Η ΕΥΠ συμφώνησε με το ΥΠΕΞ στην εξαγωγή του Predator;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την αποκάλυψη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών όφειλε να έχει την σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ για την έγκριση της εξαγωγής του Predator έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή Γιάννης Ραγκούσης. Μάλιστα αποκάλυψε ότι ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η ΕΥΠ απ’ όσο έψαξε και βρήκε δεν έχει δώσει τέτοια αδειοδότηση και τέτοια σύμφωνη γνώμη στο Υπουργείο Εξωτερικών!

«Ζητούμε σήμερα κιόλας το Υπουργείο Εξωτερικών να δώσει στη δημοσιότητα την απάντηση στο ερώτημα εάν έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, για να δώσει τις δύο άδειες που το ίδιο είπε επισήμως και δημοσίως ότι έδωσε το 2021, ώστε να μπορέσει η Intellexa, ιδιοκτήτρια του Predator στην Ελλάδα να εξάγει λογισμικό στη Μαδαγασκάρη», ανέφερε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών με επιστολή του στους New York Times, αναγνώρισε και επιβεβαίωσε ότι έχει δώσει δύο φορές το 2021 άδεια στην Intellexa να εξάγει το λογισμικό της στη Μαδαγασκάρη. «Ως γνωστόν, για να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών στην αδειοδότηση εξαγωγής αυτών των λεγόμενων dual use λογισμικών, οφείλει να έχει ζητήσει και να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ», τόνισε ο Γ. Ραγκούσης και ρώτησε: «για να δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών πέρυσι αυτές τις άδειες στην Intellexa είχε πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, ναι ή όχι;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ