Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ με τον νεαρό αρχηγό του, τον κ. Τσίπρα, έδωσε την ιδέα και στα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως τα δύο παλιά σάπια κόμματα του διπολισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) να εξαγγέλλουν ότι οι επόμενοι ηγέτες στα κόμματά τους θα πρέπει να είναι από την γενιά των σημερινών 30ρηδων. Ήδη ο κ. Βενιζέλος το είπε επίσημα, εννοείται μετά από τον ίδιο, ο οποίος δεν παραιτείται, διότι προφανώς θεωρεί τον εαυτό του ότι αξίζει για πολλούς 30ρηδες. Ταυτόχρονα και ο κ. Ανδριανόπουλος από την Κεντροδεξιά, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μίλησε για ανασύσταση της Κεντροδεξιάς με έναν νέο ηγέτη μεταξύ 30-35 ετών. Μόδα λοιπόν ο Τσίπρας.
Αυτό λοιπόν είναι το μιμητικό πολιτικό μας σύστημα. Προκειμένου να διατηρηθεί το ίδιο και απαράλλαχτο, είναι ικανό να θέσει επικεφαλής ακόμα και ένα νήπιο (όπως οι παλιοί κληρονομικοί μονάρχες), αν αυτό είναι η μόδα. Αρκεί αυτό να εξασφαλίσει διαιώνιση του ίδιου του συστήματος και εξακολούθηση της…. αυτονομίας του από την κοινωνία και νομή της εξουσίας. Αυτό το σάπιο και αρρωστημένο πολιτικό σύστημα ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή τεχνική και το “φαίνεσθαι” και όχι για την ουσία, δηλαδή για την ίδια τη δημοκρατία.
Είναι όμως η ηλικία το πρόβλημα; ή οι θεσμοί; Δηλαδή το νεαρό της ηλικίας είναι το νέο που έχει ανάγκη η χώρα ή εκείνο που έχει ανάγκη είναι νέοι θεσμοί που θα ανοίξουν τη δημοκρατία στο λαό;
Και στο κάτω κάτω ποιος θα είναι αυτός ο 30ρης; Επειδή το σύνολο σχεδόν των σκληρά εργαζομένων και σπουδαζόντων απλών Ελλήνων πολιτών, είναι αδύνατο να είναι ταυτόχρονα επαγγελματικά καταξιωμένοι και πολιτικά γνωστοί και έμπειροι σ’ αυτή την ηλικία, μήπως άραγε οι προτάσεις αυτές υποκρύπτουν έτοιμους πολιτικού γόνους ή προβεβλημένους κλώνους διαφόρων συμφερόντων, μέσα από τα ΜΜΕ; Λέμε μήπως;
Η Ελλάδα λοιπόν, έχει ανάγκη από νέους θεσμούς που θα ανοίξουν τη δημοκρατία σε όλο το λαό και όχι έτοιμους πορφυρογέννητους πολιτικούς γόνους και πολιτικούς κλώνους.
Πέτρος Χασάπης