“Μαγική” σφαίρα από την Αρχαία Ελλάδα βρέθηκε στην καρδιά του Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο στο Ιερό νησί της Δήλου έχει βρεθεί κάτι παρόμοιο!

Μια εγχάρακτη μολυβένια βολίδα από σφεντόνα ανακαλύφθηκε στο Yavne, την αρχαία Ιαμνία στην καρδιά του Ισραήλ. Η βολίδα φέρει επιγραφή που δείχνει ότι μπορεί να ανήκε σε Έλληνα στρατιώτη στον πόλεμο κατά της Ασμοναϊκής δυναστείας την Ελληνιστική Περίοδο και την ανακάλυψε το πρωί της Πέμπτης η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και την δημοσιοποίησε η Jerusalem Post.

E81D3313 BC9F 4E0A 87B3 24D4CBD70C95
Το αρχαιοελληνικό εύρημα στην καρδιά του Ισραήλ

Το σπάνιο βλήμα, μήκους 4,4 εκατοστών, που προοριζόταν για χρήση σε μια αρχαία  σφεντόνα, έφερε το μήνυμα, «Νίκη του Ηρακλή και του Χάρωνα», που προοριζόταν να εξασφαλίσει τη νίκη στη μάχη. «Το ζεύγος του χθόνιου Χάρωνα (Χάρος) και Ηρακλή θεωρούνταν οι θεϊκοί προστάτες της πόλης Γιαβνέ – Ιαμνία κατά την ελληνιστική περίοδο», εξήγησε η καθηγήτρια Γιούλια Ουστίνοβα από το Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν του Νεγκέβ, η οποία αποκρυπτογραφούσε την επιγραφή. «Στην πραγματικότητα, η επιγραφή σε μια σφεντόνα είναι η πρώτη αρχαιολογική μαρτυρία των δύο θεών – κηδεμόνων του Yavne, που ανακαλύφθηκε μέσα στο ίδιο το Yavne. Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο θεϊκό «ζευγάρι» ήταν γνωστό μόνο από μια επιγραφή στο ελληνικό νησί της Δήλου!».

Το μήνυμα προοριζόταν ως απειλή προς τους αντιπάλους του Έλληνα πολεμιστή. «Οι μολυβένιες σφεντόνες είναι γνωστές στον αρχαίο κόσμο από τον 5ο αιώνα π.Χ., αλλά στο Ισραήλ βρέθηκαν λίγες μεμονωμένες βολίδες σφεντόνας με επιγραφές».

«Οι επιγραφές μεταφέρουν ένα μήνυμα ενότητας των πολεμιστών με στόχο να ανυψώσουν το πνεύμα τους, να τρομάξουν τον εχθρό ή ένα κάλεσμα που έχει σκοπό να ενεργοποιήσει μαγικά την ίδια τη σφαίρα της σφεντόνας».

«Οι μολυβένιες σφεντόνες είναι γνωστές στον αρχαίο κόσμο ξεκινώντας από τον 5ο αιώνα π.Χ., αλλά στο Ισραήλ βρέθηκαν λίγες σφαίρες σφεντόνας με επιγραφές».
(Καθ. Yulia Ustinova, Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Negev)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ