Ο πρόεδρος της Αιγύπτου βρίσκεται στην Αρμενία, η ατζέντα των συνομιλιών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επισκέπτεται  από χθες την Αρμενία, στο πλαίσιο της περιφερειακής του περιοδείας που περιελάμβανε την Ινδία και το Αζερμπαϊτζάν, εν μέσω των προσπαθειών των δύο χωρών να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις, με βάση τα 30 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους.

Ο Αλ Σίσι θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Βαχάγκεν Χατσατουριάν, και τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών είναι η συζήτηση τρόπων ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στο εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και η συζήτηση περιφερειακών και διεθνών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Πρέσβης  Μπάσαμ Ράντι, επιβεβαίωσε, σε δηλώσεις Τύπου, ότι οι αιγυπτιακές-αρμενικές σχέσεις απολαμβάνουν ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ισχυρών λαϊκών σχέσεων που βασίζονται στο ρόλο της αιγυπτιοαρμενικής κοινότητας στην υποστήριξη της συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που αποτελεί μια ξεχωριστή βάση για σχέσεις συνεργασίας και συντονισμού σε πολιτικό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος τόνισε: Όσον αφορά τους σταθμούς αμοιβαίων επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών και τη διμερή συνεργασία, η επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Αρμενίας  Ρόμπερτ Κοτσαριάν τον Απρίλιο του 2007 στο Κάιρο ήταν η τελευταία προεδρική επίσκεψη της Αρμενίας στην Αίγυπτο σε διμερές επίπεδο.

Και συνέχισε: «Ο δέκατος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Αιγύπτου και Αρμενίας διεξήχθη επίσης στο Ερεβάν τον Ιούλιο του 2022, και υπάρχει και κοινοβουλευτική συνεργασία.

Η Αίγυπτος είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς για τους Αρμένιους πολίτες και μια κοινή επιτροπή ενώνει τις δύο χώρες για οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία», σημειώνουν αραβικά δημοσιεύματα.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ