Σχέδιο συγκάλυψης των υποκλοπών η «Κιβωτός»! Γνώριζαν τις καταγγελίες από τον Αύγουστο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που έγραψε από την πρώτη στιγμή το Ολυμπία, επιβεβαιώνεται τώρα και από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Το Documento σε δημοσίευμά του παρουσιάζει τα νέα πρόσωπα της λίστας του Predator. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ονόματα υπουργών, γενικών γραμματέων, συμβούλων υπουργών και βουλευτών, εκείνο του αρχηγού της ΕΛΑΣ και ανώτατων στελεχών του σώματος, εισαγγελέων, συζύγων και συνεργατών στελεχών της κυβέρνησης, μετακλητών και κρατικών υπαλλήλων, νομικών, στελεχών επιχειρήσεων, πολιτευτών και τηλεπαρουσιαστών. «Το επιτελικό παρακράτος είχε στρέψει τους κοριούς του και στους αρμούς της εξουσίας και στο δίκτυο των θεσμών», αναφέρει η εφημερίδα.

Μεταξύ άλλων υπό παρακολούθηση ήταν o πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ και εισαγγελείς μέχρι και η «ανέλεγκτη» εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου που έβαζε την υπογραφή της για τις χιλιάδες παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσε η κρατική υπηρεσία πληροφοριών.

Στη νέα λίστα των προσώπων που, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρακολουθούνταν με το παράνομο λογισμικό Predator, είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης και η σύζυγός του, καθώς και ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννης Θεοδωράτος.

Την ίδια στιγμή τα μίντια του ομίλου Μαρινάκη φέρνουν στο φως μια άλλη διάσταση της υπόθεσης, που συνδέει το χρόνο της δημοσιοποίησης της υπόθεσης της «Κιβωτού του Κόσμου» με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι καταγγελίες που αφορούσαν τις σεξουαλικές αλλά και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών ήταν γνωστές στις αρχές για περισσοτέρους από δύο μήνες, δηλαδή από τις αρχές Αυγούστου.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος χθες Σάββατο στο δελτίο ειδήσεων του Mega, όταν πριν από δέκα μέρες κατέθεσε ο 19χρονος μιλώντας για ασελγείς πράξεις εις βάρος του στην «Κιβωτό» τότε «αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση άρον- άρον της υπόθεσης, όχι μόνο με γενικόλογο δελτίο Τύπου, αλλά με διαρροή των καταθέσεων των κεντρικών προσώπων».

Πρόσθεσε επίσης ότι η εσπευσμένη διαρροή της υπόθεσης προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών που είχαν στείλει τον φάκελο στην αστυνομία, προκειμένου να τον ερευνήσει και να τον γυρίσει πίσω «κι όχι να σπεύσει να διαρρεύσει για λόγους επικοινωνιακούς το περιεχόμενό του».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λαμπρόπουλος στο Mega, σημαντικά στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν πως η ενέργεια αυτή έγινε «πιθανώς για να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα» επειδή στην επικαιρότητα κυριαρχούσε η υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του στο Mega ανέφερε πως αυτό αποκαλύπτεται και στο «Βήμα της Κυριακής», ωστόσο στην εφημερίδα δεν υπάρχει η προαναγγελθείσα αναφορά για τις επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες που επέσπευσαν τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Ο τoμεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» κατηγορεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο ότι τηρεί «σιγή ιχθύος» σχετικά με τις αποκαλύψεις οτι η ΕΛΑΣ γνώριζε από τον Αύγουστο τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου. Επιπλέον ο κ. Σπίρτζης ζητώντας εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις ρωτά και γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αναδειχθεί το γεγονός μετά από 4 μήνες.

Τα νέα ονόματα που συμπληρώνουν τη μεγάλη λίστα παρακολουθήσεων του Predator:

Μιχάλης Καραμαλάκης: Πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Βασιλική Βλάχου: Εισαγγελέας αρμόδια για την ΕΥΠ
Νίκη Κεραμέως: Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Γιάννης Οικονόμου: Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ανδρέας Λοβέρδος: Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος
Γιώργος Μυλωνάκης: Γενικός γραμματέας της Βουλής
Τίνα Μεσσαροπούλου: Πανελίστρια, σύζυγος του γγ της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη
Χρήστος Μπαρδάκης: Εισαγγελέας εφετών, επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας
Γιώργος Σταμαδιάνος: Γιος του πρώην προέδρου του Συμβουλίου Εφετών Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου, συνεργάτης του τότε υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και πρώην μέλος του Διοικητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ
Βασίλης Ανδρικόπουλος: Πρώην προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και ειδικός σύμβουλος του Μητσοτάκη για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, νυν στέλεχος εταιρείας Καραμολέγκος και μέλος του ΔΣ της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων Premia
Αλεξάνδρα Σδούκου: Γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιάννης Θεοδωράτος: Διευθυντής του υπουργικού γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη
Απόστολος Παυλίδης: Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου
Μαρία Διαμάντη: Εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου
Λία Αθανασίου: Πανεπιστημιακός, συνεργάτιδα και συνέταιρος του Γιώργου Γεραπετρίτη στο δικηγορικό γραφείο Αθανασίου – Γεραπετρίτης & Συνεργάτες – Εταιρεία Δικηγόρων
Μερόπη Κομνηνού: Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ στο υπουργείο Εργασίας
Πηνελόπη Μανιάτη: Πρόκειται για την Πην. Μηνιάτη, ε.ά. υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. και πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών
Μένιος Φουρθιώτης: Τηλεπερσόνα της trash tv
Νανά Παλαιτσάκη: Παρουσιάστρια
Παρασκευή (Βιβή) Παπουτσάκη: Συνεργάτιδα του Μ. Φουρθιώτη, κατά καιρούς στο πάνελ της εκπομπής του
Γρηγόρης Δημητριάδης: Διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ
Γιώργος Γερδάρης: Οικονομικός Σύμβουλος της V+O
Δημήτρης Μαζιώτης: Συνιδρυτής της W2 Strategy με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων, την πολιτική και την εταιρική επικοινωνία
Γιώργος Πολίτης: Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΠΕΥ Euroxx
Φωτεινή Ιωάννου: Γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας
Νίκος Μπάμπαλης: Business development chief officer της Wind
Γιάννης Φυτίλης: Δικηγόρος
Λαμπρινή Ρόρη: Επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ
Ροσάννα Μόρτογλου: Επικεφαλής εκπρόσωπος του ομίλου Libra στην Ελλάδα
Κώστας Τούμπουρος: Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ
Γιάννης Παπαδόπουλος
Γιάννης Αστραπός
Άννα Αστρινάκη
Αναλυτικά τα πρόσωπα

► Μιχάλης Καραμαλάκης. Τον Ιούλιο του 2019, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, αναλαμβάνει χρέη αρχηγού της ΕΛΑΣ. Ο αντιστράτηγος από τον Αχεντριά του Δήμου Αχαρνών – Αστερουσίων Ηρακλείου, σύμφωνα με το Documento, χαρακτηρίστηκε πρόσωπο πλήρους εμπιστοσύνης του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτης, αφού ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν που εισηγήθηκε την αναβάθμιση του Μιχ. Καραμαλάκη. Η παρακολούθησή του αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι το επιτελικό παρακράτος, που δρούσε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, ήθελε όχι μόνο να ελέγχει αλλά και να… ακούει τους αρμούς της εξουσίας. Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, λίγες μέρες μετά τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι ο Μιχ. Καραμαλάκης θα είναι ο αντικαταστάτης του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, κουμπάρου του Γιάννη Λαβράνου, στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ολως τυχαίως την ίδια μέρα της αντικατάστασης Τσουβάλα ανακοινώθηκε και η ακύρωση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες. «Σύμπτωση…», σχολιάζει με νόημα το Documento

► Βασιλική Βλάχου. Η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ είναι εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών. Ο λόγος της «παγίδευσής» της σχετιζόταν – σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ – και με προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα ήταν χρήσιμες προκειμένου η εισαγγελέας με το «βαρύ» βιογραφικό να βάζει την υπογραφή της χωρίς να ρωτά πολλά πολλά για τους στόχους παρακολούθησης της υπηρεσίας. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με οριακή πλειοψηφία (6-5). Εναντίον της τοποθέτησής της είχε ταχτεί η ανώτατη ηγεσία των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών της χώρας, δηλαδή ο τότε πρόεδρος και ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η Βασ. Βλάχου είχε απασχολήσει την επικαιρότητα το 2006, όταν τιμωρήθηκε πειθαρχικά με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από το 2000 έως το 2004. Είχε προηγηθεί η εισήγησή της για παύση των διώξεων αναφορικά με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ενώ το 2018 βρέθηκε στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδίκασε σε βραδύτατους ρυθμούς την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Νoor One» σε δεύτερο βαθμό.

► Νίκη Κεραμέως. Κατά το παρελθόν, σύμφωνα με το Documento, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων χαρακτηριζόταν από στελέχη του Μαξίμου ως πρόσωπο που ήταν «πολιτικά επικίνδυνο», χρεώνοντάς της «χάραξη προσωπικής ατζέντας». Η παρακολούθησή της φέρεται να σχετίζεται με την ανάγκη να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι γι’ αυτού του είδους την ατζέντα.

► Γιάννης Οικονόμου Όπως γράφει το Documento, o ρόλος του ως κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι προφανώς η αιτία της παρακολούθησής του.

► Ανδρέας Λοβέρδος Πρόκειται για τον δεύτερο υποψήφιο για την προεδρία του (τότε) ΚΙΝΑΛ, που βρίσκεται στη λίστα Predator, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω της επιθυμίας του καθεστωτικού παράκεντρου να ελέγξει πλήρως τις πολιτικές εξελίξεις.

► Γιώργος Μυλωνάκης. Από τον Ιούλιο του 2019 είναι ο γενικός γραμματέας της Βουλής. Για την ακρίβεια, ήταν τα μάτια και τα αυτιά του πρωθυπουργού στη Βουλή έως ότου αλλάξουν τα κόζια και βρεθεί στο στόχαστρο συγκεκριμένης συνιστώσας του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρει το Documento. Το 2016 είχε αποσπαστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να οριστεί σύμβουλος Θεσμών και Διαφάνειας του νεοεκλεγέντος προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Εχει μεταξύ άλλων υπάρξει πρόεδρος και μέλος ομάδων εργασίας του υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Ακόμη έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη από το 2013 έως το 2015 και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

► Τίνα Μεσσαροπούλου. Μετά τις συζύγους των υπουργών Βασίλη Κικίλια, Κωστή Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη και η σύζυγος του γγ της Βουλής Γ. Μυλωνάκη φαίνεται πως ήταν παγιδευμένη από το Predator. Είναι γνωστή πανελίστρια, αυτή την περίοδο εργάζεται για την εκπομπή «Happy Day» στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha με παρουσιάστρια τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

► Χρήστος Μπαρδάκης. Είναι επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία ασχολείται με σειρά μεγάλων ποινικών υποθέσεων. Όπως υπογραμμίζει το Documento στο ρεπορτάζ του, ο εισαγγελέας εφετών Χρ. Μπαρδάκης είναι εκείνος που ως επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ενέκρινε την αρχειοθέτηση της εμπλοκής του Αδ. Γεωργιάδη και του Δ. Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο Novartis με τα διαβόητα «αδιευκρίνιστα ποσά». Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εισαγγελική υπηρεσία της οποίας προΐσταται ερευνά το σύνολο των εγκλημάτων «λευκού κολάρου», δηλαδή υποθέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων και εφοπλιστές ή επιχειρηματίες που συνδέονται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

► Γιώργος Σταμαδιάνος. Είναι γιος του πρώην προέδρου του Συμβουλίου Εφετών Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου. Κατά το παρελθόν είχε διοριστεί στο γραφείο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και Υποδομών. Στις 22 Ιανουαρίου 2014 είχε διοριστεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Οταν αποκαλύφθηκε ο συγκεκριμένος διορισμός ο πατέρας του Κων. Σταμαδιάνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» του ποδοσφαίρου που είχε τότε αναλάβει, όπου κατηγορούμενοι ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής και ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

► Βασίλης Ανδρικόπουλος. Στις αρχές του Αυγούστου 2019 ανέλαβε τη θέση του ειδικού συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, όντας προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. Από τη θέση αυτή αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2020 χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της παραίτησής του. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Documento, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν ότι η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζεται με τις αλλαγές που επήλθαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση και την αφαίρεση όλων των κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τον Αδ. Γεωργιάδη, με τον οποίο ο Β. Ανδρικόπουλος διατηρεί στενές σχέσεις. Εως τον Ιούνιο του 2019 ήταν να κατέλθει υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, αλλά τελικά το όνομά του βρέθηκε σε τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Ο Β. Ανδρικόπουλος είχε αναλάβει στο παρελθόν επιτελικές θέσεις σε εταιρείες όπως οι Green Cola, caremarket.gr και GFG Bakery. Το 2017 το fortunegreece.gr τον είχε παρουσιάσει ως «dealmaker με πολλά επιχειρηματικά καπέλα». Πλέον είναι στέλεχος της εταιρείας Καραμολέγκος, ενώ είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων Premia, η οποία έχει μισθώσει το ακίνητο όπου στεγάζεται η Teleperformance.

► Αλεξάνδρα Σδούκου. Σύμφωνα με το Documento, η «παγίδευση» της γενικής γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πλαισιώνει τη διπλή παρακολούθηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος προτού μεταπηδήσει στο «βολικό» υπουργείο Εργασίας ζέσταινε την καρέκλα του επικεφαλής του ΥΠΕΝ, με τον «κοριό» της παρα-ΕΥΠ να πιάνει συνομιλία του με το στέλεχος της ΔΕΗ Π.Π. στις 21.11.2020 αναφορικά με το «μικρό Ελληνικό». Η Αλ. Σδούκου ως γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών χειρίστηκε ευαίσθητες πληροφορίες και υποθέσεις, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον του παράκεντρου.

► Γιάννης Θεοδωράτος. Είναι ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης μαζί με τη σύζυγό του ήταν υπό παρακολούθηση μέσω Predator όπως είχε αποκαλύψει το Documento. Προφανώς η παγίδευση του Γ. Θεοδωράτου, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, έχει στόχο την ολοκληρωτική παρακολούθηση της δραστηριότητας και των επικοινωνιών του υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε αποκαλυφθεί πως ο Γ. Θεοδωράτος διορίστηκε ως μετακλητός στη θέση του διευθυντή του υπουργικού γραφείου, όντας απλώς κάτοχος απολυτηρίου λυκείου, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε για τον συνεργάτη του ότι «ο συγκεκριμένος είναι σαν να έχει δέκα πτυχία για όσους γνωρίζουν». Διδάσκει, επίσης, μαθήματα ιστορίας και γεωπολιτικής στην Ελληνική Αγωγή, το «σχολαρχείο» του Αδ. Γεωργιάδη, ενώ στο παρελθόν είχε διοριστεί μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδη. Είχε διοριστεί δε ως μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του Γιάννη Βρούτση, από όπου κι έφυγε τον Σεπτέμβριο του 2013. Ακόμη ο Γ. Θεοδωράτος, όπως γράφει το Documento, συμπεριλαμβάνεται στις 22 παράνομες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη.

► Απόστολος Παυλίδης. Είναι πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Ωστόσο ο λόγος της παρακολούθησής του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχετίζεται αποκλειστικά με το γεγονός ότι διατέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ ήταν και επιστημονικός συνεργάτης του από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2020. Οπως ανέφερε δημοσίευμα που αφορά την περίοδο αναβάθμισής του σε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο Απ. Παυλίδης «ήταν για χρόνια κοντά του (σ.σ.: στον Ν. Παναγιωτόπουλο) και τώρα αναβαθμίζεται, αφού ο ρόλος του εδώ στην Καβάλα έχει γίνει σημαντικός».

► Μαρία Διαμαντή. Εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και οι πληροφορίες για την ακριβή δραστηριότητά της εκεί δεν είναι πολλές, προκύπτει από δημοσιεύματα ότι ήταν ειδική συνεργάτιδα του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

► Λία Αθανασίου. Πρόκειται για τη συνεργάτιδα και συνέταιρο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και επίσης παρακολουθούμενου από το κακόβουλο λογισμικό Predator Γιώργου Γεραπετρίτη στο δικηγορικό γραφείο Αθανασίου – Γεραπετρίτης & Συνεργάτες – Εταιρεία Δικηγόρων. Η Λία Αθανασίου ασχολείται με υποθέσεις εμπορικού και ενωσιακού δικαίου, ιδίως ναυτικού δικαίου, εταιρικού δικαίου, δικαίου του ανταγωνισμού, της ενέργειας και των μεταφορών και προφανώς, όπως γράφει το Documento, παρακολουθείτο από το λογισμικό Predator στο πλαίσιο της «σφαιρικής» παρακολούθησης του Γ. Γεραπετρίτη.

► Μερόπη Κομνηνού. Εργάζεται από τον Ιανουάριο του 2012 έως και σήμερα στη θέση της προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας.

► Πηνελόπη Μανιάτη. Σύμφωνα με τη λίστα των παρακολουθούμενων από το κακόβουλο λογισμικό Predator που έχει στη διάθεσή του το Documento, παρακολουθείτο από το σύστημα Μαξίμου και γυναίκα με το όνομα Πηνελόπη Μανιάτη. Πιθανότατα πρόκειται για την υποστράτηγο της ΕΛΑΣ και πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία ωστόσο ονομάζεται Μηνιάτη. Η εν λόγω εν αποστρατεία από τις 31 Μαρτίου 2022 ανώτατη αξιωματικός της αστυνομίας αναφέρεται σε πολλά δημοσιεύματα αστυνομικών ιστοσελίδων λανθασμένα ως Μανιάτη.

► Μένιος Φουρθιώτης. Είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με σειρά κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών του υπουργικού συμβουλίου. Η πρωτόδικα καταδικασμένη τηλεπερσόνα της trash TV, η οποία έστηνε επιθέσεις με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του ή έβαζε να καίνε αυτοκίνητα συνεργατών του για να εξασφαλίσει αστυνομική φύλαξη, παρακολουθούνταν από το παράκεντρο στο πλαίσιο των εσωτερικών ερίδων που είχαν αναπτυχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, γράφει το Documento.

► Νανά Παλαιτσάκη. Πρόκειται για πρόσωπο που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τον Μ. Φουρθιώτη έως ότου αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση αναφορικά με τις διώξεις και τον μιντιακό διασυρμό του. Η «παγίδευσή» της εξυπηρετούσε την ανάγκη «ολιστικής» παρακολούθησης του Μ. Φουρθιώτη, από τον οποίο η Ν. Παλαιτσάκη έσπευσε να απομακρυνθεί υπό το φως των σοκαριστικών αποκαλύψεων για την παράνομη δράση του.

► Παρασκευή (Βιβή) Παπουτσάκη Συνεργάτιδα του Μ. Φουρθιώτη, η οποία συμμετείχε κατά καιρούς στο πάνελ της εκπομπής του στο κανάλι «Εpsilon». Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο παρουσιαστής την παρουσίαζε ως ξαδέρφη του, ενώ εμφανίζονταν και να συγκατοικούσαν.

► Γρηγόρης Δημητριάδης. Δεν πρόκειται για τον ανιψιό του Κυρ. Μητσοτάκη και πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Γρ. Δημητριάδης που περιλαμβάνεται στη λίστα Predator κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ συμμετέχει και στο ΔΣ της ΔΕΗ. Τον Ιούλιο του 2019 είχε οριστεί γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας Νίκου Δένδια. Εχει επίσης διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΟΣΑ και ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στον τομέα των εξαγωγών. Είναι πολύ καλός φίλος του Αλέξη Πατέλη, ο οποίος επίσης ήταν υπό παρακολούθηση.

► Γιώργος Γεράρδης. Είναι το τρίτο στέλεχος της V+O που βρίσκεται στη λίστα του Predator, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του παρακρατικού κέντρου για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας. Στη δεύτερη λίστα που δημοσίευσε το Documento εντοπίζονται τα ονόματα των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου. Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει ο ίδιος στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο οικονομικός σύμβουλος της V+O είχε εμπλακεί σε σειρά πρότζεκτ πολυεθνικών ή ελληνικών εταιρειών προτού αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο στην εταιρεία επικοινωνίας της οικογένειας Βαρβιτσιώτη. Στο παρελθόν εργάστηκε στις εταιρείες Piraeus Securities, Kantor Management Consultants, FMCG, Γιώτης και Creta Farms.

► Δημήτρης Μαζιώτης. Με αυτό το όνομα εμφανίζεται ο συνιδρυτής της εταιρείας W2 Strategy με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων, την πολιτική και την εταιρική επικοινωνία. Μαζί με τον συνεταίρο του Κωστή Καπόπουλο έχουν ιδρύσει ακόμη το δίκτυο Trikala Korinthias Network αλλά και το Cycladic Touristic Network of Andros. Η βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα «The Observer» στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του Δ. Μαζιώτη, ο οποίος χαρακτηριζόταν «στρατηγός δημόσιων σχέσεων που εργάστηκε στην καμπάνια (σ.σ.: για τη χειμερινή τουριστική περίοδο στην Ελλάδα)».

► Γιώργος Πολίτης Με το συγκεκριμένο όνομα εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ Euroxx, η οποία κατέχει περίοπτη θέση στον εν λόγω κλάδο. Στα τέλη του 2019 η χρηματιστηριακή εταιρεία απορρόφησε τις Αττικές Επενδύσεις Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων. Τον Μάρτιο του 2021 δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου έκαναν λόγο για επικείμενη παραίτηση του Γ. Πολίτη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, όπως επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν οι συζητήσεις της Euroxx με υποψήφιο επενδυτή τον Οκτώβριο του 2022. Αυτό που φαίνεται να μετέτρεψε σε στόχο τον CEO της Euroxx ήταν η εμπλοκή της εταιρείας στην εξαγορά της Vivartia από τη CVC, αφού η χρηματιστηριακή είχε αναλάβει χρέη αποκλειστικού συμβούλου του fund. Επιπλέον, η εταιρεία συνέβαλε και στην εισχώρηση του αμερικανικού fund στη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι στη CVC προσλήφθηκε η κόρη του Κυρ. Μητσοτάκη, Σοφία, λίγο μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund που αποίκισε στην Ελλάδα.

► Φωτεινή Ιωάννου. Με το συγκεκριμένο όνομα εμφανίζεται η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων, Specialized Asset Solutions και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας. Κατά το βιογραφικό της, το οποίο είναι αναρτημένο στο σάιτ της Εθνικής, είχε εργαστεί σε σειρά θέσεων του ομίλου κυρίως στους τομείς Στρατηγικής και Εταιρικής Τραπεζικής το 2006-2017. Επιπρόσθετα είναι πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, δεδομένο που ενδεχομένως πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες στο επιτελικό παρακράτος για τον τρόπο που οι συστημικές τράπεζες προτίθεντο να διαχειριστούν την «καυτή» –για την κυβέρνηση– ατζέντα των «κόκκινων» δανείων.

► Νίκος Μπάμπαλης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Documento, με αυτό το ονοματεπώνυμο εντοπίζονται δύο πρόσωπα. Το πρώτο έχει τοποθετηθεί από την 6η Απριλίου 2020 στη θέση του business development chief officer στην εταιρεία Wind, δηλαδή έναν από τους σημαντικότερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος έχει μεταξύ άλλων συμβάλει στον μετασχηματισμό της Wind από τη θέση του chief network officer (2010-2014), ενώ στη συνέχεια ανέλαβε θέση CEO της Victus (2014-2016). Εχει εργαστεί επίσης στη Vodafone Ελλάδας σε διάφορες θέσεις ευθύνης στον τομέα της τεχνολογίας. Με το ίδιο όνομα εμφανίζεται και ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες προηγούμενων δεκαετιών του εγχώριου nightlife. Ηταν μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης του κλαμπ Must.

► Γιάννης Φυτίλης. Δικηγόρος, εμφανίζεται τον Οκτώβριο του 2015 να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα 100 στελεχών της ΝΔ που είχαν υπογράψει κείμενο προς τους τότε τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Στις 9 Φεβρουαρίου 2021 είχε αποστείλει εξώδικο προς την Cosco υπό την ιδιότητα του πληρεξούσιου δικηγόρου του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων.

► Λαμπρινή Ρόρη. Με το όνομα αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, εμφανίζεται η επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υπεύθυνη Τύπου του Greek Politics Specialist Group της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικών Σπουδών και συγκαταλέγεται στους 117 «επώνυμους» που είχαν στηρίξει το 2015 μέσω κοινής επιστολής τους το Ποτάμι. Η διάλυση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη φαίνεται να συνέβαλε στην επανασύνδεσή της με την κεντροαριστερά, κάτι που αποτυπώνεται και στην αρθρογραφία της και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε για τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πριν από μερικούς μήνες είχαν φιλοξενηθεί δηλώσεις της σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Guardian», στις οποίες αναφερόμενη στο σκάνδαλο των υποκλοπών η Λ. Ρόρη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κοινή γνώμη και η πολιτική ελίτ ήθελαν να γνωρίζουν καταρχήν γιατί ο Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκε κι αυτό δεν απαντήθηκε ποτέ. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα δυσκολευτούν να εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία έπειτα από αυτό».

► Ροσάννα Μόρτογλου. Είναι η επικεφαλής εκπρόσωπος του ομίλου Libra, συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη στην Ελλάδα. Πριν από αυτήν τη θέση η Μόρτογλου είχε χρηματίσει επικεφαλής του γραφείου του προέδρου και CEO του ομίλου στη Νέα Υόρκη. Ο όμιλος Libra, για λογαριασμό του οποίου εργάζεται η Ρ. Μόρτογλου, δραστηριοποιείται σε περίπου 35 χώρες. Οπως έχει αποκαλύψει το Documento από το 2020, ο όμιλος Libra, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του, είχε αγοράσει με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς εφοπλιστικά δάνεια περίπου μι σού δισ. ευρώ, τα οποία αργότερα πούλησε στους ίδιους τους εφοπλιστές. Ομως ο όμιλος Libra έχει αγοράσει στο παρελθόν και δάνειο του χρηματοδότη του ζεύγους Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη, δηλαδή της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη. Μάλιστα, όπως προκύπτει τόσο από πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και από έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων είναι σε γνώση του Documento, ο ευεργέτης της οικογένειας Μητσοτάκη, που επιχειρήθηκε στοχευμένα να καταστεί και «εθνικός» με αφορμή τη δωρεά των παγουριών στα σχολεία, επωφελήθηκε από κούρεμα άνω του 60% του δανείου του.

► Κώστας Τούμπουρος. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ. Πρόκειται για όμιλο-κολοσσό, που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον χώρο των κατασκευών, των δημόσιων έργων και της ενέργειας.

► Γιάννης Παπαδόπουλος. Λόγω και του ιδιαίτερα κοινού ονόματος και επιθέτου δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθεί.

► Γιάννης Αστραπός. Το πρόσωπο δεν ταυτοποιήθηκε.

► Αννα Αστρινάκη. Το πρόσωπο δεν ταυτοποιήθηκε.

tvxs.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ