Γέλασαν με την ψυχή τους οι πολίτες: Έστησαν κουβούκλιο στο Σύνταγμα για να παραστήσει ο Θεοδωρικάκος τον Άγιο Βασίλη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και ξαφνικά είδαμε ένα υπερυψωμένο κουβούκλιο να εμφανίζεται στο κέντρο του Συντάγματος, απέναντι από τη Βουλή, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο λόγος; Ακόμα ένα επικοινωνιακό σόου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος εμφανίστηκε ως Άγιος Βασίλης για να φωτογραφηθεί μοιράζοντας δώρα σε τροχονόμους.

Από επικοινωνιακά τερτίπια άλλο τίποτα ο Θεοδωρικάκος.

Ο Θεοδωρικακος νόμιζε πως είμαστε ακόμη στην παλιά Αθήνα οταν τις ημέρες των γιορτών, τα κουβούκλια των τροχονόμων γέμιζαν με δώρα που άφηναν οι πολίτες. Οι άνδρες της τροχαίας, που ρύθμιζαν την κυκλοφορία και έδιναν πληροφορίες στους περαστικούς, ήταν ιδιαιτέρως συμπαθείς στον κόσμο.

Οι εικόνες που κατέγραψαν διαχρονικά οι φωτογράφοι είναι εντυπωσιακές. Τρόφιμα, γλυκά, κρασιά, γαλοπούλες , ηλεκτρικές συσκευές, ακόμα και κουζίνες ή θερμοσίφωνες προσφέρονταν στους τροχονόμους.

troxonomos3

Φωτογραφία : Δημήτριος Χαρισιάδης, Δεκέμβριος 1948, Αθήνα, Χαυτεία

Φυσικά δεν τα έπαιρνε όλα ο τροχονόμος που είχε βάρδια, αλλά μεταφέρονταν στην τροχαία και εκεί κληρώνονταν σε όλο το προσωπικό μετά το τέλος των γιορτών.

Το έθιμο ξεκίνησε το 1936, όταν πέρασε από το κουβούκλιο του τροχονόμου της Ρηγίλλης ο βασιλιάς.

Σταμάτησε μπροστά στον τροχονόμο, βγήκε από το όχημα του άφησε ένα δώρο και του ευχήθηκε “Χρόνια Πολλά”.

Την κίνηση του βασιλιά άρχισε να μιμείται ο κόσμος και τα τα δώρα γύρω από το κουβούκλιο καθιερώθηκαν.

troxonomos2

Για την δίκαιη διανομή των δώρων υπήρχε διαχειριστική επιτροπή που συγκέντρωνε τις προσφορές και στο τέλος έκανε την κλήρωση.

Ορισμένες χρονιές μάλιστα, η προσφορά του κόσμου ήταν τέτοια, ώστε το φορτηγάκι της τροχαίας έπρεπε να κάνει δρομολόγιο κάθε δύο ώρες για να μεταφέρει τα δώρα.

Αλλιώς υπήρχε κίνδυνος να κρυφτεί ο τροχονόμος πίσω από τις στοίβες με τα πακέτα!

Με πληροφορίες απο το mixanitouxronou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ