Βουλγαρία και Ελλάδα συμφωνούν να στηθεί μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ στις Καρυές Σερρών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα υποστηρίξω την πρωτοβουλία για την ανέγερση αναμνηστικής πλακέτας στον Γκότσε Ντέλτσεφ στο χωριό Καρυές [ονομασία οθωμανικής εποχής Μπάνιτσα] στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη δολοφονία του, που θα γίνει το 2023».

 Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα στο χωριό Καρυές στον Ντέλτσεφ, τον οποίο η Βουλγαρία θεωρεί επαναστάτη της.

«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν παραμερίσει όλες τις αντιφάσεις στο παρελθόν και αποτελούν σήμερα πρότυπο και παράδειγμα στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεννόησης», είπε ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους.

«Δεν βλέπω πρόβλημα. Η Ελλάδα, που είναι κυρίαρχο κράτος και αποφασίζει για τα μνημεία στην επικράτειά της, θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία για ένα τέτοιο μνημείο, ειδικά αφού ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι υπερασπιστής της ελευθερίας όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα ζούσαν». είπε ο Ράντεφ, μετέδωσε το BGNES.

«Για μένα το μέλλον του κόσμου είναι σαν πεδίο πολιτιστικής συνεργασίας», παρέφρασε ο Ράντεφ τα λόγια του Γκότσε Ντέλτσεφ και τόνισε ότι αυτό ακριβώς κάνουν σήμερα με την Ελλάδα.

«Εάν υπάρξει αίτημα να τοποθετηθεί αναμνηστική επιγραφή στον Γκότσε Ντέλτσεφ στις Καρυές, οι αρμόδιες αρχές θα το εξετάσουν», δήλωσε η Πρόεδρος της Ελλάδος Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην οθωμανική Μπάνιτσα (σήμερα Καρυές Σερρών) βρήκε τον θάνατο ο Βούλγαρος επαναστάτης Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια μάχης με Οθωμανικές δυνάμεις στις 4 Μαΐου 1903.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ