«Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 31 χρόνια, ο πατέρας του ήρθε το 1991»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες τη Χιμάρα, τη Λιβαδιά και τη Δερβιτσάνη στη νότια Αλβανία, όπου ζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας, γράφει η Gazeta Dita.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και 31 χρόνια. Το 1991 ο πρώην πρωθυπουργός και πατέρας του νυν πρωθυπουργού επισκέφτηκε την Αλβανία.

«Είναι τιμή μου που είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χιμάρα. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μείνατε στα δύσκολα χρόνια και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους παλαιότερους από εσάς που κρατάτε άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην καρδιά σας. Και θέλω να ξέρετε ότι μέσα μου η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα όχι μόνο φίλο, αλλά σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας», είπε.

Στην ομιλία του είπε ότι η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Ήμουν και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και φυσικά υποχρέωση της Αλβανίας, στο πλαίσιο της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματά σας», είπε.

Ο Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενώ ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα φιλοξένησε τον Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη και την υπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο στη Λιβαδιά , ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Στην επίσκεψή του στη Λιβαδιά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος σε περισσότερους από 300 Έλληνες, είπε ότι αισθάνεται αισιόδοξος για την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αλβανία σε διαιτησία, λέγοντας ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος επίλυσης διαφωνίες μεταξύ τους.

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αλβανία, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Ράμα και την Αλβανή ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα.

Η Αλβανία αγόρασε τρία τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar αυτή την εβδομάδα. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σχολίασε την απόφαση, λέγοντας ότι η Αλβανία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι πρέπει να κάνει βασικές επιλογές.

Η Αλβανία επέλεξε «να κάνει αυτό που είναι αυτονόητο: να τοποθετηθεί στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας και εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι αυτή είναι η θέση της», είπε.

Ωστόσο, συνέχισε, η χώρα πρέπει να αποφασίσει για «μια σειρά παραμέτρων» που εξυπηρετούν το βασικό αφήγημα της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στις ταραγμένες σχέσεις με την Τουρκία είπε: «Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την ίδια την Τουρκία ή με τη συνεργασία της Αλβανίας με την Τουρκία, αλλά έχει μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό ρεβιζιονισμό, όπως και με κάθε ρεβιζιονισμό».

«Ως εκ τούτου, κάθε παράμετρος πρέπει πρώτα να υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα και μετά να μην επιτρέψει την έκφραση του ρεβιζιονισμού στην περιοχή», εξήγησε.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ