Έκθεση – κόλαφος της Rand για άμεση λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η RAND Corporation είναι ίσως η ισχυρότερη δεξαμενή σκέψης (Think Tank) στις ΗΠΑ αλλά και της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Δημιουργήθηκε το 1948 από την Douglas Aircraft Company για έρευνα και ανάλυση στις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Εξελίχθηκε δε σε βασικό ρυθμιστή της αμερικανικής αλλά και της νατοϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Η ενδιαφέρουσα νέα έκθεση της RAND προτρέπει την Ουάσιγκτον να απεγκλωβιστεί άμεσα από την κόλαση στην Ουκρανία, καθώς «τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την αποφυγή μιας παρατεταμένης σύγκρουσης» και «το κόστος και οι κίνδυνοι ενός μακροχρόνιου πολέμου υπερβαίνουν τα πιθανά οφέλη».

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, είναι οι λύσεις που προτείνει η RAND για την επίτευξη της ειρήνης: Άρση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εγγύηση για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, ενώ δεν γίνεται καμιά κουβέντα για επιστροφή των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας στο Κίεβο!

Πρόκειται για μία οβιδιακή αλλαγή στάσης του πανίσχυρου Think Tank.

Η RAND πίεζε για την κλιμάκωση των ΗΠΑ και ολόκληρης της Δύσης εναντίον της Μόσχας εδώ και πολύ καιρό. Το 2019, για παράδειγμα, δημοσίευσε έκθεση για την «Επέκταση της Ρωσίας». Πολλές από τις συστάσεις της έγιναν πράξη στη συνέχεια.

8E2D02C1 D6F8 43D3 99D6 AABD94944832
Η έκθεση της RAND

Οι λόγοι της RAND για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, είναι πολλοί, με κύριο «την διαφύλαξη της ικανότητας των ΗΠΑ να επικεντρωθούν στον ανταγωνισμό με την Κίνα» που φαίνεται η πιο μεγάλη ανησυχία τους. Στην έκθεση προβλέπεται ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται ο Πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο πιο κοντά θα έρχεται η Μόσχα με το Πεκίνο, κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρεί μέγιστη απειλή και δεν θέλει να τη δει να υλοποιείται. 

Η RAND είναι ένα σώμα με μεγάλη επιρροή, τα δημοσιεύματα του οποίου ενημερώνουν -και αντανακλούν- τη σκέψη των ελίτ και την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον. Αυτή η έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ομοίως αμφιβολίες σχετικά με τη συνέχιση αυτής της εμπλοκής της Ουάσιγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ