Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας διαλύει την προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Γκουαϊδό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ψήφισε χθες τη διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος το 2019.

Σε διαδικτυακή συνεδρίαση, η Εθνοσυνέλευση που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ένα όργανο που ιδρύθηκε το 2015 αλλά έκτοτε έχει ως επί το πλείστον συμβολικό χαρακτήρα (επέμεινε να παραμείνει ανέπαφη παρόλο που δεν έχει εξουσία, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρεί ένα νήμα συνταγματικότητας), ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση διαλύθηκε προσωρινά με την απόφαση της πλειοψηφίας, παρά την αντίθεση του Γκουαϊδό και ορισμένων πρώην βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Στην Εθνοσυνέλευση 72 ψήφισαν υπέρ και 29 κατά για τη διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης. Οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ήταν αντισυνταγματική.

Το νομοσχέδιο για την εκδίωξη του Γκουαϊδό κέρδισε την υποστήριξη τριών από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες της αντιπολίτευσης: Justice First, Democratic Action και A New Era. Υποστήριξαν επίσης τη δημιουργία πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση ξένων περιουσιακών στοιχείων, ειδικά του διυλιστηρίου Citgo με έδρα τις ΗΠΑ, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.

«Η προσωρινή κυβέρνηση δεν είναι πλέον χρήσιμη», ανέφεραν τα τρία κόμματα σε κοινή τους δήλωση και πρόσθεσαν ότι «δεν ενδιαφέρει τους πολίτες».

Τόσο το άρθρο για την εξάλειψη της προσωρινής κυβέρνησης, όσο και το άρθρο για τη δημιουργία της επιτροπής περιουσιακών στοιχείων, πέρασαν με 72 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 8 αποχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ