Μενέντεζ κατά Μπάιντεν και Μητσοτάκη: Δεν θα επιτρέψω να δοθούν F-16 στην Τουρκία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια δήλωση που συνέταξε το γραφείο του Ρόμπερτ Μενέντεζ για τα μέσα ενημέρωσης και έλαβε εκ των προτέρων το POLITICO, ο γερουσιαστής ανακοινώνει ότι θα αποτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, παρά τις πρόσφατες μεθοδεύσεις. Μεθοδεύσεις που προκύπτουν τόσο από τη διαρροή της κυβέρνησης Μπάιντεν όσο και τις δηλωσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη δια στόματος Συρίγου.

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», λέει ο Μενέντεζ στη δήλωση του, κατακρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. στην Τουρκία και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης – και αρχίσει να ενεργεί ως ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», σημειώνοντας ότι υποστηρίζει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι ο Menendez μόλις τον Δεκέμβριο διεμήνυσε στον Λευκό Οίκο ότι δεν επρόκειτο να υποστηρίξει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν σχολιάζουν πιθανές στρατιωτικές πωλήσεις μέχρι να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο.

Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από το εάν η Τουρκία επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που η Άγκυρα αντιτίθεται από τότε που οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη πέρυσι. Δεν είναι σαφές εάν η Τουρκία που άνοιξε το δρόμο για την ένταξή τους θα οδηγούσε τον Μενέντεζ να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στη συμφωνία.

Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει την πιθανή πώληση είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε τη συμφωνία με τους νομοθέτες μόλις αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να το προχωρήσει.

Η προοπτική πώλησης μαχητικών στην Τουρκία έχει εκνευρίσει ορισμένους κορυφαίους νομοθέτες στο ίδιο το κόμμα του Μπάιντεν, οι οποίοι λένε ότι ανησυχούν για την αργή πορεία της Άγκυρας στην επέκταση του ΝΑΤΟ, τις εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο και την στροφή του έθνους προς τον αυταρχισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ