Συγκλονίζουν οι καταγγελίες για τους βιασμούς και τις δολοφονίες αμάχων από το Αζερμπαϊτζάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχέσεις της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν θα μείνουν στην ιστορία ως μία μαύρη κηλίδα για τον δυτικό πολιτισμό. Με μίζες δισεκατομμυρίων, ο δικτάτορας – σφαγέας και σύμμαχος του Ερντογάν, Αλίεφ, έχει καταφέρει να κερδίσει συγχωροχάρτι για την γενοκτονία που διαπράττει, αλλά και να πουλά ακόμα και ρώσικο αέριο ως αζέρικο, παριστάνοντας τον αξιόπιστο προμηθευτή της Δύσης.

Παραθέτουμε την συγκλονιστική έρευνα της ηρωίδας δημοσιογράφου Uzay Bulut

Κατά τη διάρκεια του πολέμου 44 ημερών του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενικής Δημοκρατίας του Αρτσάχ, (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) το φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν διέπραξε πολλά εγκλήματα κατά των Αρμενίων. Αυτά περιλαμβάνουν τον αδιάκριτο βομβαρδισμό του Αρτσάχ, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες αμάχων και τη σκόπιμη καταστροφή της αρμενικής κληρονομιάς. Οι αζερικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς κατά του άμαχου πληθυσμού της Αρτσάχ και πυρομαχικά λευκού φωσφόρου σε δασικές περιοχές.

Η στρατιωτική δύναμη του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίχθηκε από την Τουρκία και τους Σύρους τζιχαντιστές μισθοφόρους, οι οποίοι υπηρέτησαν ως βοηθοί του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου 2020 που μεσολάβησε η Ρωσία και υπεγράφη από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να μην έχει απελευθερώσει όλους τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου. Αυτοί οι Αρμένιοι κρατούνται παράνομα στο Αζερμπαϊτζάν και δικάζονται σε ψευδή αζερικά δικαστήρια. Πολλοί βασανίστηκαν και άλλοι μάλιστα δολοφονήθηκαν με πλήρη περιφρόνηση των διεθνών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Siranush Sahakyan, εκπρόσωπο των συμφερόντων των Αρμενίων αιχμαλώτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), υπάρχουν περίπου 80 αιχμάλωτοι, επισήμως ανομολόγητοι από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, που έχουν εξαφανιστεί. Καθώς ο αριθμός των Αρμενίων που έχουν «εξαφανιστεί» δεν έχει διευκρινιστεί και εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες αγνοούμενοι, ο πραγματικός αριθμός των Αρμενίων αιχμαλώτων στρατιωτών εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Δεκάδες παραστατικά βίντεο που απεικονίζουν στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν να αποκεφαλίζουν και να δολοφονούν με άλλους φρικτούς τρόπους Αρμένιους πολίτες, στρατιώτες και αιχμαλώτους πολέμου έχουν αναρτηθεί από Αζέρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ιστότοπος “Azeri War Crimes” έχει καταγράψει περιπτώσεις σκόπιμων δολοφονιών, ακρωτηριασμών, βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης Αρμενίων από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δημοκρατίας της Αρμενίας εξέδωσε μια ad hoc δημόσια έκθεση το 2021 με τίτλο «Η Μεταχείριση των Αρμενίων Αιχμαλώτων Πολέμου και των Πολιτών Αιχμαλώτων στο Αζερμπαϊτζάν (Εστιάζοντας στις μεθόδους ανάκρισής τους)».

Η έκθεση περιγράφει τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν Αρμένιοι αιχμάλωτοι αιχμαλώτων και πολίτες από Αζέρους στρατιώτες, όπως ξυλοδαρμοί πεσόντων αιχμαλώτων αιχμαλώτων, εξαναγκασμός των αιχμαλώτων να έρπουν, εξευτελίζοντάς τους και βασανισμό αμάχων όπως η περίπτωση του Κάμο Μανασιάν που υποβλήθηκε σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δημοκρατίας της Αρμενίας δημοσίευσε μια άλλη ad hoc δημόσια έκθεση: «Ευθύνη του Αζερμπαϊτζάν για βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση Αρμένιων αιχμαλώτων: Ανάλυση με βάση στοιχεία (Ο πόλεμος του Ναγκόρνο Καραμπάχ 2020)». Σύμφωνα με την έκθεση,

Από την έναρξη του πολέμου, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν καθιέρωσε έναν τρόπο μεταχείρισης των εισερχομένων αιχμαλώτων με καταχρηστικό τρόπο. Τους παρενοχλούσαν, τους ξυλοκόπησαν, τους βασάνισαν και τους ταπείνωσαν. Αυτή η κακομεταχείριση θα ξεκινούσε μόλις συλλαμβάνονταν τέτοια θύματα. Αυτή η σκληρή μεταχείριση συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής τους. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών τους ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων της αιχμαλωσίας — από τα τοπικά στρατόπεδα μέχρι τα κάτεργα της Στρατιωτικής Αστυνομίας και της Εθνικής Ασφάλειας.

Εκτός από τον εκτεταμένο εξαναγκασμό και τον εξευτελισμό, η παράνομη απόσπαση ομολογιών αποκτήθηκε από αιχμαλώτους πολέμου υποβάλλοντάς τους συστηματικά σε βασανιστήρια. Οι φρουροί του Αζερμπαϊτζάν θα χρησιμοποιούσαν διαφορετικά αντικείμενα όπως ζώνες, κατσαβίδια, κοντάκια όπλων, μεταλλικές αλυσίδες και ρόπαλα για να χτυπήσουν γενικά ολόκληρα τα σώματα των αιχμαλώτων, αφήνοντας πολλούς με μόνιμους τραυματισμούς.

Ένας κρατούμενος ήταν τυφλός και στα δύο μάτια, χωρίς να λάβει ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του. Αρκετοί υποβλήθηκαν επίσης σε βασανιστήρια ηλεκτροσόκ εάν δεν συμμορφώνονταν με τις εντολές των φρουρών. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν χτυπούσαν αιχμαλώτους πολλές φορές την ημέρα. Ένας επιζών αιχμάλωτος αιχμαλώτου δήλωσε ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, 3 φρουροί του Αζερμπαϊτζάν έμπαιναν στο κελί του κάθε 5 λεπτά για να τον χτυπήσουν και να τον κλωτσήσουν βάναυσα μέχρι να αιμορραγήσει και να μην μπορούσε να κινηθεί. Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες αιχμαλώτων που χάνουν τις αισθήσεις τους από ξυλοδαρμούς.

Ο ιστότοπος “PanArmenian” απαρίθμησε μερικές από αυτές τις φρικαλεότητες στις 13 Απριλίου 2021 ως εξής:

Δύο ηλικιωμένοι – ο Genadi Petrosyan, 69 ετών, και ο Yuri Asryan, 82 – αποκεφαλίστηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Ταυτοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτοί οι Αρμένιοι ήταν μη μάχιμοι. Αυτό επιβεβαιώθηκε από ανθρώπους στα αντίστοιχα χωριά τους.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ένα βίντεο που περιείχε φρικτές εικόνες κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έδειχνε τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν να εκτελούν συνοπτικά δύο Αρμένιους αιχμαλώτους. Πλάνα απεικονίζει τη δολοφονία ενός νεαρού στρατιώτη και ενός ηλικιωμένου μετά τη σύλληψή τους από τα αζερικά στρατεύματα. Τα στρατεύματα φαίνονται να αρπάζουν τον ηλικιωμένο από το σακάκι του και να τον σπρώχνουν στο έδαφος. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν τους τύλιξαν στη συνέχεια και τους δύο με αρμενικές σημαίες και τους πυροβόλησαν υπερβολικά πολύ με πολυβόλα. Οι αρμενικές αρχές αναγνώρισαν τους άντρες ως Μπενίκ Χακόμπιαν, 73 ετών, και τον 25χρονο Γιούρι Ανταμιάν.

Ένας νεαρός Αρμένιος αποκεφαλίστηκε καθώς πάλευε να διαφύγει. Κατά τη διάρκεια αυτής της φρικτής σκηνής, οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν γέλασαν, επευφημούσαν και πανηγύρισαν τη σφαγή επειδή χρησιμοποιήθηκε ένα συνηθισμένο μαχαίρι για τον αποκεφαλισμό του νεαρού άνδρα.

Ένας ηλικιωμένος Αρμένιος βιντεοσκοπήθηκε να εκλιπαρεί για τη ζωή του, αλλά ένας στρατιώτης του Αζερμπαϊτζάν τον κράτησε κάτω ενώ έκοψε το λαιμό του.
Άλλα βίντεο απεικονίζουν στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν να εκτελούν έναν Αρμένιο πολίτη, να σέρνουν άλλους έξω από τα σπίτια τους προτού τους εκτελέσουν επίσης και να καίνε το σώμα ενός άλλου Αρμένιου.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν στρατιώτη από το Αζερμπαϊτζάν να μαχαιρώνει πολλές φορές το πρόσωπο ενός πεσμένου Αρμένιου στρατιώτη με ένα μαχαίρι. Και τα δύο αυτιά του Αρμένιου στρατιώτη κόπηκαν.
Σε άλλο βίντεο που δημοσίευσαν χρήστες του Twitter, ένας στρατιώτης του Αζερμπαϊτζάν μαγνητοσκοπήθηκε να πυροβολεί από κοντά έναν τραυματισμένο Αρμένιο στρατιώτη στο κεφάλι χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι.

Ο Artak Beglaryan, ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αρτσάχ εκείνη την εποχή, παρείχε εκτενή στοιχεία για τα εγκλήματα των αζερικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας μιας γυναίκας και του ανάπηρου γιου της στην πόλη του Χαντρούτ.

Οι αιχμάλωτοι πολέμου από το Αρτσάχ υπέστησαν την απεχθή περιφρόνηση των αζερικών στρατευμάτων. Τα πτώματα των πεσόντων Αρμενίων στρατιωτών ακρωτηριάστηκαν.
Οι Αζερμπαϊτζάν υποβάλλουν τους Αρμένιους αιχμαλώτους και τους αιχμαλώτους σε σωματική κακοποίηση και ταπείνωση.

Τα βίντεο δείχνουν επίσης αιχμαλώτους από το Αζερμπαϊτζάν να χτυπούν, να κλωτσούν και να παρακινούν Αρμένιους αιχμαλώτους. Εξευτελίζοντάς τους περαιτέρω αναγκάζοντάς τους, υπό ορατή πίεση, να φιλήσουν τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν. Στα περισσότερα βίντεο, τα πρόσωπα των απαγωγέων είναι ορατά, υποδεικνύοντας ότι αγνοούν ότι τελικά θα λογοδοτήσουν.

Τόσο οι πολίτες όσο και οι στρατιώτες που κρατούνται παράνομα στο Αζερμπαϊτζάν εκτίθενται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Viken Euljejian, ένας πολίτης που είναι κοινός πολίτης της Αρμενίας και του Λιβάνου, για παράδειγμα, κρατείται ακόμη σε φυλακή του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται το 2021 και ως αποτέλεσμα νοσηλεύτηκε. Ο Vicken θεωρείται ότι είναι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο από τις αρχές των φυλακών. Η Jasmine Seymour, η ιδρύτρια και επικεφαλής της βρετανο-αρμενικής ανθρωπιστικής ομάδας, πήρε πρόσφατα συνέντευξη από τη Linda, τη σύζυγο του Vicken, σχετικά με την κατάσταση του Vicken. Η Λίντα είπε ότι της επετράπη να μιλήσει στον Βίκεν μόνο για ένα λεπτό στις 18 Νοεμβρίου.

Ο Seymour έγραψε:

Δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του κοντά στο Σούσι, δεν υπάρχει κανένα σημάδι από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν ότι ο Vicken Euljejian θα επιστρέψει στην οικογένειά του σύντομα. Αρκετοί Αρμένιοι αιχμάλωτοι που επιστράφηκαν πρόσφατα κατέθεσαν ότι η κατάσταση των συναδέλφων ομήρων που κρατούνται παράνομα στις φυλακές του Αζερμπαϊτζάν διαφέρει. Μερικοί είναι σε θέση να υπομείνουν τη σωματική και ψυχική κακομεταχείριση, άλλοι παραδίδονται πιο γρήγορα στην ψυχολογική κακοποίηση, και όσοι αντιστέκονται και διαμαρτύρονται για την ασέβεια και ταπεινωτική μεταχείριση, βασανίζονται περαιτέρω από το προσωπικό των φυλακών του Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ψυχική και σωματική υγεία του Vicken Euljejian είναι τουλάχιστον λόγος για βαθιά ανησυχία.

Όπως το θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων (OMCT), «Τα βασανιστήρια είναι η σκόπιμη καταστροφή ενός ανθρώπου από άλλον. Οι μέθοδοι με τις οποίες προκαλείται ο έντονος πόνος και η ταλαιπωρία ποικίλλουν, αλλά όλες έχουν τον ίδιο στόχο: να σπάσουν ένα άτομο, να τον διαγράψουν ως άτομο και να αρνηθούν ότι είναι άνθρωποι».

Μια περίπτωση ψυχολογικών βασανιστηρίων εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούλιο του 2021. Σε αυτό, ένας Αρμένιος αιχμάλωτος πολέμου που κρατούνταν παράνομα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, εθεάθη να ζητά από τον δικαστή επιείκεια. Είπε: «Αξιότιμε, αν είναι δυνατόν, έχω μια άρρωστη μητέρα στο σπίτι, την οποία πρέπει να φροντίσω». Η τηλεόραση του Μπακού ανέφερε κοροϊδευτικά το περιστατικό, λέγοντας: «Ο Αρμένιος ζήτησε βοήθεια με κλάματα από τον δικαστή. Όσοι καταδικάστηκαν για κατασκοπεία έχουν καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκιση».

Το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει επίσης στρατιώτες που υπερασπίζονται τα σύνορα της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Η Anush Apetyan, μια γυναίκα στρατιώτης που προσφέρθηκε εθελοντικά για να προστατεύσει τον αρμενικό λαό και την κυρίαρχη γη τους, δολοφονήθηκε βάναυσα από Αζέρους στρατιώτες τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι στρατιώτες την έγδυσαν, τεμάχισαν το σώμα της, της έκοψαν τα πόδια και τα δάχτυλά της. Ένα βίντεο που δείχνει τη δολοφονία δημοσίευσαν Αζέροι στα social media. Η Apetyan, 36, μητέρα τριών παιδιών, φέρεται να συνελήφθη ζωντανή στο Jermuk και στη συνέχεια βασανίστηκε και διαμελίστηκε από στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν. Οι στρατιώτες έβαλαν τα κομμένα δάχτυλά της στο στόμα της και της έβγαλαν τα μάτια.

Μια δημόσια έκθεση του Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αρμενίας «σχετικά με τις συνέπειες της στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας» δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Η έκθεση σημειώνει ότι,

Όπως και κατά τον πόλεμο των 44 ημερών, μετά την επίθεση της 13ης Σεπτεμβρίου 2022, δημοσιεύονται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του Αζερμπαϊτζάν, βίντεο που δείχνουν τις πράξεις βασανιστηρίων και άλλης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης που διέπραξαν οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμενίων στρατιωτών. Τα βίντεο περιέχουν σκηνές ταπεινωτικής μεταχείρισης, σωματικής βίας Αρμενίων στρατιωτών, καθώς και απάνθρωπης μεταχείρισης στα πτώματα των νεκρών θυμάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ευρεία δημοσίευση βίντεο που αποδεικνύουν τις πράξεις απάνθρωπης μεταχείρισης των πτωμάτων των δολοφονημένων Αρμενίων στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων του Αζερμπαϊτζάν. Θα πρέπει επίσης να σημειωθούν οι προσβλητικές, περιφρονητικές εκφράσεις των χρηστών των social media. Τα βίντεο δείχνουν ότι η βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού του σώματός τους, υποκινούνταν όχι μόνο από το εθνοτικό μίσος, αλλά και από το μίσος των φύλων.

Η ατιμωρησία ενθαρρύνει περαιτέρω επιθέσεις. Μη λογοδοτώντας ποτέ για τα εγκλήματά τους, οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να δολοφονούν Αρμένιους. Στις 3 Νοεμβρίου, η Sheila Paylan, διεθνής ποινική δικηγόρος και ερευνήτρια εγκλημάτων πολέμου, ανέφερε:

Το πρωί της 2ας Οκτωβρίου 2022, τα κανάλια Telegram του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να κυκλοφορούν ένα βίντεο που εμφανίζει τη μαζική εκτέλεση τουλάχιστον έξι άοπλων Αρμένιων στρατιωτών που κάθονταν, στριμωγμένοι κοντά πριν πυροβοληθούν βάναυσα σε απόσταση αναπνοής. Οι σχολιαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προτείνουν ότι το βίντεο είναι πιθανό από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία στις 13-14 Σεπτεμβρίου. Ο Αρμενικός Συνήγορος του Πολίτη επαλήθευσε έκτοτε την αυθεντικότητα του βίντεο και επιβεβαίωσε ότι δείχνει δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν να σκοτώνουν Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου. Πέρα από κάθε αμφιβολία, όποιος παρακολουθεί το βίντεο μόλις έγινε μάρτυρας ενός φρικτού εγκλήματος πολέμου.

Παρά όλα αυτά τα εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν που θυμίζουν τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να χαιρετίζουν την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ως «αξιόπιστο σύμμαχο» ή «εταίρο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν στις 18 Ιουλίου συμφωνία για τον διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπακού, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, Μνημόνιο Κατανόησης για «μια στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας».

Ο πρόεδρος της ΕΕ φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Σήμερα, με αυτό το νέο Μνημόνιο Συνεννόησης, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή μας συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, έναν βασικό εταίρο».

Η ανοχή των εγκλημάτων του Αζερμπαϊτζάν δεν διαφέρει από την ανοχή των εγκλημάτων του ISIS. Η υπογραφή συμφωνιών με το Αζερμπαϊτζάν είναι παρόμοια με την υπογραφή συμφωνιών με το ISIS.

Η Arsineh Arakel, δικηγόρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη, είπε στο Providence ότι «οι κυβερνήσεις, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αναστείλουν αμέσως κάθε στρατιωτική βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν».

Πρέπει να εφαρμόσουν τις κυρώσεις Global Magnitsky στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν που συνεχίζουν να διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αρμενία και την Αρτσάχ. Πρέπει να αναπτύξουν ειρηνευτές του ΟΑΣΕ στο Διάδρομο του Λατσίν για να εγγυηθούν μια ασφαλή και ασφαλή σύνδεση μεταξύ της Αρμενίας και του Αρτσάχ και να αποτρέψουν τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Arakel κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να απαιτήσει από το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει άνευ όρων όλους τους Αρμένιους αιχμαλώτους και να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του από το έδαφος της Αρμενίας.

Οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναγνωρίσουν δημοσίως ότι οι Αρμένιοι του Αρτσάχ έχουν κερδίσει το δικαίωμα στην κυριαρχία και να ξεκινήσουν μια σαφώς καθορισμένη διαδικασία για την επίτευξη αναγνώρισης ως ανεξάρτητου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης εγγυήσεων για τον λαό του Αρτσάχ μέχρι να καθοριστεί το τελικό πολιτικό καθεστώς του.

Υποστηρίζουν οι δυτικές κυβερνήσεις αποκεφαλισμούς, βασανιστήρια, δολοφονίες και καταστροφές ή υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τον πολιτισμό; Εάν οι εκτελεστικοί αξιωματούχοι της ΕΕ συνεχίσουν να κατευνάζουν το Αζερμπαϊτζάν, ενθαρρύνοντας εγκλήματα κατά των Αρμενίων, η συνεχής αναφορά τους στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι παρά μια προσχηματική και γκροτέσκ υποκρισία που αξίζει διεθνή καταδίκη. Αξιότιμοι πολιτικοί ηγέτες της Δύσης πρέπει να υπερασπιστούν την Αρμενία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ