Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεια μας απο την κακή διατροφη – Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν δύο κατηγορίες κρέατος: το κόκκινο και το λευκό. To κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου για τον οργανισμό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι και όλα τα επεξεργασμένα είδη τους, όπως λουκάνικο, ζαμπόν, μπέικον.

Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Το λευκό κρέας είναι εξίσου καλή πηγή πρωτεϊνών, ενώ έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που το καθιστά πιο υγιεινό από το κόκκινο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια, το κουνέλι και όλα τα επεξεργασμένα είδη τους (φέτες γαλοπούλας κ.λπ.).

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Τα τελευταία χρόνια η μία έρευνα μετά την άλλη ενοχοποιούν το κόκκινο κρέας, ειδικά την επεξεργασμένη μορφή του, για εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών και πρόωρο θάνατο. Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard ανακάλυψε ότι, αν υποθέσουμε πως κάποιος έχει 50% πιθανότητες να αποβιώσει μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, αντικαθιστώντας μία μερίδα την ημέρα κόκκινου κρέατος με λευκό οι πιθανότητες μειώνονται στο 42%. Ακόμα περισσότερο, στο 40%, αν βάλει στη θέση του κόκκινου κρέατος ξηρούς καρπούς. Ακόμα, μελέτη που σύγκρινε τα αποτελέσματα κατανάλωσης φυτικής και ζωικής πρωτεΐνης βρήκε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, ειδικά του επεξεργασμένου, από φυτικές πηγές πρωτεΐνης συσχετίστηκε με μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Σύμφωνα με 22 μελέτες που συνέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η κατανάλωση επεξεργασμένου ή ανεπεξέργαστου κόκκινου κρέατος είναι συσχετισμένη με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι από τα δύο είδη κρέατος το κόκκινο κρέας και ακόμα περισσότερο η επεξεργασμένη μορφή του ευθύνονται για σοβαρά προβλήματα υγείας και επομένως δεν συνιστάται η συχνή κατανάλωσή τους. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων του, όπως τα αλλαντικά και τα πολύ ψημένα κρέατα.
Να αντικαταστήσουμε τη ζωική πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος με το λευκό κρέας των πουλερικών, το αβγό, το ψάρι και τα θαλασσινά.
Μπορούμε να πάρουμε εξίσου υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και από σωστό συνδυασμό τροφίμων, όπως όσπρια, ξηροί καρποί και σιτηρά.
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι δεν χρειαζόμαστε κρέας κάθε εβδομάδα. Αν υπάρχει ισορροπία στη διατροφή και δεν λείπουν οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου, δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωση κρέατος κάθε εβδομάδα. Ακόμα και αν επιλέγουμε να τρώμε, όμως, χρειάζεται ένα μέτρο, ειδικά στο κόκκινο κρέας. Συγκεκριμένα, ο εθνικός διατροφικός οδηγός προτείνει για ενηλίκους:

1 μερίδα κόκκινου κρέατος εβδομαδιαίως (π.χ. ένα μπιφτέκι ή μια μπριζόλα στο μέγεθος μιας παλάμης)
1-2 μερίδες λευκό κρέας (π.χ. μισό στήθος ή ένα μπούτι κοτόπουλο)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ