Θέλουν να κάνουν πάρκινγκ τον ιστορικό κινηματογράφο Φαντάζιο!!!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια αποκάλυψη -βόμβα έγινε  κατά την συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Α Κοινότητας Πειραιά την περασμένη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα οι παρισταμενοι αντιδημαρχοι είπαν ότι συζητείται η αξιοποίηση του ιστορικού θερινου  κινηματογράφου Φαντάζιο με βάση παλαιότερο σχεδιασμό που προέβλεπε την διαμόρφωσή του σε πάρκινγκ.

Το Φαντάζιο αποτελεί ένα από τα τοποσημα του παλαιού Πειραιά, με ιστορία που αγγίζει τα εκατό χρόνια, και μέχρι την περίοδο της δικτατορίας που έκλεισε, ήταν πηγή πολιτισμού και έμπνευσης για χιλιάδες Πειραιωτες γιατί ήταν μια διέξοδος ψυχαγωγίας από την πεζή πραγματικότητα.Επειδη δε είχε μια αξιόλογη μεσοπολεμικη αρχιτεκτονική και αποτελούσε ένα κλασικό δείγμα θερινου σινεμά της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου,είχε χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το υπουργείο Πολιτισμού αρχικά και αργότερα, το 1997,από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το ακίνητο ανήκει στην Εκκλησία του Πειραιά αφού ιδιοκτήτης του είναι ο ναός του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα.

Από το 2000 πάντως είχαν αρχίσει οι…ψίθυροι ότι το ακίνητο πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί αποτελούσε έναν σκουπιδότοπο στο καλύτερο σημείο της πόλης κλπ.Οντως το κτίριο από το 1970 που έκλεισε έχει αρχίσει να ερειπώνεται και να γεμίζει άχρηστα πράγματα που πετούσαν  οι περαστικοί.Με την ευκαιρία αυτή και τον εάπειλουμενο κινδυνο της καταρρευσης ,ο Κώστας Λαλιώτης το 2000,με το ΦΕΚ Δ 205/6-4-2000,πέρασε ειδική τροπολογία για το Φαντάζιο που …ανοίγει παραθυράκι για να μπορεί το ακίνητο να γίνει…τσιμέντο αλλά υπό…όρους.Με το δεδομένο αυτό είχε γίνει ένα σχέδιο από την Εκκλησία, επί εποχής του μακαριστού μητροπολίτη  Καλλίνικου.για…αξιοποίηση του χώρου ως παρκινγκ με αίθουσες εκδηλώσεων στην ανωδομή και κινηματογράφο στην ταράτσα.
Μάλλον αυτό το σχέδιο ανασύρθηκε τώρα από τη…ναφθαλίνη για να μπει ταφόπλακα στο ιστορικό σινεμά.

Να σημειώσουμε ότι όταν είχε εμφανισθεί το συγκεκριμένο σχέδιο είχαν αντιδρασει οι κάτοικοι,είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές και ο τότε Δήμαρχος Χρήστος Αγραπιδης δεν το είχε προχωρήσει.

Βέβαια τώρα που ζούμε στην εποχή της άκρατης …αξιοποίησης είναι φυσικό να…ξυπνούν οι μνήμες για το Φανταζιο ,ασχέτως αν γίνονται…εφιάλτες για τους κατοίκους.Ωστοσο ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα γιατί στο συμβούλιο που προαναφέραμε ειπώθηκε κάτι που υπάρχει σαν ιδέα,σαν πρόθεση. Μέχρι να μορφοποιηθει και να γίνει πιο συγκεκριμένο θα υπάρξουν πολλά στάδια με πρώτο και κυριότερο τις εκλογές. Καλό όμως είναι ο κόσμος να γνωρίζει για  να ετοιμάζεται….

ΔΗΜΟΦΙΛΗ