23/01/1973: Θάνατος Αλέξανδρου Ωνάση – Η αρχή του τέλους της δυναστείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1948 στη Νέα Υόρκη. Πατέρας του ο κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης και μητέρα του η Αθηνά (Τίνα) Λιβανού. Το 1950 γεννήθηκε και η αδελφή του Χριστίνα Ωνάση. Ο Έλληνας μεγιστάνας είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Αλέξανδρο που από νεαρός τον συνόδευε στις δουλειές για να τον ετοιμάσει για διάδοχο του στις επιχειρήσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Αλέξανδρος είχε αναλάβει τη διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, θυγατρικής της άλλη μεγάλης αγάπης του Αριστοτέλη της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Όμως η μοιραία μέρα της αρχής του τέλους της δυναστείας Ωνάση ήρθε στις 22 Ιανουαρίου του 1973. Το προσωπικό αεροπλάνο του, ένα αμφίβιο «Piaggio 136», κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ. Παραμένοντας “κλινικά νεκρός”, στις 23 Ιανουαρίου του 1973 ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του, οι γιατροί αφαίρεσαν τη μηχανική υποστήριξη με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του στις 7 το απόγευμα. Επίσημη αίτια ήταν βαρείας μορφής κρανιοεγκεφαλικες κακώσεις από αεροπορικό δυστύχημα. Ήταν μόλις 25 ετών.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν στη Νέα Υόρκη. Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει ότι ο αγαπημένος του γιος και διάδοχός του ήταν νεκρός. Από την αρχή υποστήριξε ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι γιος του ήταν στόχος εγκληματικής ενέργειας.
Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα δήλωναν ότι η πτώση προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να λειτουργεί ανάποδα από τις εντολές του χειριστή με αποτέλεσμα την πτώση. Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα. Η συνωμοσιολογία της εποχής έδινε ως δολοφόνους του Αλέξανδρου Ωνάση κατά καιρούς τη CIA, τον Σταύρο Νιάρχο ακόμη και το καθεστώς των Συνταγματαρχών. Για το δυστύχημα κατηγορήθηκαν επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής, που αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό και το 1975 τον ακολούθησε ο πατέρας του, που δεν συνήλθε ποτέ μετά το θάνατο του γιου του. Εκεί ταφηκε και η αδερφή του Χριστίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ