Aγριομηλιά (Malus trilobata): Ένα από τα πιο σπάνια δέντρα της ελληνικής χλωρίδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H αγριομηλιά Malus trilobata αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια δέντρα της ελληνικής χλωρίδας. Είναι είδος της ανατολικής Μεσογείου με μικρούς και ασυνεχείς πληθυσμούς στο Ισραήλ, τον Λίβανο, την Συρία και την Μικρά Ασία. Στην Ευρώπη απαντά μόνο στο ΒΑ άκρο της Ελλάδας, στον Έβρο, μεταξύ της Δαδιάς και της Μάκρης.

Φύεται μέσα σε παραμεσογειακές διαπλάσεις αειφύλλων ή φυλλοβόλων σε υψόμετρο 150-350 m. Έχει ύψος μέχρι 10 m, χαρακτηριστικά έντονα λοβωτά φύλλα, άνθη λευκά με διάμετρο έως 4 cm και ο καρπός είναι σαρκώδης κιτρινοπράσινη πόμη διαμέτρου 3 cm. Ανθοφορεί σχετικά αργά τον Μάιο και τότε διακρίνεται εύκολα μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Παλαιότερα οι καρποί του διατηρούνταν και καταναλώνονταν από τον άνθρωπο, σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο ως ζωοτροφή.

Το ξύλο του είναι σκληρό, δύσχρηστο και ανεπιθύμητο και γι’ αυτό σπάνια υλοτομείται. Ωστόσο o ελληνικός πληθυσμός, ο οποίος εκτιμάται σε λιγότερα από 160 άτομα, απειλείται σοβαρά από τις συχνές πυρκαγιές στη ζώνη εξάπλωσης του. Περιλαμβάνεται στην πρώτη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (1995) ως Τρωτό (V).

Κείμενο και φωτογραφίες: Γιώργος Κοράκης

Πηγή: http://hbs.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για την ελληνική χλωρίδα επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας http://hbs.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ