Τσίπρας: Φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ Αν έχεις λεφτά θα σωθείς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεράσπιση του ΕΣΥ (και ως πολιτικής κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου), αλλά και με περιγραφή των σύγχρονων ιατρικών αναγκών, ήταν το δίπολο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο πριν προλάβει να εφαρμοστεί. Αναφερόμενος στα 35.000 θύματα της πανδημίας ο Αλ. Τσίπρας είπε στον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη ότι «χρωστάτε μία εξήγηση. Και εδώ δεν χωρούν απόρρητα».

«Που είναι οι διακηρύξεις σας για ενίσχυση του ΕΣΥ; Ποιο είναι το νέο ΕΣΥ που μας λέγατε ότι θα φτιάξετε μετά τη συλλογική τραγωδία της πανδημίας; Το ιδιωτικό ΕΣΥ εννοούσατε;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς. Αν έχεις μέσο θα βολευτείς. Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς».

«Η πλήρης αντίθεσή μας σε αυτό που επιχειρείτε δεν είναι μόνο από θέση αρχών και αξιών. Δεν είναι μόνο με βάση την ιδεολογία μας. Είναι με βάση τη κοινή λογική. Και με βάση την αντίληψή μας για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της εξέλιξής για τη μεταφορά των δυνατοτήτων που μας δίνει στη κοινωνία και τη βελτίωση των δεικτών της δημόσιας υγείας στον πληθυσμό. Η σύγχρονη ιατρική έχει προοδεύσει πολύ», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως «η σύγχρονη ιατρική μαζί με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών δίνει σήμερα τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας ο κάθε πολίτης».

«Γυρνάτε την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του1970. Στο μοντέλο του καλού γιατρού, όχι στο σύγχρονο μοντέλο της διεπιστημονικής συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Πλεύρης: Δίνουμε αυξήσεις

«Το κομμάτι της σύγχρονης ιατρικής που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σα να ακούς το πρόγραμμα της ΝΔ», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δίνει αυξήσεις στους γιατρούς επειδή επιτρέπει να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. «Έχουμε ένα πρωθυπουργό που κάνει πράξη την αύξηση των μισθών και από την άλλη ένα αρχηγό κόμματος που υπόσχεται να δώσει αυξήσεις, αλλά δεν το έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός», ανέφερε ο υπουργός.

Το ΕΣΥ του Παπανδρέου

«Εσείς ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτό», είπε ο Αλ. Τσίπρας στους βουλευτές της ΝΔ θυμίζοντας ότι «το 1983 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η παράταξή σας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε. Τα ίδια λέγατε και σε εμάς όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας μα τη δημιουργία των ΤΟΜΥ. Και η απάντησή σας στα επιχειρήματα του Ανδρέα Ξανθού ήταν πως δεν υπάρχει πια η Ανατολική Γερμανία».
Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «η ΝΔ του Μητσοτάκη είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αλλάζετε με τίποτα. Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο. Και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Και αγαπάτε παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους. Τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής. Για αυτό έρχεστε να τους ανοίξετε τις πόρτες των νοσοκομείων».

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ριζική ανανέωση και ενίσχυση του ΕΣΥ θέτοντας ως στόχο «στο τέλος της τετραετίας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης να φτάσουμε στο μέσο επίπεδο της Ευρώπης στις παροχές υγείας και πρόληψης». Και εξήγγειλε:
-αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος σε βάθος τετραετίας η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

-αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού. Με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
-θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης.

-μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

-πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ: κοινοτική φροντίδα, Επείγουσα Ιατρική, αποκατάσταση, Ψυχική Υγεία, οδοντιατρική περίθαλψη, μετανοσοκομειακή φροντίδα.

-ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
-ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ (από τις 127 στις 380), με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
-επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ.

-ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ