Προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία αξιοποιώντας τη μέθοδο της ιατρικής μαγειρικής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία αξιοποιώντας τη μέθοδο της «ιατρικής μαγειρικής»:

Σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία για παιδιάτρους και λοιπούς λειτουργούς υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά

29 Νοεμβρίου 2022 Σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Dr.PEDChefHandson nutrition training for pediatric primary health care practitioners: A novelcombination of culinary and applied nutritional education to promote healthy eating habits inchildhood”. Στόχος του προγράμματος, στο οποίο το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος από την Ελλάδα, είναι η αξιοποίηση μιας νέας εκπαιδευτικής προσέγγισης, η οποία συνδυάζει την εφαρμοσμένη διαιτολογία με την ιατρική μαγειρική και τη γαστρονομία.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία, η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα και τα ερευνητικά δεδομένα του ευρωπαϊκού προγράμματος
Dr.PED-Chef παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, με περισσότερους από 120 συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιάτρους και λοιπούς λειτουργούς υγείας (π.χ. νοσηλευτές παιδιατρικών κλινικών, οικογενειακούς ιατρούς, ιατρούς δημόσιας υγείας, σχολικούς νοσηλευτές, μαίες κ.ά.) που ασχολούνται με τη φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και οικογένειες.

Μέσα από μία πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης και αξιοποιώντας μία καινοτόμο και άκρως βιωματική εκπαιδευτική πρόταση, το Dr.PEDChef παρέχει στον επαγγελματία υγείαςγνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στην οικογένεια.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση περιλαμβάνει έξι μαθήματα, καλύπτοντας τις ακόλουθεςθεματικές ενότητες: Βασικές αρχές υγιεινής διατροφής, Πρόσφατες οδηγίες καισυστάσεις για τη διατροφή και την πρόληψη της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία, Τεχνικές επικοινωνίας και αρχές διατροφικής συμβουλευτικής και αλλαγής συμπεριφοράς, Ιατρική Μαγειρική.

Η κοινοπραξία του προγράμματος έχει αναπτύξει επιπλέον έναν «Οδηγό για Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» που προσφέρει κατευθυντήριες οδηγίεςσχετικά με την αναπαραγωγή αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος, αξιοποιώντας τις μεθόδους και τα εργαλεία του Dr.PEDChef.

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα και ο Οδηγός είναι διαθέσιμα δωρεάν σε έξι γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά,  ιταλικά, ισπανικά, νορβηγικά και τούρκικα).

Ακόμη, στην ιστοσελίδα του προγράμματος Dr.PEDChef υπάρχουν εκθέσεις σχετικά με επιδημιολογικά δεδομένα για το υπερβάλλον σωματικό βάρος και τις διατροφικές συνήθειες στην παιδική και εφηβική ηλικία. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν, επίσης, και πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες ευκαιρίες εκπαίδευσης στον τομέα της διατροφής και της διατροφικής συμβουλευτικής επαγγελματιών υγείας, ανά την Ευρώπη.

Συνοπτικές πληροφορίες

Η πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης για την εκπαίδευση των λειτουργών υγείας: https://pedchef.eu/el/e-learning/
Ο Οδηγός για Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης»:https://bit.ly/3EEo8BK
Εκθέσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Dr.PEDChef σχετικά με επιδημιολογικά και εκπαιδευτικά δεδομένα για τη διατροφή: https://pedchef.eu/deliverables/

To Dr. PED-Chef  – “Hands-on nutrition training for pediatric primary health care practitioners: A novel combination of culinary and applied nutritional education to promote healthy eating habits in childhood” είναι ένα τριετές έργο (1/12/2019 – 30/11/2022) πουχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής τουΠρογράμματος είναι το Norwegian University of Science and Technology από τη Νορβηγία. Επιπλέον, στο έργο συμμετέχουν το Ινστιτούτο Prolepsis (Ελλάδα), το University of Navarra (Ισπανία), το Center for Social Innovation LTD (Κύπρος), το Andrology Pediatric and Adolescent Foundation (Ιταλία) και το Gazi University (Τουρκία).

-###-

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ