Με τα νέα τουρκικά drones της Αλβανίας «οπλισμένα και έτοιμα», ο Ράμα υποδέχεται τον Δένδια στα Τίρανα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη χώρα, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής για την αγορά νέων τουρκικών drones

Λίγες ώρες πριν ο Νίκος Δένδιας πατήσει το πόδι του σε αλβανικό έδαφος, τα Τίρανα ολοκλήρωσαν την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την αγορά τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα περιβόητα drones Bayraktar, με τον Έντι Ράμα να προειδοποιεί ότι «θα είναι έτοιμα και οπλισμένα για κάθε περίσταση» και να δηλώνει… αιώνια πίστη στην Άγκυρα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά εν τω μεταξύ θέλω να ξεκινήσω από εκεί που πρέπει να ξεκινήσω, για να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος υπήρξε ουσιαστικός σε αυτή τη διαδικασία … Είμαστε περήφανοι που μαζί με την Τουρκία είμαστε στη σωστή πλευρά, ευθυγραμμισμένοι στην ευρωατλαντική κοινότητα του ΝΑΤΟ. Σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για τη σχέση μας, για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα υπουργεία Άμυνας μας», είπε ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση, τα τουρκικά drones θα είναι έτοιμα για δράση εάν απειληθεί η εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά θα χρησιμοποιηθούν στο μεταξύ για να βοηθήσουν την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στα Τίρανα, παρών ήταν και ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ράμα πάντως στις δηλώσεις του, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι ελπίζει πως τα drones δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο. Δεν είπε επίσης πότε θα παραδοθούν και αν η Αλβανία θα επιδιώξει να αγοράσει περισσότερα.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός είπε ότι τα drones, τα οποία θα είναι «οπλισμένα και έτοιμα για μάχη», θα βοηθήσουν σε διάφορους τομείς, «συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης του εδάφους, του εντοπισμού φυτειών κάνναβης και της παρακολούθησης των πυρκαγιών».

Περίπου 30 άτομα αναμένεται να εκπαιδευτούν στον χειρισμό τους.

Ο αριθμός των χωρών στις οποίες εξάγεται το τουρκικό drone Bayraktar TB2 έχει αυξηθεί σε 27, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar, έγραψε στο Twitter: «Υπογράψαμε εξαγωγικό συμβόλαιο με την Αλβανία, μια χώρα με την οποία περπατήσαμε μαζί για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ