Οι Ιταλοί καρφώνουν τον Μαργαρίτη Σχοινά για το Κατάρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θέση του «Νο 2» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εύθραυστη, καθώς συνάντησε τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ τον Νοέμβριο, σημειώνει η ιταλική La Republica για τον Μαργαρίτη Σχοινά και προσθέτει: Τον Νοέμβριο πέταξε στο Άμπου Ντάμπι με την Εύα Καϊλή για μια «εντελώς αυτοσχέδια» συνάντηση με τον υπουργό.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της La Republica στο οποία έχει την τιμητική του ο Μαργαρίτης Σχοινάς:

2F49E058 F113 47C9 81D2 3E7E27F694AC

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε συνέντευξη Τύπου: «Από το Κατάρ πήρα μόνο μια μπάλα ποδοσφαίρου και μερικές σοκολάτες». Απλά ντροπή, φυσικά. Επίσης, επειδή το όνομα του Σχοινά δεν εμφανίζεται πουθενά στα ανακριτικά έγγραφα και δεν είναι μεταξύ των υπόπτων. Όπως δεν εμπλέκεται κανένα άλλο μέλος ή κοινοτικό στέλεχος.

Όμως ο ρόλος του Νο 2 της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -και πρώτου εκπροσώπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- κατέληξε στο προσκήνιο των ΜΜΕ επειδή αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί για το θεσμικό του ταξίδι στο Κατάρ τον Νοέμβριο και τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του υπέρ του εμιράτου. «Όλες οι ομιλίες μου έγιναν εξ ονόματος της Επιτροπής, βασιζόμαστε σε στρατηγικές και έγγραφα που έχουν ετοιμάσει τα γραφεία». Ένα σήμα που απαιτεί προβληματισμό, σύμφωνα με ειδικούς της ΕΕ.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά, οι έξοδοι του Σχοινά – βουλευτή του ΕΛΚ – φαίνονται μονόδρομοι. Ξεκινώντας με τα τελευταία tweets που έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του, ακριβώς με αφορμή εκείνο το ταξίδι στη Ντόχα στα τέλη Νοεμβρίου για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Το Κατάρ, η πρώτη αραβική χώρα και η μικρότερη στον κόσμο που φιλοξένησε ποτέ το κύπελλο, έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αξίζει την παγκόσμια επιτυχία». Παρακάτω, έχει φωτογραφία από την τελετή των εγκαινίων στις 20 Νοεμβρίου.

Την ίδια μέρα, μια φωτογραφία με τον υπουργό Εργασίας του εμιράτου, που ο Αλί μπιν Σάμιχ αλ-Μάρι αναφέρεται επίσης στα έγγραφα της έρευνας των Βρυξελλών ως επαφή της ομάδας του Πάντσερι στο μέτωπο του Κόλπου. «Η ΕΕ και το Κατάρ θα συνεχίσουν να διευρύνουν τις σχέσεις τους σε θέματα κινητικότητας, εργασιακών μεταρρυθμίσεων και ασφάλειας», αναφέρεται στο επίσημο προφίλ του στο twitter.

Στη φωτογραφία με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου, που απεικονίζεται στις Βρυξέλλες με τον Al Thawadi, γενικό γραμματέα της διοργάνωσης του Μουντιάλ, ο Σχοινάς σχολιάζει: «Μιλήσαμε για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά δικαιώματα».

Στις 11 Νοεμβρίου, επέστρεψε στον ορισμό αυτής της «σημαντικής και απτής» προόδου. Μια φόρμουλα επικίνδυνα παρόμοια με αυτή που σημειώθηκε από τους Βέλγους δικαστές, σύμφωνα με τους οποίους η ροή του χρήματος που έφτασε στο Panzeri χρησίμευε ακριβώς για να βελτιώσει την εικόνα της Ντόχα για τα «δικαιώματα των εργαζομένων» και που αμαυρώθηκε από αναφορές για καταχρήσεις και θανάτους σε εργοτάξια για την κατασκευή γηπέδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Και πάλι, τον Μάιο, το νούμερο δύο της Επιτροπής είχε ξανασυναντηθεί με τον al-Marri: μια ευκαιρία να μιλήσουμε για έναν άλλο πολύ σημαντικό νομοθετικό φάκελο της ΕΕ, δηλαδή την κατάργηση των βίζας για σύντομα ταξίδια στην Ευρώπη για τους πολίτες του Κατάρ: μια πρόταση που ισχυρίστηκε επανειλημμένα ο Σχοινάς και που τώρα «παγώνει» μαζί με άλλα ευαίσθητα ζητήματα για τη χώρα του Κόλπου.

Μια συμφωνία που προαναγγέλθηκε και δεν κρύφτηκε ποτέ. Συνοδεύεται από μια φωτογραφία που είναι πλέον στη μόδα, αυτή στην οποία ο Σχοινάς ήταν δίπλα στην Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χρονολογείται στις 18 Νοεμβρίου, στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Μια εντελώς πρόχειρη και απρογραμμάτιστη συνάντηση», όπως διευκρίνισαν από το περιβάλλον του αντιπροέδρου.

militaire.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ