Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη (τούρκικο δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα από τα σημαντικά αλλά επισκιασμένα γεγονότα αυτής της εβδομάδας ήταν η αναστολή από το Εφετείο Τρίπολης του «μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο», σημειώνεται σε άρθρο σήμερα στον τουρκικό Τύπο. 

3

Το δικαστήριο βρήκε θετικό το αίτημα 5 δικηγόρων και την αιτιολόγηση που έγραψαν σε αυτό «ότι η μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράψει διεθνή συμφωνία». 

1

Με αυτόν τον τρόπο σταμάτησε την εκτέλεση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Ήταν μια «ενδιάμεση απόφαση». 

Σημειωτέον ότι η απόφαση δεν προκαλεί έκπληξη για όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. 

Υπήρχαν κάποιες αξιοσημείωτες εξελίξεις πριν από αυτή την απόφαση. 

Μία από αυτές ήταν ένα διάταγμα που υπέγραψε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον Δεκέμβριο σχετικά με τα όρια των χωρικών υδάτων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο. 

5

Με αυτό το διάταγμα, η Αίγυπτος διεκδίκησε τα σύνορα της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη. 

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε τον Ιανουάριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil έχει συνάψει συνεργασία με την ελληνική εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» για την αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στα νότια και δυτικά της Κρήτης και σχεδιάζει να επιταχύνει τις ερευνητικές της δραστηριότητες. 

Θα μπορούσε να προβλεφθεί ότι αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν κάποιες επιπτώσεις στη Λιβύη. Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε μετά από αυτές τις εξελίξεις.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Τι θα συμβεί μετά; Αναφορικά με τη διαδικασία, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «η Εθνική Μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία και κάνουν την απαραίτητη δουλειά». 

Ο λόγος για την απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός. Γνωρίζουμε όμως ότι η κυβέρνηση του Ντμπέιμπε θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Το Εφετείο κράτησε ανοιχτό τον δρόμο της έφεσης.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς χωρών όπως η Αίγυπτος και η Ελλάδα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και να διαπραγματεύεται και να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη. 

9


Λέει ότι η συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έθεσε τις βάσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση, δίνει στην κυβέρνηση «εξουσία να διαπραγματευτεί με άλλα κράτη».

 Εν τω μεταξύ, να σημειώσουμε ότι μετά την απόφαση, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Τουρκίας στη Λιβύη Κενάν Γιλμάζ. 

 Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η χώρα στην πραγματικότητα χωρίστηκε στα δύο, ανατολικά και δυτικά, και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να διασφαλιστεί η πολιτική συμφιλίωση. 

2

Τέλος, υποστηρίχθηκε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αίγυπτο μεταξύ του Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, και του Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με αναφορές από την Αίγυπτο, ο Μένφι θα αναλάβει τον έλεγχο της χώρας κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διαλύοντας το ανατολικό και δυτικό κοινοβούλιο, εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν καταλήξουν σε συμφωνία σε συνταγματική βάση.

 Θα σχηματίσει κυβέρνηση κρίσης με 10 υπουργούς στη χώρα και αυτή η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε 6 μήνες έως ένα χρόνο.

 Εάν οι ειδήσεις και οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, μια ακόμη πιο περίπλοκη διαδικασία περιμένει τη Λιβύη.

Στο μεταξύ, ας κάνουμε μια τελευταία σημείωση για τη Λιβύη. 

Αυτή την εβδομάδα, ο πιο κρίσιμος καλεσμένος της Λιβύης ήταν ο  Ουίλιαμ Μπερνς (William Burns), διευθυντής της CIA, της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. 

6

Ο Μπερνς συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Λιβύη. 

Η πλευρά του Ντμπέιμπε εξήγησε τα κύρια θέματα της συνάντησης όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το ζήτημα του πετρελαίου-φυσικού αερίου και η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ