Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Βασίλης Κικίλιας: Μέτρα για στέγαση εποχικά εργαζόμενων σε νησιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον τουρισμό αλλά και στους εποχικά εγαζόμενους σε νησιά έκανε αναφορά μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, κλήθηκε να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα, λαμβάνοντας ξεκάθαρη θέση.

Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους αδικοχαμένους πιλότους, που σκοτώθηκαν κατά την συντριβή του F-4, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό στο Φαρμακονήσι και τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «η αποτρεπτική ισχύς είναι όπλο ειρήνης όχι πολέμου», ενώ σχολιάζοντας τις κινήσεις των Τούρκων είπε ότι «είναι πάγια η στρατηγική τους. Έναν χρόνο τώρα ακούμε την μια ακρότητα μετά την άλλη. Επειδή ακούμε διάφορα ότι “θα έρθουν νύχτα”, “θα έρθουν ημέρα”, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι η ίδια, να είναι σοβαρή και η ίδια».

Σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και εάν οι κάλπες θα στηθούν νωρίς για να μην επηρεαστεί η ροή τουριστών στην Ελλάδα, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «ο Τουρισμός δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Τον Μάρτιο θα έχουμε 58 πτήσεις απευθείας από τις ΗΠΑ. Είχαμε πέρσι 5000 προσεγγίσεις κρουαζιέρας που δεν έχουν σταματήσει όλον τον χρόνο. Ο Πρωθυπουργός κάτι είπε ότι η μία κάλπη θα είναι μετά το Πάσχα, προφανώς η πρώτη θα είναι πριν από το Πάσχα».

Στην συνέχεια ο κ. Κικίλιας σχολίασε: «Ο Τουρισμός είναι η λαϊκή οικονομία της χώρας. Είναι έντιμη και ίση, γιατί κατανέμεται οριζόντια σε όλους τους κλάδους και απέδειξε ότι είναι η “βαριά βιομηχανία” της χώρας, που έφερε πολλαπλάσια αποτελέσματα από τα αναμενόμενα».

«Εργοδότες και εργαζόμενοι συμφώνησαν σε συλλογική σύμβαση εργασίας»

Σε ό,τι αφορά στην έλλειψη στέγης στις τουριστικές περιοχές για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, όπως και για αγροτικούς γιατρούς, εκπαιδευτικούς, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας κλπ., ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «είναι μεγάλο πλεονέκτημα η νησιωτικότητα της χώρας. Υπάρχει πρόβλημα στέγασης όπως με τους αγροτικούς γιατρούς, δασκάλους και αστυνομικούς που στέλνουμε στα νησιά μας. Επεξεργαζόμαστε τρόπους με τους οποίους ένα κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή με φροντίδα των εργοδοτών, γιατί υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που φροντίζουν τους εργαζόμενους τους, να δεσμεύεται για αυτούς τους ανθρώπους».

Επεσήμανε ακόμη ότι «εργοδότες και εργαζόμενοι συμφώνησαν σε συλλογική σύμβαση εργασίας με αύξηση αποδοχών 10,5% τα επόμενα δύο χρόνια, θέλουμε να είναι καλά αμειβόμενοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό γιατί περαν των άλλων είναι και η εικόνα μας στο εξωτερικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ