Αναταραχή στη Μογγολία: πιθανά προβλήματα για τη Ρωσία και την Κίνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεγονότα παρόμοια με αυτά του Καζακστάν τον Ιανουάριο εκτυλίσσονται στη Μογγολία. Εκεί, οι διαδηλωτές έχουν προχωρήσει στο κέντρο της πρωτεύουσας και προσπαθούν να παραβιάσουν τα διοικητικά κτίρια.

Ο επίσημος λόγος για την αναταραχή είναι ο άνθρακας, τον οποίο εξάγει η Μογγολία στην Κίνα. Αποδεικνύεται ότι δεκάδες εκατομμύρια τόνοι άνθρακα κάπου έχουν χαθεί, – συνολικής αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι πολλά. Μόνο η τελευταία αποστολή, την οποία η Κίνα δεν περίμενε, υπολογίζεται σε 6,5 εκατομμύρια τόνους (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Υπάρχουν αρκετά σημάδια μιας «έγχρωμης επανάστασης» σε εξέλιξη. Οι διαδηλωτές δεν περιμένουν πραγματικά να βρουν εκατομμύρια τόνους άνθρακα στα γραφεία της κυβέρνησης.

Αν είναι πιστευτά ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η αντίδραση της Κίνας ήταν πολύ σκληρή – μέχρι και την εκτέλεση των ενόχων Κινέζων αξιωματούχων. Προσθέτουν επίσης ότι το Πεκίνο έχει δώσει στον Ουλάν Μπατόρ τα ονόματα όλων των Μογγολικών πολιτικών που εμπλέκονται στο έγκλημα.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πλάγιο για να μειώσει την ένταση. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι Κινέζοι μπόρεσαν να ερευνήσουν, να επισημοποιήσουν τα πάντα νόμιμα και να εκτελέσουν τις ποινές τόσο γρήγορα.

DB9BCEDE 8108 4C60 AC6E 717868F73F21

Σε κάθε περίπτωση, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα θέλουν προβλήματα στη Μογγολία.

Αφού η αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ κυριολεκτικά καταστράφηκε από τις εκρήξεις στο Nord Streams, η ασιατική κατεύθυνση των εξαγωγών μπλε καυσίμων έχει γίνει κρίσιμη για τη Μόσχα. Και η Μογγολία θα πρέπει να γίνει χώρα διέλευσης για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα.

Το εν λόγω έργο είναι το Power of Siberia-2 και η επέκτασή του, το Soyuz Vostok, το οποίο θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσω 963 χιλιομέτρων μογγολικού εδάφους. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, έχοντας τορπιλίσει το ρωσικό εμπόριο στη Δύση, οι Αγγλοσάξονες θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο στην Ανατολή, ενώ θα καταστρέψουν και την Κίνα.

Clinker CM

ΔΗΜΟΦΙΛΗ