Ζωικό, ή φυτικό γάλα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται ποιο είναι καλύτερο για την υγεία το ζωικό ή το φυτικό γάλα και ποιο να προτιμήσουν, ποια είναι τα οφέλη του καθενός, ποιες οι διαφορές τους!

Ας τα δούμε, λοιπόν, αναλυτικά για να διώξουμε τυχόν δεύτερες σκέψεις και να λύσουμε τις όποιες απορίες υπάρχουν!

– Φυτικά γάλατα

Δεν περιέχουν λακτόζη ούτε χοληστερόλη
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μονο- και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β
Έχουν ισορροπημένη αναλογία μεταξύ νατρίου και καλίου
Είναι ιδανικά για ανθρώπους με αργή πέψη, προβλήματα δυσκοιλιότητας, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κτλ
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τη δυσκοιλιότητα.
Επίσης συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

– Φρέσκο Αγελαδινό γάλα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και D, καθώς και μέταλλα, με κυριότερα το ασβέστιο και τον φωσφόρο, των οποίων οι ποσότητες είναι αρκετά υψηλές. Διαχωρίζεται, σύμφωνα με την περιεκτικότητά του σε λίπος, σε τρεις (3) κατηγορίες: 1. «πλήρες», με όλα τα λιπαρά -τουλάχιστον 3,25%- , 2. «με χαμηλά λιπαρά» -2% ή λιγότερο και 3. «χωρίς λιπαρά».

Μπορεί κανείς να βρει και τις 3 κατηγορίες φρέσκου αγελαδινού γάλακτος με προσθήκη επιπλέον ασβεστίου, με προσθήκη λιπαρών Ω-3 ή με βιταμίνη D και E. Tο φρέσκο αγελαδινό γάλα μικρής διάρκειας μπορεί να κρατήσει μέχρι και πέντε μέρες από την ημερομηνία εμφιάλωσης. Δεν έχει ιδιαίτερα έντονη οσμή. Έχει, όμως ,λιγότερο ασβέστιο σε σχέση με άλλα γάλατα (πρόβειο και κατσικίσιο) και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νιασίνη (Β3), Β6 και βιταμίνη C, ενώ λόγω της περιεκτικότητάς του σε λακτόζη δεν είναι ανεκτό από άτομα που δεν διαθέτουν το ένζυμο λακτάση (υπολακτασία) που διασπά τον εν λόγω δισακχαρίτη.

– Φρέσκο πρόβειο γάλα

Υψηλής θρεπτικής άξιας γάλα, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο σε σχέση με τα υπόλοιπα γάλατα. Συγκεκριμένα, περιέχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, ενώ περιέχει 25% περισσότερο ασβέστιο. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φωσφόρο, αλλά και συζευγμένο λινολεΐκό οξύ (CLA). Έχει υψηλή διατροφική αξία και μεγάλη περιεκτικότητα σε CLA, το οποίο σύμφωνα με πλήθος ερευνών, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στον οργανισμό. Η έντονη οσμή και η επικινδυνότητα ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών λόγω τις χαμηλής θερμοκρασίας παστερίωσής του ανήκουν στα αρνητικά του.

– Φρέσκο κατσικίσιο γάλα

Το κατσικίσιο γάλα αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου αλλά και του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Περιέχει, επίσης, υψηλά ποσοστά ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), βιταμίνης C, φωσφόρου και καλίου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, η οποία είναι δομικό συστατικό της σεροτονίνης, ουσίας που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την καλή κατάσταση του νευρικούς συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Κάτι επίσης θετικό είναι πως το κατσικίσιο γάλα είναι ανεκτό από ανθρώπους που παρουσιάζουν υπολακτασία, δηλαδή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, προσφέροντας έτσι μία καλή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα σαφές από διάφορες επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Η έντονη οσμή του και η επικινδυνότητα ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών λόγω τις χαμηλής θερμοκρασίας παστερίωσης του και η περιεκτικότητα του σε χαμηλή ποσότητα φυλλικού οξέος, σε σχέση με άλλα είδη γάλακτος ανήκουν στα αρνητικά του.

– Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας παρασκευάζεται είτε με σόγια είτε με πρωτεΐνη σόγιας. Όσον αφορά τη διατροφή, το γάλα σόγιας είναι το πιο κοντινό γαλακτοκομικό υποκατάστατο για το αγελαδινό γάλα. Περιέχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά περίπου το μισό αριθμό θερμίδων, λιπών και υδατανθράκων. Είναι επίσης μια από τις λίγες φυτικές πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά είναι τα αμινοξέα που δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα και πρέπει να ληφθούν από τη διατροφή.

– Γάλα αμυγδάλου

Είναι φτιαγμένο είτε με ολόκληρα αμύγδαλα είτε με βούτυρο αμύγδαλου και νερό. Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, περιέχει λιγότερο από το ένα τέταρτο των θερμίδων και λιγότερο από το μισό λίπος. Είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

– Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας κατασκευάζεται από νερό και τη λευκή σάρκα καφέ καρύδας. Το γάλα καρύδας περιέχει το ένα τρίτο των θερμίδων του αγελαδινού γάλακτος, το μισό λίπος και σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, το γάλα καρύδας έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες των μη γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεν μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, αλλά θα ταιριάζουν σε όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη υδατανθράκων.

– Γάλα βρώμης

Στην απλούστερη μορφή του, γίνεται από ένα μείγμα βρώμης και νερού. Παρ ‘όλα αυτά, οι κατασκευαστές συχνά προσθέτουν επιπλέον συστατικά όπως έλαια και αλάτι για να παράγουν μια επιθυμητή γεύση και υφή.

– Γάλα από ρύζι

Το γάλα ρυζιού παρασκευάζεται από αλεσμένο λευκό ή καστανό ρύζι και νερό. Το γάλα ρυζιού είναι το λιγότερο αλλεργιογόνο των μη γαλακτοκομικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό το καθιστά ασφαλή επιλογή για άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες σε γαλακτοκομικά προϊόντα, γλουτένη, σόγια ή ξηρούς καρπούς.

– Γάλα από ξηρούς καρπούς

Είναι φτιαγμένο από ένα μείγμα καρύδι με κάσιους ή φυστικοβούτυρο και νερό. περιέχει λιγότερα από το ένα τρίτο των θερμίδων του αγελαδινού γάλακτος, το μισό λίπος και σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες, το γάλα ανακύκλωσης μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα με αυξημένες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες.

– Γάλα κάνναβης

Το γάλα κάνναβης παράγεται από τους σπόρους του φυτού κάνναβης, το Cannabis sativa . Αυτό Περιέχει μια παρόμοια ποσότητα λίπους με το αγελαδινό γάλα, αλλά περίπου οι μισές θερμίδες και πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης σημαντικά λιγότερους υδατάνθρακες. Είναι μια καλή επιλογή για vegans και χορτοφάγους, δεδομένου ότι ένα ποτήρι παρέχει 2-3 γραμμάρια υψηλής ποιότητας, πλήρη πρωτεΐνη, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

– Γάλα από Κινόα

Το γάλα Quinoa παρασκευάζεται από νερό και quinoa, έναν βρώσιμο σπόρο που συνήθως παρασκευάζεται και καταναλώνεται ως σιτάρι. Ολόκληρος ο σπόρος quinoa είναι πολύ θρεπτικός, χωρίς γλουτένη και πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Είναι ελαφρώς πιο ακριβό από τα άλλα μη γαλακτοκομικά γάλατα και μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Άρα το συμπέρασμα είναι, ότι ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του μπορεί να επιλέξει όποιο γάλα θέλει, εφόσον όμως ενημερωθεί πρώτα για το τι προσφέρει και τι όχι το κάθε είδος γάλατος.

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
diatrofi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ