Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων το Αμπντουλχαμίτ Χαν – Το μήνυμα του Νίκου Δένδια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακάθεκτη στις προκλήσεις της η Άγκυρα που εξέδωσε νέα NAVTEX για την έξοδο του Αμπντουλχαμίτ Χαν, στην Ανατολική Μεσόγειο κοντά στον κόλπο της Αττάλειας.

Το γεωτρύπανο βγαίνει στην περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου.

Μάλιστα η Χουριέτ είχε προαναγγείλει μόλις πριν λίγες μέρες την έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα,κυρίως στις μηχανές του σύμφωνα και με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γεωτρήσεις του δεν είναι αποτελεσματικές.

tourkikh

tourkikh

Την ίδια ώρα έρχεται και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας να εντείνει το εχθρικό κλίμα εις βάρος της Ελλάδας. Η συνεδρίασή του ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης και όπως αναφέρθηκε πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν τη στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου»!

Αυστηρό μήνυμα Δένδια: Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτες

Λίγο νωρίτερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στο 29ο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Λοτζ της Πολωνίας, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας. Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ