Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, 2024

Έκρηξη κρουσμάτων από «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης το φετινό χειμώνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για έξαρση ιώσεων «που δεν περιμέναμε τόσο νωρίς», αλλά και για «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης, το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του στα μέρη μας κατά το τελευταίο 10ήμερο του Δεκέμβρη, μίλησε σήμερα η Ματίνα Παγώνη, σε δηλώσεις της στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.

Αναφερόμενη ειδικά στη γρίπη, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς διευκρίνισε πως, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης μετά το τέλος του καλοκαιριού, μετά τις 20-25 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια πραγματική έκρηξη κρουσμάτων. Πρόσθεσε δε ότι τα περισσότερα κρούσματα θα τα έχουμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενδεχομένως και το Μάρτιο.

Όσον αφορά, εξάλλου, τον κορωνοϊό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι το πρόβλημα παραμένει, υπογραμμίζοντας ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι σημαντικά περισσότερα από εκείνα που ανακοινώνονται. «Ο κορωνοϊός δεν έφυγε, είναι εδώ και αυτά τα κρούσματα που ανακοινώνονται δεν είναι τα πραγματικά. Γιατί, πλέον, οι περισσότεροι δεν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν και δεν τα δηλώνουν. Και υπάρχει κόσμος που νοσεί αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, υπάρχουν και τα “κοκτέιλ” κορωνοϊού και γρίπης, που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί», εξήγησε.

Σχετικά με τις υπόλοιπες ιώσεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, η ίδια ανέφερε πως πολλές είναι εκείνες που φέτος άρχισαν να κυκλοφορούν ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι συνήθως: «Έχουμε πάρα πολλές ιώσεις, τις οποίες δεν περιμέναμε. Συνήθως αυτές ήταν αρχές Δεκέμβρη. Τώρα τις έχουμε από αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε.

«Προβληματικό» το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η κ. Παγώνη ήταν καθησυχαστική, λέγοντας πως βρίσκεται υπό έλεγχο. «Έχουμε μια αύξηση στις απλές κλίνες έως 12% με 14%, στις ΜΕΘ δεν έχουμε πίεση. Είναι περίπου 7% η αύξηση και κάπου 122 άτομα νοσηλευόμενοι, άρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», είπε.

Παράλληλα, σε ερώτηση για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η ίδια απάντησε πως είναι προβληματικό. «Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με ομάδες και αυτές οι ομάδες αναλαμβάνουν τους ασθενείς. Όταν κάνουμε ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα πούμε ότι “ξέρετε, μπορείτε να κάνετε απογευματινό ιατρείο και να πάτε στον ιδιωτικό τομέα”, σημαίνει ότι μέσα στην κλινική κάποιοι θα φεύγουν, κάποιοι θα μένουν. Αυτοί που θα μένουν θα κάνουν τη δουλειά αυτών που θα φεύγουν. Θα υπάρχει μια ανακατωσούρα μέσα στα τμήματα και δεν θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς όπως πρέπει», υποστήριξε σχετικά.

Τέλος, όσον αφορά στην επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους, η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν, αλλά χωρίς επιτυχία. «Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουν ότι μπαίνουν σε ένα περιβάλλον με υψηλό ιϊκό φορτίο, στα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι θα νοσήσουν οι ίδιοι, θα μεταδώσουν στις οικογένειές τους και θα μεταδίδουν και στους ασθενείς. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να κάνουν σε πολύ τακτά διαστήματα, όπως κάνουμε κι εμείς, τεστ», κατέληξε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ