Λέπτις Μάγκνα – Μία εξέχουσα πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λέπτις Μάγκνα (ελληνιστική Νεάπολη) ήταν μία εξέχουσα πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα ερείπια βρίσκονται στη σημερινή πόλη Χομς (Khoms) της Λιβύης, περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολη στη Λιβύη.

Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες τον 10ο π.Χ. αιώνα, γύρω στα 600 υπήρξε υπό την κυριαρχία των Ελλήνων και στα 400 των Καρχηδονίων, ενώ αργότερα στα 193 π.Χ. καταλήφθηκε από τον βασιλιά της Νουμιδίας Μασσανάση. Στα 107 π.Χ. εγκαθίσταται φρουρά από ρωμαϊκές κοόρτεις. Τελικά αποτέλεσε τμήμα της νέας ρωμαϊκής επαρχίας της Αφρικής περίπου το 23 π.Χ.

Ως ρωμαϊκή πόλη άκμασε με αυτοκράτορα τον Σεπτίμιο Σεβήρο, γεγονός που τον κατέστησε ευεργέτη. Η ονομασία της οφείλεται στην επιθυμία να διακριθεί από άλλη, λιγότερο σημαντική πόλη της Καρχηδόνας. Το 311 ιδρύεται η επαρχία της Τριπολίτιδος και η Λέπτις γίνεται η πρωτεύουσά της. Λεηλατήθηκε από φυλή Βερβερίνων το 523 μ.Χ.

Εγκαταλείφθηκε γρήγορα και χάθηκε στην έρημο. Το λιμάνι της ήταν καλυμμένο με ένα τεράστιο αμμόλοφο.

leptis magna roman theater
Το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο το 2006

Στα 1686 ο Γάλλος Κλωντ Λεμαίρ πρόξενος στην Τριπολίτιδα αρπάζει κολόνες και αρχιτεκτονικά μέλη που χρησιμοποιήθηκαν στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, σε βωμούς στο Σαιν Ζερμαίν ντε Πρε και στον καθολικό ναό της Ρουέν. Παρά το γεγονός ότι παρείχε πηγή των δομικών υλικών σε διάφορους λαφυραγωγούς κατά την διάρκεια της ιστορίας της, δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι το 1920, οπότε ξεκινούν οι Ιταλοί συστηματικές ανασκαφές: ο Ιταλικός Φασισμός επιθυμούσε να αποδείξει τη ρωμαϊκότητα του αφρικανικού αυτού εδάφους.

Από το 1982 ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Από τότε τα ερείπια αυτής της πόλης (μία από τις καλύτερες διατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις) έχουν προσελκύσει λιγότερη προσοχή από ό,τι τους αξίζει – δεδομένου μάλιστα ότι η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη έχει καταστήσει τα ταξίδια και τον τουρισμό στην περιοχή αδύνατα.

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ