Παγκοσμιο σοκ: Νεκρη η Βίβιαν Γουέστγουντ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Με μια δήλωση στο Twitter, ο οίκος μόδας της είπε ότι πέθανε «ειρηνικά και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της» στο Clapham, στο Νότιο Λονδίνο.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει το ακόλουθο απόσπασμα από την Γουέστγουντ:

«Πνευματικό σύστημα Τάο. Ποτέ δεν υπήρχε περισσότερη ανάγκη για το Τάο σήμερα. Το Τάο σου δίνει την αίσθηση ότι ανήκεις στον κόσμο και δίνει σκοπό στη ζωή σου. Σου δίνει μια τέτοια αίσθηση ταυτότητας και δύναμης για να ξέρεις ότι ζεις τη ζωή που μπορείς να ζήσεις και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ζεις: χρησιμοποιήστε πλήρως τον χαρακτήρα σας και αξιοποιήστε πλήρως τη ζωή σας στη γη».

Η Γουέστγουντ έκανε όνομα με τα αμφιλεγόμενα στιλ της πανκ και new waveτη δεκαετία του 1970 και συνέχισε να ντύνει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας.

Έχοντας αναδειχθεί για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 ως συνιδιοκτήτρια της μπουτίκ SEX μαζί με τον μάνατζερ των Sex Pistols Malcolm McLaren, η Γουέστγουντ βοήθησε στη διαμόρφωση του στυλ της πανκ σκηνής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο σύζυγός της και δημιουργικός συνεργάτης της Αντρέας Κροντάλερ είπε: «Θα συνεχίσω με τη Βίβιαν στην καρδιά μου. Δουλεύαμε μέχρι το τέλος και μου έδωσε πολλά πράγματα για να συνεχίσω».

Η Γουέστγουντ ήρθε στο προσκήνιο στη σκηνή της μόδας τη δεκαετία του 1970, με τα ανδρόγυνα σχέδιά της, τα σλόγκαν μπλουζάκια και την ασεβή στάση της απέναντι στο κατεστημένο. Ήταν γνωστή ως ένθερμη ακτιβίστρια και έφερε στην πασαρέλα αιτίες για τις οποίες νοιαζόταν, όπως η κλιματική αλλαγή.

Η Γουέστγουντ  «γέννησε» το punk, κατέκτησε την υψηλή μόδα και έχτισε μια παγκόσμια αυτοκρατορία. Εφηύρε τους New Romantics (σ.σ. μια σύγχρονη νεανική κουλτούρα της δεκαετίας του 1980. Με ανδρόγυνη και λαμπερή εμφάνιση, σύνδεση με τη μουσική New Wave και synth-pop και ενασχόληση με νέα μέσα έκδοσης, σηματοδότησε ένα ξεχωριστό διάλειμμα από τη νεανική κουλτούρα της δεκαετίας του 1970), έστειλε τη Naomi Campbell στην πασαρέλα φορώντας έναν κώνο κυκλοφορίας και εμφανίστηκε για να συναντήσει τη Βασίλισσα έχοντας αφήσει πίσω της τα εσώρουχά της.

Για τον Γουέστγουντ , η μόδα ήταν ένα όπλο. Φυσικά, σκέφτηκε, ότι τα ρούχα έκαναν τους ανθρώπους σέξι. Αλλά το θέμα ήταν «να ταρακουνήσουμε τα πράγματα, να καταστρέψουμε τον άθλιο κομφορμισμό και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ