Πρόεδρος Σερβίας: Θα υποβάλλουμε επίσημα αίτημα επιστροφής των δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επεσήμανε ότι σήμερα το απόγευμα, στη συνεδρίαση της κυβέρνησης, λήφθηκε ομόφωνη απόφαση να υποβληθεί απόψε σε ηλεκτρονική μορφή το αίτημα για επιστροφή των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και αύριο το πρωί στη διοικητική διέλευση και επίσημα στο Διοίκηση της KFOR.

«Το αίτημα είναι σύμφωνο με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για επιστροφή ενός συγκεκριμένου αριθμού εκατοντάδων έως χιλίων στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», εξήγησε ο Βούτσιτς, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της κυβέρνησης μετά από πρόσκληση της πρωθυπουργού.

«Δεν θα γίνει δεκτό, αλλά επιμένουμε…»

Ο Βούτσιτς είπε στο RTS ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν σημαντικό για τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας να επιστρέψουν για την προστασία του σερβικού πληθυσμού και κυρίως για αυτό που προβλέπεται στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, που είναι ο έλεγχος στα περάσματα.

 «Αυτή θα ήταν μια καλή απόφαση. Αλλά είμαστε σχεδόν βέβαιοι, με βάση όλες τις μέχρι τώρα δηλώσεις, ότι δεν θα γίνει δεκτό, αλλά περιμένουμε να δούμε», είπε.

Ο Βούτσιτς υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια σερβική κυβέρνηση λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, με πρωτοβουλία του.

Επεσήμανε ότι υπήρχαν ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς το έκανε το 2003, αλλά πρόσθεσε ότι ο τότε πρωθυπουργός Τζίντζιτς έκανε μια πολιτική κίνηση και έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά χωρίς επίσημο αίτημα.

Kosovo Online

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ