Σε μια Ελλάδα που πεινάει, χαρίζουν δισεκατομμύρια στους παρόχους της ενέργειας – Ιδιωτικοποιησαν τη ΔΕΗ για να μας ξεζουμίζουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεο τεράστιο και αυτη την φορά, δώρο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κάνει η κυβέρνηση στις εταιρίες ενέργειας, που συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια οφέλη από τις πανάκριβες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, παρά τη φορολόγηση των υπερκερδών.

Μόλις χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι βεβαιώθηκε από τη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών ποσόν ύψους 367.000.000 ευρώ, που προκύπτει από τη φορολόγηση των υπερκερδών, στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, σε ποσοστό 90%.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση έχει υπολογίσει ότι τα έσοδα θα πρέπει να ήταν στα 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή πολλαπλάσια από αυτά που θα εισπράξει η κυβέρνηση. Πρόκειται για πόσα που πληρώθηκαν από τους Έλληνες καταναλωτές και θα έπρεπε να επιστρέψουν στους ιδίους μέσω μέτρων στήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Οι εταιρίες ενέργειας θα πρέπει να καταβάλουν το συγκεκριμένο ποσόν έως τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες βεβαιώνονται και τα υπολειπόμενα ποσά από τις υπόλοιπες ΔΟΥ, ύψους 6.500.000 ευρώ. Έτσι, το συνολικό ύψος της έκτακτης εισφοράς για την εν λόγω περίοδο ανέρχεται σε 373.500.000 ευρώ.

Επιπλέον, από τον Ιούλιο του 2022 έως και το τέλος του Νοεμβρίου του 2022 έχει εισπραχθεί μέσω του μηχανισμού παρακράτησης των υπερβαλλόντων εσόδων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ποσόν ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 979.700.000 ευρώ αφορούν παρακράτηση κερδών από τεχνολογίες φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικού και 1,58 δισ. ευρώ παρακράτηση κερδών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Με βάση τα ανωτέρω και εξαιρώντας τις ΑΠΕ, έχουν παρακρατηθεί κέρδη συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα εμφανίζεται, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάλυση του αμερικανικού οργανισμού Tax Foundation και στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, ως μία από τις πρώτες χώρες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν επιβάλει εισφορά ή/και παρακράτηση στα υπερβάλλοντα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας – και, μάλιστα, με τον μεγαλύτερο συντελεστή.

Για κλοπή 1,8 δισ. ευρώ μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για εμπαιγμό των πολιτών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δήλωση των τομεαρχών Οικονομικών Εφης Αχτσιόγλου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, οι οποίοι κάνουν λόγο για κλοπή 1,8 δισ. ευρώ εις βάρος των καταναλωτών.

Όπως αναφέρουν, «το υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει μόλις 373.500.000 ευρώ ως έκτακτη εισφορά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, έχοντας προσδιορίσει τα υπερκέρδη στο αδιανόητα χαμηλό ποσό των 415.000.000 ευρώ, ενώ τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, βάσει αδιαμφισβήτητων στοιχείων της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ».

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως από τον Ιούλιο και μετά εξακολουθούν να σωρεύονται υπερκέρδη τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, τα οποία πλέον η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει με τον διαβόητο μηχανισμό που έθεσε σε εφαρμογή.

Δημοφιλείς Ειδήσεις Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο
Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «το ελάχιστο που οφείλει να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να φορολογήσει το 90% των πραγματικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, όπως και το 90% των υπερκερδών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς και το 90% των δισεκατομμυρίων υπερκερδών των διυλιστηρίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ