Ο Άκης Τσελέντης για τον νεο σεισμο στη Λέσβο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Όπως έχουμε πει το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν μπορούμε 100% ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για αρκετό καιρό ακόμα (αν δεχτούμε ότι είχαμε τον κυρίως σεισμό) θα συμβαίνουν σημαντικού μεγέθους μετασεισμοί
EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 10/01/2023 09:38, AΣΘENH,M=4.8,EΠIK:267 XΛM. BA AΘHNAΣ, 5 XΛM. ANA THΣ MHΘYMNAΣ ΛEΣBOY: ΓI-EAA
(**) Ο χρόνος στο χάρτη είναι Γκρίνουιτς.

Η προχθεσινή του ανάρτηση:

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ
«Ακόμα ΔΕΝ ήμαστε 100% σίγουροι ότι έχουμε τελειώσει»
Σχετικά με την έως τώρα σεισμικότητα στη Λέσβο και αξιολογώντας πολύ προσεκτικά όλα τα έως τώρα στοιχεία αναφέρω τα ακόλουθα.
1. Η μετασεισμική ακολουθία είναι υποτονική.
2. Η πιθανότητα γένεσης κάποιοι ισχυρού μετασεισμού (αν υποθέσουμε ότι ο 4,9 ήταν ο κύριος) είναι μεγάλη.
3. Τα έως τώρα σεισμολογικά δεδομένα ΔΕΝ μπορούν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ο 4.9 ήταν 100% ο κύριος. Πάντα υπάρχει μια έστω και μικρή πιθανότητα να μην ήταν.
4. Μολονότι φαίνεται ότι η μετασεισμική ακολουθία συμπίπτει με ένα μικρότερο ρήγμα παρακλάδι του μεγάλου ρήγματος της Αγ. Παρασκευής ΒΔ κατεύθυνσης, οι δυο σεισμοί 4.9 και 4.3 έγιναν ΕΠΑΝΩ στο ρήγμα της Αγ. Παρασκευής και αυτό ταιριάζει με το γεγονότος ότι αντιστοιχούν σε δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης όπως και το ρήγμα αυτό.
Αυτά τα γράφω γιατί ακούστηκαν από διάφορα χείλη ότι ο 4.9 ήταν 100% ο κύριος και ότι τελειώσαμε. 100% δεν υπάρχει στη σεισμολογία και στον τρόπο που λειτουργούν τα ρήγματα και μάλιστα δύο μέρες μετά από ένα σεισμό!
Δεν κινδυνολογώ αλλά όπως έχω αναφέρει επανειλημμένα πρέπει να έχουμε στη μυαλό μας την ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα το φαινόμενο να συνεχιστεί με λίγο μεγαλύτερους σεισμούς και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ να λαμβάνουμε τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης.
Θα μου πείτε μέχρι πότε θα περιμένουμε; Η απάντηση είναι μέχρι τότε που ο αριθμός και οι ιδιότητες (τόπος, τρόπος διάρρηξης) των μετασεισμών θα είναι αρκετός. Ακόμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ