Έκκληση ΗΠΑ σε Άγκυρα: Η Τουρκία να μην γίνει καταφύγιο των ρωσικών κεφαλαίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε σε δημοσίευμα που έλεγε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Τουρκία να μην παρέχει υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη σε ρωσικά επιβατικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής στα τουρκικά αεροδρόμια.

 «Καλέσαμε την Τουρκία να μην γίνει ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι Τούρκοι ιδιώτες ή οντότητες θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, όπως πρόστιμα και φυλάκιση ή απώλεια εξαγωγικών προνομίων, εάν παρέχουν υπηρεσίες όπως ανεφοδιασμό και ανταλλακτικά σε αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής από Ρωσία και Λευκορωσία.

Βασίζοντας τα νέα της σε πηγές με γνώση του θέματος, η εφημερίδα σημείωσε ότι αυτές οι υπηρεσίες ήταν παραβίαση του ελέγχου των εξαγωγών που εφαρμόστηκε πέρυσι και υποστηρίχθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Thea Rozman Kendler,  η οποία μετέφερε αυτό το μήνυμα στις αρχές κατά τη διάρκεια της επίσκεψη της στην Τουρκία τον Δεκέμβριο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν ανέφερε εάν αυτά τα θέματα ήταν στην ατζέντα κατά την επίσκεψη της  Κέντλερ τον περασμένο μήνα και απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

 Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει εκφράσει την ισχυρή υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας».

Μετά την είσοδο της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να επιβάλλει έλεγχο εξαγωγών, ο οποίος απαγόρευε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί εμπορικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα εμπορικά αεροσκάφη που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ ή των οποίων τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα σε περισσότερο από 25 τοις εκατό στις ΗΠΑ, απαγορεύεται να πετούν προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εκτός εάν διαθέτουν άδεια που έχει εκδοθεί από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να πετούν με τα αεροπλάνα της αμερικανικής εταιρείας Boeing παρά τις αποφάσεις κυρώσεων των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ.

VOATurkce

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ