Κικίλιας: Οι προορισμοί για τις γιορτές θα είναι πλήρεις, είμαστε πολύ ψηλά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορά στην πορεία του τουρισμού έκανε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Ξεκινήσαμε την σεζόν τον Μάρτιο, παρά το πόλεμο, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση και ακόμα πηγαίνουμε» είπε αρχικά, ενώ σε ό,τι αφορά στις κρατήσεις προανήγγειλε ότι για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι προορισμοί θα είναι πλήρεις. «Θα είμαστε πολύ ψηλά» τόνισε.

«Στην συνηθισμένη πορεία ύφεσης που έχει παρατηρηθεί μετά τις γιορτές στον τουρισμό έρχεται το υπουργείο και κάνει κλήρωση για άλλες 125 χιλιάδες θέσεις, δηλαδή άυλα voucher, έτσι ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και να μπορέσουν να κάνουν διακοπές στους χειμερινούς προορισμούς», σημείωσε στην συνέχεια.

Επιπλέον ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) υπογράφει συμβόλαια με 11 αεροπορικές εταιρείες για επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Τουρισμός και ακρίβεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την περίοδο του Νοεμβρίου 2021 με 2022 έχει παρατηρηθεί η κάτωθι αύξηση των τιμών:

Αεροπορικά εισιτήρια+ 42,3 %
Ταξί+ 32,9 %

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια+ 26,7 %
Μεταχειρισμένα ΙΧ+ 19,4 %

Ξενοδοχεία+ 14,5 %
Σινεμά – θέατρα+ 14,3 %

Καινούρια ΙΧ+ 13,3 %
Πακέτα διακοπών+ 12,8 %

Ένδυση – υπόδηση+ 10,9 %
Ανταλλακτικά ΙΧ+ 10,6 %
Είδη ατομικής φροντίδας+ 10,2 %

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν υπάρχει περίπτωση αυτή η αύξηση που παρατηρείται να αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία του Τουρισμού απάντησε: «Θα συνεχίσει το τουριστικό προϊόν να ”σπρώχνει” μπροστά την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη και το τέταρτο τρίμηνο. Η ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλές κρίσεις έχει αντιδράσει».

Ειδικά για την στήριξη των χειμερινών προορισμών ο υπουργός ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί: «Εκατό εκατομμύρια ευρώ το ”Εξοικονομώ” οριζοντίως για μικρά καταλύματα, επέκταση του ΕΣΠΑ για ένα χρόνο, πάνω από 100 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα ”Τουρισμός για όλους”».

Καταλήγοντας ο υπουργός έκανε μία οικονομική αποτίμηση της σεζόν που πέρασε αναφέροντας ότι τα έσοδα θα φθάσουν περίπου τα 18 δις ευρώ και σχετικά με προβλέψεις που αφορούν το 2023 για τον τουρισμό υπογράμμισε: «Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Παρισιού και του Λονδίνου οι tour operators και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δηλώνουν ότι θα υπάρξει και επέκταση της δυνατότητας να φέρουν κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ