Ο Μπάμπις αναστατώνει το ΝΑΤΟ: «Να μιλήσουμε για την ειρήνη» αντί για όπλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από Aneta Zachová | EURACTIV.cz | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Ο υποψήφιος πρόεδρος Αντρέι Μπάμπις προκάλεσε αναστάτωση όταν αμφισβήτησε την ενδεχόμενη βοήθεια της χώρας του προς τους στενότερους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε μια συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά ενόψει των εκλογών.

Ο συντονιστής της συζήτησης που μεταδόθηκε από την Τσεχική Τηλεόραση την Κυριακή ρώτησε τον Μπάμπις αν θα έστελνε τσεχικά στρατεύματα σε μια ανοιχτή σύγκρουση αν η Ρωσία επιτίθετο στην Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής.

«Φυσικά όχι. Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε για την ειρήνη», απάντησε ο υποψήφιος πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο Τσέχος πρόεδρος είναι ο επίσημος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και η χώρα, όπως η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής, είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση του Μπάμπις επικρίθηκε αμέσως από κορυφαίους Τσέχους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μαριάν Γιουρέτσκα (KDU-ČSL, ΕΛΚ).

«Ζητώ συγγνώμη από όλους τους πολίτες της Πολωνίας και τους άλλους συμμάχους, η δέσμευση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει σε ισχύ, παρά τα όσα είπε σήμερα ο Αντρέι Μπάμπις στη συζήτηση», έγραψε ο Γιούρετσκα στο Twitter.

Μετά τη συζήτηση, ο Μπάμπις προσπάθησε να διορθώσει τα λόγια του.

«Στη μονομαχία της τσεχικής τηλεόρασης, δεν ήθελα να απαντήσω σε μια υποθετική ερώτηση σχετικά με την εισβολή στην Πολωνία ή στη Βαλτική. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συμβεί και δεν θέλω να το παραδεχτώ καθόλου. Είναι ευθύνη των πολιτικών του κόσμου να αποτρέψουν τον πόλεμο. Αλλά αν μια εισβολή γινόταν πραγματικά, θα συμμορφωνόμουν φυσικά με το άρθρο 5», έγραψε ο Μπάμπις στο Twitter.

Η τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στην Τσεχία διαμορφώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αποκατάσταση της ειρήνης. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάμπις παρουσίασε τον άλλο υποψήφιο πρόεδρο -τον πρώην πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ- ως πολεμοκάπηλο.

Ο Μπάμπις και ο Πάβελ προκρίθηκαν από τον πρώτο γύρο των άμεσων εκλογών. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο (27-28 Ιανουαρίου).

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του πρακτορείου STEM, ο Πάβελ θα νικήσει τον Μπάμπις με 57,7% των ψήφων.

euractiv.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ