Δικαστήριο της Λιβύης ακυρώνει την τουρκο-λιβυκή ενεργειακή συμφωνία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Εφετείο της Λιβύης ανέστειλε την περσινή συμφωνία εξερεύνησης ενέργειας της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία, με την οποία δεν συμφώνησαν η Αίγυπτος και η Ελλάδα, γεγονός που επιδείνωσε επίσης την εσωτερική κρίση στη Λιβύη, δήλωσε δικαστική πηγή.

Η συμφωνία περιελάμβανε την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ύδατα που η Άγκυρα και η Τρίπολη δήλωσαν ως δικά τους, αλλά εν μέρει διεκδικούσαν η Αίγυπτος και η Ελλάδα.

Η συμφωνία τροφοδότησε τον ανταγωνισμό στην ανατολική Μεσόγειο και πυροδότησε πολιτική κρίση μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη και του ανατολικού Κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τη νομιμότητά της.

Το Εφετείο Τρίπολης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση, αλλά δίνει το δικαίωμα της προσφυγής στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ανέφερε το Reuters.

Το 2019, η Τουρκία έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Τρίπολη για να την βοηθήσει να αποκρούσει μια επίθεση στην πρωτεύουσα των ανατολικών δυνάμεων που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο.

Εκείνη τη χρονιά, η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη σχηματίστηκε στις αρχές του 2021 μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και αρχικά υποστηρίχθηκε από το ανατολικό κοινοβούλιο.

 Η κυβέρνηση διατήρησε στενούς δεσμούς με την Τουρκία και τον Οκτώβριο υπέγραψε την προκαταρκτική συμφωνία για την εξερεύνηση ενέργειας, την οποία ανέστειλε χθες το δικαστήριο.

Αυτή η συμφωνία απορρίφθηκε από το ανατολικό κοινοβούλιο, καθώς και από την Αίγυπτο και την Ελλάδα, οι οποίες είπαν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είχε πλέον την εξουσία να υπογράψει καμία διεθνή συμφωνία.

Η Λιβύη, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Βόρειας Αφρικής, βρίσκεται σε χάος από τότε που μια εξέγερση με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ