «VEGA II NPL FINANCE DAC» με έδρα στο Δουβλίνο Ιρλανδίας, George Dock Συνάφθηκε σύμβαση διαχείρισης με την Intrum. Το ακίνητο πήρε από τον πλειστηριασμό η μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία «VEGA II AKINHTΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ». με μετοχικό κεφάλαιο 25.000€. Μοναδικός μέτοχος της ανώνυμης εταιρίας είναι η ιδρύτρια «Πειραιώς Financial Holdings A.E.».

  • Εγγυητής με οικία στην Αττική 124τ.μ. αξίας 247.000€. Το δάνειο μεταβίβασε η Αλφα Τράπεζα στην εταιρία ειδικού σκοπού «GALAXY IV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY»  με έδρα στο Δουβλίνο Ιρλανδίας , 1-2 VICTORIA BUILDINGS, HADDINGTON ROAD, DUBLIN 4, D04 XN Συνάφθηκε σύμβαση διαχείρισης με την Cepal, η οποία  κατέσχεσε την οικία . Το ακίνητο πήρε από τον πλειστηριασμό η μονοπρόσωπη ανωνυμη εταιρία «Reogo GALAXY IV Μονοπρόσωπη ΑΕ» με μετοχικό κεφάλαιο 50.000€. Μοναδικός μέτοχος της ανώνυμης εταιρίας είναι η ιδρύτρια της  ΑΛΦΑ Τράπεζα

  • Εγγυητής με οικία στην Αττική 120τ.μ. αξίας 247.000€.Το δάνειο μεταβίβασε η Αλφα Τράπεζα στην εταιρία ειδικού σκοπού «GALAXY IV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY»  με έδρα στο Δουβλίνο Ιρλανδίας , 1-2 VICTORIA BUILDINGS, HADDINGTON ROAD, DUBLIN 4, D04 XN 32. Συνάφθηκε σύμβαση διαχείρισης με την Cepal, η οποία  κατέσχεσε την οικία . Το ακίνητο πήρε από τον πλειστηριασμό η μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία « Reogo GALAXY IV Μονοπρόσωπη ΑΕ» με μετοχικό κεφάλαιο 50.000€. Μοναδικός μέτοχος της ανώνυμης εταιρίας είναι η ιδρύτρια της  ΑΛΦΑ Τράπεζα.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Τράπεζας της Ελλάδας, να ξεπερασθούν τα εμπόδια που προέκυψαν για τους πλειστηριασμούς,  με  απόφαση  του Αρείου Πάγου και των Εφετείων,   η ανατροπή των οποίων ήδη επιδιώκεται από την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας του μηνός Νοεμβρίου, όπως αποκάλυψε το «Dikastikoreportaz.gr» προαναγγέλλεται η ανατροπή απόφασης του Αρείου Πάγου που έθεσε εμπόδια στη διεξαγωγή πλειστηριασμών από τους διαχειριστές δανείων. Ήδη έχει προσδιορισθεί για τις 26 Ιανουαρίου η συζήτηση του θέματος από τη Μείζονα Ολομέλεια του ανωτάτου αναιρετικού δικαστηρίου.

ereportaz.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ