Επιδότηση έως 80% για νέους αγρότες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με επιδότηση έως 80% για τους νέους αγρότες και τους γεωργούς σε ορεινές περιοχές και προβλέποντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα αγοράς γης έρχονται τα νέα σχέδια βελτίωσης, προϋπολογισμού 230.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη), από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Τα ποσοστά της επιδότησης, σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στύλιου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχουν ως εξής:

– Νέοι αγρότες, είτε έχουν ενταχθεί στο ομώνυμο μέτρο του ΠΑΑ την τελευταία πενταετία είτε είναι κάτω των 41 ετών με επαρκή επαγγελματικά προσόντα και ασχολούνται για πρώτη φορά με τη γεωργία, καθώς και γεωργοί σε ορεινές περιοχές:

80% στα νησιά Αιγαίου Πελάγους κάτω των 3.100 κατοίκων
70% στα νησιά Αιγαίου Πελάγους άνω των 3.100 κατοίκων
60% σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ηπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.
50% στην Αττική
– Γεωργοί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα:
80% στα νησιά Αιγαίου Πελάγους κάτω των 3.100 κατοίκων
70% στα νησιά Αιγαίου Πελάγους άνω των 3.100 κατοίκων
50% σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.
40% στην Αττική
– Υπόλοιποι γεωργοί στις κανονικές περιοχές:
80% στα νησιά Αιγαίου Πελάγους κάτω των 3.100 κατοίκων
70% στα νησιά Αιγαίου Πελάγους άνω των 3.100 κατοίκων
50% σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Κρήτη
40% σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Αττική

Δαπάνη η αγορά γης

Στη νέα πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στις επιλέξιμες δαπάνες η αγορά γης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών. Επίσης, πρέπει να αφορά αγροτεμάχιο το οποίο είναι όμορο με ιδιόκτητο αγροτεμάχιο της εκμετάλλευσης. Μετά την ολοκλήρωσή της, το νεοαποκτηθέν αγροτεμάχιο πρέπει να κατέχεται κατά πλήρη κυριότητα. Δεν είναι επιλέξιμο το τίμημα κατά το ποσό το οποίο υπερβαίνει την αντικειμενική τιμή της περιοχής ή, εφόσον δεν υφίσταται αντικειμενική τιμή, κατά το ποσό που υπερβαίνει την εκτίμηση της ΔΟΥ. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτεμαχίου το οποίο έχει μεταβιβαστεί στον πωλητή μετά τις 31 Αυγούστου 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ