Αμερικανικά όπλα που παρήγγειλε η Ταϊβάν το 2015 κατέληξαν στην Ουκρανια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αποκαλύφθηκε, τα όπλα που παρήγγειλε η Ταϊβάν από τις ΗΠΑ από το 2015 δεν παραδόθηκαν, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να αυξάνεται από τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2021, σε 18,7 δισεκατομμύρια δολάριατώρα!

Η Ταϊπέι λέει ότι ορισμένα όπλα που προορίζονταν για την Ταϊβάν έχουν «εκτραπεί» στην Ουκρανία. Πώς θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο «μπέρδεμα» και τι είδους όπλα έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ; Το Sputnik δίνει μια εξήγηση.

Παρά τις δήθεν δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην «υπεράσπιση» της Ταϊβάν από πιθανή «κινεζική επιθετικότητα» και τους ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να ετοιμάζεται να «εισβάλει» στο νησί το επόμενο έτος, οι αμερικανικοί κατασκευαστές όπλων έχουν μείνει θλιβερά πίσω στην εκπλήρωση των υποσχέσεών τους να βοηθήσουν να μετατραπεί το νησί σε έναν αντικινεζικό «οχυρό» με προηγμένο αμερικανικό στρατιωτικό υλικό.

Χθες τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η καθυστέρηση στις παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊπέι έχει εκτιναχθεί κατά πάνω από 25% μόνο τον περασμένο χρόνο, έχοντας αυξηθεί κατά σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο, την ίδια στιγμή που το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ συνεχίζει να αναλαμβάνει παραγγελίες που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκπληρωθούν.

Αναφέροντας ένα παράδειγμα, το ρεπορτάζ επεσήμανε ότι περίπου 400+αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και πύραυλοι εδάφους-αέρος Stinger που παραγγέλθηκαν στα τέλη του 2015 δεν έχουν φτάσει ακόμη, περίπου επτά χρόνια μετά.

nb stinger pyravlos

Εκτόξευση αμερικανικού πυραύλου Stinger

No business like war business!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πουλήσει στην Ταϊβάν στρατιωτικό υλικό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, με παραδόσεις που κυμαίνονται από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έως πυραύλους ακριβείας και βαρύ πυροβολικό, θωράκιση σώματος, όλμους, ραντάρ, εξοπλισμό ASW και EWACS, ακόμη και πολεμικά πλοία.

Μόνο μεταξύ 2000 και 2016, οι αμερικανικές αμυντικές εταιρείες σύναψαν συμβόλαια με την Ταϊβάν αξίας σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μη προσαρμοσμένα πληθωριστικά δολάρια.

Οι παραγγελίες έφτασαν τα 18,33 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και περιελάμβαναν 66 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, 108 κύρια άρματα μάχης Abrams, 11 εκτοξευτές HIMARS, 64 πυραυλικά συστήματα MGM-168 ATACMS και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper.

nb himars ukraine
HIMARS στη Χερσώνα

Περιλάμβαναν επίσης μια σειρά προηγμένων πυραυλικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αέρος HARM, πυραύλους επίθεσης εδάφους SLAM-ER, θαλάσσιους πυραύλους εδάφους-αέρος RIM-66, τορπίλες MK48 και βόμβες ολίσθησης AGM-154 Joint Standoff Weapon.

Δισεκατομμύρια ακόμα δαπανήθηκαν για ανταλλακτικά, κινητήρες, κιτ αναβάθμισης, τεχνική τεκμηρίωση και εκπαίδευση.

Στους 22+ μήνες που ο Τζο Μπάιντεν είναι Πρόεδρος, η κυβέρνησή του δεσμεύτηκε να πουλήσει άλλα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα στην Ταϊπέι, συμπεριλαμβανομένων 40 αυτοκινούμενων οβίδων υψηλής ακρίβειας M109A6 Paladin, 25 οχημάτων προμήθειας πυρομαχικών και υποστήριξης, 100 AIM-9X Sidewinder πυραύλους αέρος-αέρος και 60 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon (η παραγγελία ελήφθη τον Σεπτέμβριο).

Πρόσθετα στοιχεία περιλαμβάνουν υπηρεσίες μηχανικής και υποστήριξη εργολάβων για το απόθεμα της Ταϊβάν με 400 πυραύλους PAC-3 Patriot και ανταλλακτικά για πλοία.

nb japan PAC 3 Patriot
Ιαπωνικό σύστημα PAC-3 Patriot

Απληστία και Ουκρανία

Με τις εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν να αυξάνονται εν μέσω της επανειλημμένης πυροδότησης της κινεζικής οργής από τον Μπάιντεν, δεσμευόμενος να καταργήσει την πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» της Ουάσιγκτον έναντι του νησιού υπέρ μιας σταθερής δέσμευσης για «υπεράσπιση» της Ταϊπέι, οι Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν κάτι περίεργο: τα όπλα που αγόρασαν – ακόμα και δύο αμερικανικές κυβερνήσεις πριν– δεν φτάνουν στο νησί.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν τώρα ότι το συνολικό μέγεθος των εκκρεμοτήτων έχει φτάσει τα 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων επισήμαναν τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία για να εξηγήσουν τις καθυστερήσεις. Τον Μάιο, το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να βρει έναν αντικαταστάτη για τα Paladins που παρήγγειλε το 2021, αφού η BAE Systems Inc. ενημέρωσε την Ταϊπέι ότι δεν θα λάβει το σύστημα μέχρι «το 2026 το νωρίτερο».

Άλλα όπλα που προορίζονται για την Ταϊβάν μπορεί επίσης να έχουν καταλήξει στην Ουκρανία, από πυραύλους Javelin και Stinger (η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν στείλει χιλιάδες στο Κίεβο), μέχρι τα HIMARS (οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει τουλάχιστον 26 από τα συστήματα πυροβολικού ακριβείας στην Ουκρανία, με τον ρωσικό στρατό να λέει ότι έχει καταστρέψει τουλάχιστον 10 από αυτά μέχρι σήμερα).

Ακόμη και πριν από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον είχε δικαιολογίες για την αποτυχία παράδοσης όπλων στην Ταϊβάν εγκαίρως. Η Lockheed Martin εξήγησε, για παράδειγμα, ότι τα 66 αεροσκάφη F-16 που αγόρασε η Ταϊβάν έναντι 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στην παραγωγή λόγω του COVID και προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

nb lockheed martin

Παρά τις πολυετείς εκκρεμότητες και καθυστερήσεις, η Ουάσιγκτον συνέχισε να ασκεί πιέσεις στην Ταϊπέι για να «αγοράσει αμερικανικά», αναφέροντας ακόμη και την κρίση στην Ουκρανία ως σημείο πώλησης.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα και μια κλήση αφύπνισης, ιδιαίτερα όσον αφορά όχι μόνο το σωστό κιτ, αλλά…άτομα που εκπαιδεύονται να το χρησιμοποιούν με τον σωστό τρόπο», δήλωσε τον Μάιο ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Γκίλντεϊ.

Ο Γκίλντεϊ, παρεμπιπτόντως, είναι ένας από εκείνους τους αξιωματούχους του Πενταγώνου που ισχυρίζονται ότι η Κίνα θα μπορούσε να εισβάλει στην Ταϊβάν το 2023.

Οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν είναι δικομματική υπόθεση. Τον Ιούλιο, λίγο πριν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ξεκινήσει το προκλητικό ταξίδι της στην Ταϊβάν, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες συνέταξαν ένα νομοσχέδιο στρατιωτικής βοήθειας «δανεισμού-μίσθωσης» για το νησί, προτείνοντας ένα παράθυρο αποπληρωμής 12 ετών για τυχόν δανεισμένα ή μισθωμένα όπλα σε περίπτωση πολέμου.

nb pelosi taiwan1

Η Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν

Το Κογκρέσο πρότεινε επίσης την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ταϊπέι ορίζοντας την Ταϊβάν ως «μεγάλο σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ», ένα βήμα που θα διευκόλυνε περαιτέρω τις πωλήσεις όπλων.

Τον περασμένο μήνα, ιαπωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και την Ταϊπέι είχαν «αρχικές συζητήσεις» για μια κοινή συμφωνία παραγωγής όπλων, η οποία θα μπορούσε να διευκολύνει τη μεταφορά της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στην Ταϊβάν, για την κατασκευή στο νησί και/ή την κατασκευή όπλων στο εσωτερικό του ΗΠΑ από εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν.

Υποσχέσεις

Γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τις ελπίδες της Ταϊπέι για πρόσθετα όπλα, παρά την πολυετή καθυστέρηση στις παραδόσεις που θα μπορούσαν να διαρκέσουν σχεδόν μια δεκαετία;

Μέρος της απάντησης μπορεί να είναι ότι, παρά τις κραυγές της, η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει πραγματικά ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να επανενωθεί με το νησί με τη βία. Γιατί μπορεί να το σκέφτονται; Ίσως επειδή η Ουάσιγκτον ακούει τι λένε στην πραγματικότητα οι Κινέζοι αξιωματούχοι.

Στην ομιλία του στο 20ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ότι το Πεκίνο παραμένει προσηλωμένο στην ειρηνική επανένωση της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής χώρας.

Σι Τζινπίνγκ-Τζο Μπάιντεν

«Οι πολιτικές της ειρηνικής επανένωσης και το μοντέλο ‘Μία χώρα, δύο συστήματα’ είναι ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση στα στενά της Ταϊβάν. Αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κινεζικού λαού και στις δύο πλευρές του Στενού και ολόκληρου του κινεζικού έθνους», τόνισε ο Σι.

Πώς ανέφεραν τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την ομιλία του Σι; Παραθέτοντας την προειδοποίησή του ότι η Κίνα «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ για να αποκηρύξει τη χρήση βίας» ενόψει των απειλών από εξωτερικές δυνάμεις (σ.σ. ΗΠΑ) και αυτονομιστών της Ταϊβάν που επιδιώκουν να διαχωρίσουν οριστικά το νησί από την ηπειρωτική χώρα.

Τροφή για σκέψη

Εκτός του ότι θεωρούνται προκλητικές από το Πεκίνο, οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν είναι τεχνικά παράνομες βάσει των συνθηκών που στηρίζουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του το Γραφείο Ιστορικού στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ένα ανακοινωθέν ΗΠΑ-Κίνας της 17ης Αυγούστου 1982 δεσμεύει τις ΗΠΑ να «μειώσουν σταδιακά» τις πωλήσεις όπλων τους στο νησί.

Η συνθήκη, που υπογράφηκε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, αναγνωρίζειτην Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας και δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη πολιτική πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν, οι πωλήσεις όπλων της στην Ταϊβάν δεν θα υπερβαίνουν, ούτε ποιοτικά ή ποσοτικά, το επίπεδο όσων προμήθευσε τα τελευταία χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και σκοπεύει να μειώσει σταδιακά τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, οδηγώντας, σε κάποιο χρονικό διάστημα, σε τελικό ψήφισμα».

Γιατί η Ουάσιγκτον καθυστερεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τη συνθήκη ενώπιον του Πεκίνου, τις τέσσερις δεκαετίες από τότε;

Ίσως απλώς δεν θέλει να χάσει τη «χήνα» που δίνει στους αμερικανικούς κατασκευαστές όπλων τα «χρυσά αυγά» αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει με πόλεμο με την Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ